Митов се оплака от малко европейски средства за бежанците

Ивайло Анев 19 януари 2015 в 21:31 4413 1

Министърът на външните работи Даниел Митов

България е подложена на много силен натиск от бежанци и незаконно навлизащи имигранти, заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Той съобщи, че нашата страна ще настоява за много по-сериозна помощ от ЕС за настаняването на бежанците, предаде bTV.

„Засилените мерки за граничен контрол дават резултат, но се опасяваме, че при по-сериозен натиск ще имаме нужда от повече партньорска помощ, вече трябва да започнем да се готвим за искането на подобна помощ. България е една от държавите с най-много молби за убежище, а сме надолу в списъка на фонда, който предоставя солидарни средства за бежанците“, посочи министърът.

Затова той ще настоява да се постигне баланс в това отношение. "От друга страна, поставяме въпроса и за техническа, финансова и експертна помощ", поясни Митов. Трябва да се направи оценка къде такава помощ е най-нужна и в кой момент ще бъде най-полезна", допълни министърът.

„Фактът, че имаме сериозен ангажимент към опазването на външните граници на ЕС и го правим добре по оценка на нашите партньори, означава, че увеличаваме шансовете си за влизане в Шенген“, коментира Митов.

"Постоянно настояваме механизмът на ЕК за сътрудничество и проверка да не бъде обвързван с тази тема, за съжаление, има подобно обвързване в мисленето на някои от нашите партньори, което работим, за да преодолеем.

Много е важно да стане ясно, че усилията, които сме полагали по Шенген, не могат да бъдат пренебрегвани", посочи министърът.

Митов отбеляза, че е решено институциите на ЕС да разпространяват вече преведени и на арабски език решенията си, свързани с противодействието на тероризма. Той съобщи, че на днешното заседание не е било прието решение за отнемането на документите за самоличност на заподозрените в тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови