Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Сватбата, която развълнува света (видео)

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2016 в 13:46 19188 12

Кадър от сватбата.

Хака е традиционен танц на маорите от Нова Зеландия, който в последните години стана популярен по света чрез военните маорски формирования и отборите им по ръгби, които го практикуват като част от шоуто и тренировките си.

Той е известен най-вече като боен танц, но всъщност съществуват много негови версии, обичайни както за жени, така и за мъже, и деца. 

Бойната хака (наричана перуперу) първоначално е танцувана от бойци преди битка, за да призове тяхната сила и мъжество, за да сплаши противника. Днес хака представлява неразделна част от церемонии за добре дошли на чуждестранни високопоставени лица, които служат за придаване на важност и атракция на значението на случая.

Тези дни в интернет се появи вдъхновяващо видео на сватба между двама новозеландци. Аалия и Бенджамин са изненадани от техните приятели с невероятно и емоционално изпълнение на хака, което ги разплаква и ги въвлича в своята мощ, карайки ги да се включат в него.

Видеото стана изключително популярно в мрежата, просълзявайки някои и зареждайки с енергия други, трети пък настръхнаха. Във всеки случай няма как да останете без отношение към него.

Awesome HAKA at a wedding reception. #ProudPolynesiansClick on link for a better understaniding of the New Zealand Maori Haka: http://www.folksong.org.nz/tika_tonu/

Posted by I'm Proud to be Tongan on Wednesday, January 20, 2016

По принцип различните вариации на танца са импровизирани в процеса на изпълнение, включително и с части на лицето, като показване на бялото на очите и изплезване на езика, както и голямо разнообразие от енергични действия на тялото с ръцете спрямо и краката. Скандираните думи също търпят промяна. Хака може да се разглежда като един вид симфония, в която различните части на тялото представляват множество инструменти. Движението на ръцете, краката, стъпалата, гласа, очите, езика и тялото като цяло се съчетават, за да изразят смелост, раздразнение, радост или други чувства, свързани с целите на случая.

Според маорската митология, богът на Слънцето Тама-нуй-те-ра (Tama-nui-te-ra), е имал две съпруги – Девицата на Слънцето Хине-раумати (Hine-raumati), и Девицата на Зимата Хине-Такура (Hine-takurua). Хака възниква с идването на Хине-раумати, която изобразява топлите дни, които идват от въздуха. Това било хака на Тене-роре (Tane-rore), синът на Хине-раумати и Тама-нуй-те-ра.

Смисълът на танцуването на хака е да събереш силите и енергията, нужни за преодоляването на житейските трудности и дилеми. Хака вярва в живота, където човек в единство със самия себе си. Той отдава почит към семейството и предците.

Една от най-известните версии на хаката е Ка Мате, съчинена от Те Раупараха (Te Rauparaha, 1760-1849), военен лидер на племето Нгати Тоа (Ngati Тоа) на Нова Зеландия.

Те Раупараха съчинява Ка Мате като победата на живота над смъртта, след като избягва от враговете на племето си - Маняпото и Уайкато (Maniapoto и Waikato). Той се е криел от тях в яма за съхранине на храна и се изкатерил обратно на яве, посрещнат от приятелски настроен Те Вхареанги (Te Whareangi, "космат мъж" – свиреп, силен мъж).

Основната част на хака на Те Раупараха е:

Kia rite ! - Приготви се!
Ka Mate! Ka Mate! - Аз умирам! Аз умирам!
Ka Ora! Ka Ora! - Аз живея! Аз живея!
Tenei te ta ngata puhuru huru — Това е яростния силен човек
Nana nei i tiki mai — който предизвика
Whakawhiti te ra — слънцето отново да блести за мен
A upane ka upane! - горе на върха
A upane kaupane whiti te ra! - горе на върха слънцето блести
Hi !! - Изгрей!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2016 в 04:41

Народа му вика на това ГЕВЕЗЛЪК.

Изкуствен, режисиран, и заснет със специално осветление и няколко камери професионално продуциран клип, спекулиращ с примитивизма на едно ПОШЛО И БЕЗВКУСНО бездуховно общество, търсещо изява в медиите.

Липсва какъвто и да било АВТЕНТИЧЕН ФОЛКОЛОРЕН ЕЛЕМЕНТ, грозно, ПРИМИТИВНО И ОТБЛЪСКВАЩО. Офисен планктон имитира ТУЗЕМСКИ ПРИМИТИВИЗЪМ. Грозно и отбъскващо. Отвратен съм.

23.01 2016 в 16:26

В моя свят, такива са за лудница....

22.01 2016 в 22:24

Браво на ганьовците.Чуждото е грозно и странно, ама на нас ако не ни оценят някакъв елемент от културата, били тъпаци.

22.01 2016 в 18:14

Традициите са хубаво нещо!А Хака е един уникален танц,затвърден и съхранен от маорите въпреки инвазията на белите окупатори!Апропо:В българския фолклор се играе ръченик!За тези,които не са запознати,това също е боен танц,с прилежащите му движения на самоотбрана и нападение!!!

22.01 2016 в 17:33

Канибалите крещяха, скачаха и се плезиха - добре, ама булката оти рИва?!

22.01 2016 в 16:47

До тия дето се подиграват/възмущават/плюят - вие па сте много убави.
Оня с кукерите и вложеното време - ти да не мислиш, че тия ритуали на маорците се учат за 5 минути бе ? Че нямат тяхна си символика?
Кво си мислят според теб някои други (примерно западняци) като ни видят кукерите? "Ебахти Чубаците със звънчета. Йетита".
Кво мислят някои нашенци като видят чуждоземен ритуал? "Ебахти плезенето и гримасниченето".

22.01 2016 в 15:02

Прекрасно, е че си пазят традициите. Няма нищо лошо в това.

22.01 2016 в 14:59

Бе, за първи път ли виждате такова нещо... Ей, ограничен народ. Това си е военен танц. Полинезийците навремето са сготвили капитан Кук, та не са майтапчии.

Ей ви малко таяха - https://www.youtube.com/watch?v=ofybOAqLWZM

Единственото, с което не съм съгласен е, че това е уместно на сватба. На мачове по ръгби и в армията - определено.

22.01 2016 в 14:51

Шизофреници

22.01 2016 в 14:13

Хаката е баси якото нещо! Винаги като гледам настръхвам!