За бирата, Чехия и националната памет: 110 години от смъртта на братя Прошек

Калоян Константинов 12 ноември 2015 в 17:48 5558 4

Негово Превъзходителство Душан Щраух, посланик на Република Чехия.

Вчера вечерта в чехословашкия клуб "Т.Г. Масарик" десетки гости се върнаха с повече от 100 години назад във времето, в годините непосредствено след Освобождаването на България от османско иго и възхода на младата ни държава.

Поводът беше честването на 110 години от смъртта на двама от най-великите българи, които всъщност не са българи - братята Георги и Богдан Прошек.

За да почетат паметта на двамата строители, пивовари, предприемачи, интелектуалци и революционери в залата на клуба се бяха събрали множество техни колеги, артисти, учени, общественици, политици, приятели на Чехия, а и радетели на българската история. Там, разбира се, бяха и организаторите на събитието - правнукът на Богдан Прошек, носещ неговото име, заедно със семейството си, единствените Прошекови, останали днес в България.

Те бяха посрещнати от патрона на събитието Негово Превъзходителство Душан Щраух, посланикът на Република Чехия, който насочи вниманието на публиката освен към Иржи и Теодор, и към техните братовчеди, които също са допринесли изключително много за благото на родината ни.

"Написах домашното, което си поставих сам - да науча повече за братята Прошек. Все още обаче не съм успял да посетя всички места, които са свързани с фамилията Прошек, но "Орлов мост" не може да бъде подминат. Мога да изразя съжаление, че двамата братя, особено по-малкият, си отиват толкова млади и не са могли да свършат повече неща", започна приветствената си реч той.

След него арх. Емил Йорданов от Съюза на архитектите в България подчерта силните връзки на страната ни с Чехия, от където след Освобождението ни идват стотици, ако не и хиляди сърцати специалисти и граждани, които оставят своите следи в младата държава.

"Впечатляващо е как хората от фамилията Прошек са били толкова разностранно надарени и действително с един впечатляващ диапазон от умения и желания - разпростирал се от тяхната благодетелност и доброжелателност до някои от най-сериозните проекти от строителството на съвременна България. Без да съм пристрастен, мисля, че братята и братовчедите са оставили най-дълбока след в родната архитектура, вместо другаде. Тяхната дейност е не просто израз на количествени измерения, на обема обекти, в техните обекти откриваме изява на един много ясен стил. Те внасят съвременна стилистика и модерни технологии, постройките им са модерни не само за България, но и за Балканите", допълни Йорданов, като съобщи, че в скоро време съюзът ще организира и свое събитие, в което да запознае хората с малко известни факти около чехите в България.

Директен поглед към миналото даде и откъсът от писмото на вицепрезидента на съществуващата и до днес австрийска компания за метални изделия „Рудолф Филип Ваагнер & Биро“ малко след построяването на някои от емблематичните места в столицата.

"Ние винаги се радваме да чуем, че красивите ни строежи са издържали проверката на времето и не са заменени с нови и модерни, аз лично съм посещавала град София и съм виждала "Лъвов" и "Орлов" мост, те са наистина впечатляващи, а София е един много красив град в една впечатляваща страна", пише Виктория Кастелин-Грубер, чиято фирма изготвя орлите и лъвовете по двата моста, както и металните детайли на паметника "Левски".

Разбира се, както всичко днес, политиката не подмина и това светло събитие, но този път без да го помрачава, както стана ясно от поздравителното писмо на най-голямата и силна партия в България, прочетено от водещия на вечерта.

"Нашето събрание не може да остане встрани от политическите страсти и битки, партията в България с най-многоброен електорат и най-верни последователи и привърженици е Бирената партия. Ще прочета партийното поръчение, спуснато от домашното събрание на Бирената партия:

"Бирената партия в България изказва своето възхищение от делото на братята Георги и Богдан Прошек, които показаха на страната ни най-правилната европейска ориентация - по пътя към светлото бъдеще винаги да имаме до себе си качествено светло пиво. Техните прогресивни идеи и неуморен труд дадоха на любителите на светлото пиво твърда увереност, че пред пълната халба хората са равни и са братя по съдба и неплатени сметки. Поклон и наздраве!"

Гост на събитието беше и Славея Грозева от основаното през 1871 г. от Георги Прошек читалище "Христо Ботев" (тогава още не носещо това име) в село Ябълково.

Тя разказа за интересните факти около културното средище, което някога е било наречено от чеха Славянски дом, което е служило за библиотека-читалня, в която са се водели часове по чешки образец по всевъзможни предмети, включително по музика, география, физическо възпитание и военна подготовка.

Прошековото школо е било толкова известно в региона, че учители от Хасково, Кърджали и Стара Загора са идвали да наблюдават годишните изпити на учениците му.

То обаче е имало и друга функция - приютявало е революционния комитет на ябълковлии и е посрещало неведнъж Васил Левски, Захари Стоянов, Ангел Кънчев, Георги Бенковски, капитан Петко Войвода. Апостола дори е присъствал при полагането на клетвите на новите членове, а с присъединяването на Прошек комитетът се превръща в първия и единствен интернационален такъв.

В памет на Георги Прошек, който е живял и работил там, както и на останалите чехи и поляци, в селото е създаден и празник на славянското единство. В днешно време пък от читалището са си поставили за цел да направят Деня на славянското единство от регионално празненство в национално.

За къде е честване на братя Прошек без бира обаче, ще се запитате - ами за никъде, ще ви отговоря. Гостите на вечерта имаха възможността да се освежат и подкрепят със студено пиво, което направи веселото събиране още по-радостно и оживено. А за къде е бира без мезе? За никъде, пак ще отговоря. За това се бяха погрижили и домакините от Чехословашкия клуб, които лично бяха приготвили цяла армия от малки сандвичи с всевъзможни съставки, които обаче завършиха трагично с много жертви и малко оцелели - на пръстите на ръцете се брояха останалите живи сандвичи след края на вечерта.

Духът на миналия и по-миналия век присъстваше и чрез краткото историческо филмче за делото на братята, както и с изпълнение на класическа музика на живо.

Всички присъстващи на вечерта се подписаха и в петицията за поставяне на барелеф на Прошек в София, който да почете тяхната памет и да напомня на младите за делото им. Подписка, в която може да се подпишете и вие, ако не сте го направили, на този онлайн адрес. Изборът на творец, който да направи барелефа, също не остана тайна - Георги Чапкънов, който присъства на честването, лично е избран от наследниците на двамата братя, за да ги увековечи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови