Българска анимация с номинация за "Оскар" (видео)

OFFNews 24 януари 2017 в 16:12 21685 2

Българската късометражна анимация "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев, създадена по разказа на Георги Господинов, е номинирана за "Оскар".

Филмът ще се бори за престижната награда в категория "Късометражна анимация" заедно с филмите “Borrowed Time”, “Pear Cider and Cigarettes”, “Pearl” и “Piper”.

Филмът следва сюжета на разказа на Георги Господинов за Вайша - момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото - бъдещето. Работата по него започна в началото на миналата година.

„Сляпата Вайша" е част от книгата „И други истории" (2001), която е преведена на немски, френски, английски, италиански и др. Това е първият общ проект на Георги Господинов и Теодор Ушев. Филмът е заснет с продуцентството на Националния филмов борд на Канада, за който българският режисьор работи от години.

Музиката към филма е създадена от Котарашки, чийто клип "Демони" беше заснет от Теодор Ушев през 2012 г.

Най-много номинации за тазгодишните награди на американската филмова академия има филмът "Ла Ла Ленд" - цели 14.

Махершала Али и Джеф Бриджис са сред номинираните за "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля.

Али е номиниран за ролята си в "Лунна светлина", а Бриджис за изпълнението си в "На всяка цена".

Останалите претенденти за приза за най-добър актьор в поддържаща роля са Лукас Хеджис за "Манчестър до морето", Дев Пател за "Лъв" и Майкъл Шанън за "Хищници в мрака".

Продукции от Дания, Швеция, Иран, Австралия и Германия са номинирани за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. С номинации в категорията са "Моя земя" (Дания), "Човек на име Уве" (Швеция), "Търговският пътник" (Иран), "Тана" (Австралия) и "Тони Ердман" (Германия).

Дензъл Уошингтън е сред номинираните за "Оскар" в категорията за най-добър актьор. Той ще се бори за статуетката заедно с Виго Мортенсен, Райън Гослинг, Андрю Гарфийлд и Кейси Афлек.

Мерил Стрийп, Изабел Юпер, Натали Портман, Ема Стоун и Рут Нега са номинираните в категорията за най-добра актриса. 

Номинирани за "Оскар" за най-добър режисьор са Денис Вилньов за "Първи контакт", Мел Гибсън за "Възражение по съвест", Деймиън Чазел за "Ла Ла Ленд", Кенет Лонърган за "Манчестър до морето", Бари Дженкинс за "Лунна светлина".

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 89-и път на 26 февруари на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис.

Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

24.01 2017 в 18:00

Пожелавам му успех!Талант е!

9029

1

directino

24.01 2017 в 17:37

Браво! Няколко пъти стига до последната отсявка. Дори да не получи сега, ще вземе рано или късно, ако продължава да работи.
 
X

Подкастът на OFFNews