Украинка победи приятеля си на конкурса за цигулари „Васко Абаджиев”

OFFNews 02 декември 2015 в 16:37 4258 1

Снимка А.Р.И.З.-7

Мария Краснюк беше безспорната фаворитка на журито.

26­-годишната Мария Краснюк спечели безапелационно третото издание на конкурса за цигулари „Васко Абаджиев”.

Надпреварата, организирана от клуб ЮНЕСКО „Леонардо Да Винчи” София, завърши в неделя вечер с гала концерт със симфоничен оркестър пред препълнената зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Виртуозната цигуларка от Лвов Краснюк получава наградата си от Джани Сторнело. Вдясно е председателят на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо Да Винчи“ Жанет Борлакова.

Снимка: А.Р.И.З.-7

Украинката Краснюк свири в конкуренцията на 21 млади цигулари от 16 страни и взе първата награда, както и 1500 евро от наградния фонд в размер на 3300 евро, осигурен от Уникредит Булбанк. Втори остана приятелят на Краснюк – Йоханес Щраке (Гер).

„Между нас с Мария няма завист, аз съм й фен №1, гордея се с нея. Аз бях №19, а тя №20 в първите кръгове и непрекъснато сновях между двете врати на залата, за да я слушам. Мога смело да кажа, че на този конкурс тя свири великолепно, беше почти перфектна. А и показа толкова много емоция, с която спечели и публиката”, призна Щраке, който подели класирането си с руснаците Татяна Ерофеева и Дмитрий Бородин, както и със Санджар Сапаев.

Узбекистанецът е възпитаник и представител на българската цигулкова школа – учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

Наградените (отляво надясно): Краснюк, Санжар Сапаев, Йоханес Щраке, Татяна Ерофеева, Ифе Нбриан, Валерия Сидоренко и Дмитрий Бородин.

Снимка: А.Р.И.З.-7

Талантливите цигулари, които преминаха през три тура, бяха оценявани от проф. Ирина Бочкова от Московската консерватория и проф. Йоханес Майсл (Виена), както и от родните светила – проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов и проф. Недялчо Тодоров.

Почетен член на журито е проф. д-­р Димитър Момчилов, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

„Бяхме изправени пред изключително трудната задача да избираме между равни”, коментира проф. Станков относно третия тур. По регламент се предвиждаше изпълнение на класически концерт от Моцарт, Хайдн или Бетовен. Всички участници се бяха спрели на Моцарт и бе интересно да се следят и сравняват различните изпълнения. В крайна сметка професорите присъдиха две трети награди – на Валерия Сидоренко (Рус) и на ирландката Ифе Нбриан.

Снимка: А.Р.И.З.-7

Призът от 500 евро за „Successful Career Start”, осигурен от One World Fondation, отиде у Йоханес Щраке, а Санжар Сапаев, Дмитрий Бородин и Татяна Ерофеева получиха наградата „Стефан Балкански“ на обща стойност 500 евро от Антония Лавайн. Премия от 500 евро осигури и един от най­-големите производители на струни в света „Ларсен Стрингс“, чийто собственик Лауриц Ларсен (Дания) бе член на журито в предишни издания на конкурса. Той осигури комплекти струни за всички участници тази година.

„Получи се много задушевен конкурс, нямаше я дистанцията, която понякога се чувства на други европейски или американски конкурси – коментира победителката Краснюк, на която журито предрече голямо бъдеще. ­Аз завърших висшето си образование в Берлин през февруари и засега участвам на различни фестивали и концерти. Смятам да се явя на изпит за концерт­ майстори. Имам много планове и се надявам импулсът от този конкурс да ми помогне да ги осъществя.”

На гала­концерта присъства също племенникът на прочутия Васко Абаджиев (1926-1978) – Илия Караджов, дошъл за събитието от Берлин, където е известен флейтист. Вечерта уважи също Н. Пр. почетният консул на България в Пиемонте и Вале Д`Аоста д­р Джани Сторнело, под чийто патронаж традиционно се провежда конкурсът. Проявата беше подкрепена също от Министерството на културата, Министерството на образованието, Столична програма „Култура“ на Столична община, Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР, Държавния културен институт към МВнР, Италианския културен институт и други.

Призьорите в конкурса си правят селфи след гала концерта.

Снимка: А.Р.И.З.-7

За първи път гала концертът ще бъде излъчен от Канал 3, като част от коледната програма на телевизията. Програмният директор на Канал 3 Ива Стоянова връчи на Санжар Сапаев награда за „Артистичност и художествено майсторство”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови