Защо децата актьори заслужават "Оскар"

Оffnews Последна промяна на 17 февруари 2017 в 19:42 6015 2

Малко момче, носещо смокинг, бе звездата на миналогодишната церемония на наградите "Оскар". Във филма "Room" то направи сърцераздирателна роля на дете, чиято майка е отвлечена като тийнейджър и държана под ключ. Момчето, в чиято роля влиза малкият актьор, е родено в изолация и никога не е виждало света навън. 

Тази роля изисква умело представяна на емоционална дълбочина, а когато Якоб Трембли се появява на церемонията на наградите "Оскар", е едва 9-годишен.

Якоб Трембли в "Room"

За да изиграеш тази роля се изисква голямо въображение. Детството е време на множество открития, които образът на Трембли изпитва наведнъж - в момента, в който излиза извън клетката си. Да осъзнаваш какво е детството, докато още си дете е нещо необикновено. 

Но Якоб Трембли не беше номиниран за "Оскар" за представянето си в "Room".

Номинациите за "Оскар" за деца в конкурентните категории са редки. Тази година Съни Пауър, младият изпълнител, който играе дете, отделено от родителите си, във филма "Lion", дава на този филм много емоционален заряд. Когато сценаристът Люк Дейвис прие наградата БАФТА за най-добър адаптиран сценарий за филма, той нарече Пауър "откритието на вековете". И все пак, като Трембли, Пауър не получи номинация.

Съни Пауър в "Lion"

Но дори когато децата са номинирани за наградите на Академията, те рядко печелят. Най-младият кандидат за "най-добър актьор" е деветгодишният Джаки Купър, а най-младият победител е Ейдриън Броуди, на 29, за "Пианистът". Най-малката дама, бореща се за приза "най-добра актриса" пък е 9-годишната Куавенжан Уолис.

Категорията за "най-добра поддържаща мъжка роля" също следва същата тенденция с осемгодишния Джъстин Хенри, който е най-младият кандидат с ролята си в "Крамър срещу Крамър", а Тимъти Хътън, на 20 г., е най-младият победител.

"Най-добра поддържаща женска роля" прави малко изключение - 10-годишната Тейтъм О'Нийл, 11-годишната Ана Пакуин и 16-годишната Пати Дюк събраха статуетки през годините.

Изводът е ясен: Академията е по-склонна да дава награди на деца за поддържащи роли, защото не приема, че основната идея на един филм може да бъде изцяло предадена от дете. Холивуд трябва да разбере, че възрастта не е определяща за представянето и да върне обратно младежките "Оскари", които признаваха, че децата актьори могат да бъдат творци, пише Би Би Си. 

Тази награда се раздава в периода от 1935 г. до 1961 г. Статуетката е умален вариант на тази, която се раздава и до днешни дни. Тя бе дадена на Диана Дърбин, Мики Руни, Джуди Гарланд, Маргарет О'Брайън, Боби Дрискол и Шърли Темпъл и др.

В миналото много велики холивудски режисьори са изграждали филмите си около детски образи. Джон Форд през 1941 г. представя 12-годишния Роди Макдауъл, чието изпълнение е майсторско пресъздаване на скръб, с което е показано, че децата актьори могат да изпълнят дълбоки роли. В по-ново време Спилбърг също изгради филми около деца, Уди Алън също. 

Роди Макдауъл в "How Green Was My Valley" на Джон Форд, 1940 г.

Академията винаги е имала предпочитания към панаирджийски изпълнения, които граничат с истерията. Може би защото мисли, че децата могат да играят само себе си.

Но тогава как ще обясните известният емоционален срив на 9-годишният Джаки Купър в The Champ, когато разбира, че баща му е загинал? Или изпълнението на 11-годишния Кели Рено, който играе корабокрушенец, останал само с един спътник - конят, в "Черният жребец"...

Джаки Купър в "The Champ"

Историята помни, че деца са играли злодеи. Също така и роботи - спомнете си забележителната роля на Хали Джоел Осмънт в "Изкуствен интелект", в който играе андроид, проектиран да обича бездетна жена, която се грижи за него като за син. В подобни роли едно дете не само се откъсва от детството, но също така от цялото човечество.

Хали Джоел Осмънт в "Изкуствен интелект"

В днешни дни наградите "Оскар" се влияят и от кампаниите в медиите, зад които стоят множество публицисти и маркетинг стратегии много повече от всичко друго, а децата, дори да играят по най-добрия начин, не могат да влязат в този най-натоварен процес от надпреварата. Заради училище или други лични, детски ангажименти. Затова и толкова малко деца са номинирани за престижното отличие. 

Поради тази причина Акодемията трябва да върне младежките "Оскари". За да може децата да получат признание за труда си. 

Това да не признаеш великото умение на детската игра е истински детинското.