Световноизвестният пианист Бруно Канино ще е солист на Симфониета Враца на 1-ви април в залата на НМУ ''Л. Пипков'' София

Концертът ще се състои на 1-ви април в залата на НМУ „Л. Пипков“ - София

OFFNews 21 март 2022 в 12:17 2831 0

Световноизвестният пианист Бруно Канино пристига в България за концерт с Врачанския оркестър и блестящия български пианист Тодор Петров, на 1-ви април от 19.00ч. в залата на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София, ул. „Оборище“ 17.

„Гостува ни световна звезда - Бруно Канино, легендарен пианист, който има издадени най-много дискове и плочи в световната история. Свирил е с всички велики изпълнители в последните десетилетия, има и солови, много популярни записи. Над 500 са неговите официално издадени плочи и дискове. Гостувал е преди години в България. Имах щастието да го чуя на живо, беше ми мечта. Успяхме да го поканим за концерт със Симфониета-Враца, заедно с пианиста Тодор Петров, да изпълнят един концерт, за който почти не може да се открие запис на две пиана, въпреки, че е от В.А. Моцарт.

Оригиналът е написан от него за три пиана, но скоро след създаването му е преработен за две от самия автор. На 1-ви април ще имаме удоволствието да се насладим на тази рядко изпълнявана авторска преработка на Концерта за две пиана и оркестър KV 242 от В. А. Моцарт“ споделя директорът на Симфониета-Враца, маестро Христо Павлов.

В програмата на концерта на Врачанските симфоници, под диригентската палка на Христо Павлов, ще чуем още: К. Глук - увертюра "Орфей и Евридика" и Ф. Шуберт - Симфония No.4

Билетите за концерта от цикъла на Симфониета-Враца „Концерти за двама“, на 1-ви април от 19.00ч. в залата на НМУ „Л. Пипков“ с участието на легендарния Бруно Канино и пианистът Тодор Петров, са в продажба в мрежата на EVENTIM, онлайн - на EPAYGO.bg и касите на ИЗИПЕЙ.

Бруно Канино е роден в Неапол. Учи пиано в Консерваторията в Неапол с Винченцо Витале. Дипломира се с пиано и композиция, заедно с Енцо Калаче и Бруно Бетинели в Милано. Изявява се като солист и камерен музикант в най-известните концертни зали и фестивали в Европа, Америка, Австралия, Япония и Китай. Бруно Канино е част от клавирно дуо с Антонио Балиста в продължение на няколко десетилетия и член на „Триа ди Милано“ от 40 години. Участва в проекти с известни артисти като Салваторе Акардо, Уто Уги, Лин Харел, Ицхак Пърлман, Виктория Муллова, Пиер Амоиал.

Художествен ръководител е на оркестъра на Генуа и Международна музикална фондация в Латина, Италия. Между 1999 и 2001 г. е ръководител на музикалната секция на Биенале във Венеция. Осъществява съвместни проекти, заедно с Пиер Булес, Лучано Берио, Карл-Хайнц Щтокхаузен, Дьорд Лигети, Бруно Мадерна, Луиджи Ноно и Силвано Бусоти. Реализира многобройни изпълнения за първи път. Под ръководството на Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Рикардо Шаи, Волфганг Савалиш, Берио и Пиер Булес той свири с оркестри като Филхармонията на Ла Скала – Милано, Санта Чечилия в Рим, Берлинската филхармония, Ню Йоркската филхармония, Филаделфийския оркестър и Френския национален оркестър. Бруно Канино е професор по пиано в продължение на 24 години в Миланската консерватория и в продължение на 11 години организира майсторски класове по пиано и модерна камерна музика в Университета в Берн. Понастоящем преподава камерна музика в Института за музика в Мадрид. Често е канен като жури в много авторитетни конкурси за пиано и камерна музика (Болцано, Терни, Сантандер, Лондон, Мериленд, Грац, Виена, Цюрих, Лайпциг, Москва, Нормандия и др.). Участва в многобройни звукозаписни проекти. Понастоящем продуцира пълния цикъл творби на Клод Дебюси за пиано. Като писател публикува през 1997 г. „Наръчник за камерния пианист“ с издател Passigli Editori.

Пианистът, проф. Тодор Петров е завършил НМУ „Л.Пипков“ в София и НМА „П.Владигеров“ в класа на проф. Богомил Стършенов. Специализира в Париж и Ница в класа по пиано на Пиер Сенкан и Жан-Мари Даре, камерна музика при Морис Женрон и клавесин при Хюгет Драйфус. В края на 2018г. защитава докторска дисертация по музикознание и интерпретация в НМА „П.Владигеров“ – София
Активно концертира в Италия, Англия, Франция, Германия и други европейски страни. Участва в много музикални фестивали – като солист на оркестъра на Арена ди Верона на биеналето във Венеция, като солист и диригент на Камерен оркестър Студио Примо в Стреза и Варезе, като солист и диригент на Камерата деи Лаги във Варезе.

Работи с известни музиканти от световен ранг, преподава в Музикалната академия в гр. Сус, Тунис, занимава се с музиковедски изследвания. Записал е 26 компактдиска в БНР. Направил е първия запис в България на клавесин, а за 250-годишнината от рождението на Моцарт дирижира всичките девет вечери на Моцартовите концерти в Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки