Сватбата, която развълнува света (видео)

OFFNews 22 януари 2016 в 13:46 20146 12

Кадър от сватбата.

Хака е традиционен танц на маорите от Нова Зеландия, който в последните години стана популярен по света чрез военните маорски формирования и отборите им по ръгби, които го практикуват като част от шоуто и тренировките си.

Той е известен най-вече като боен танц, но всъщност съществуват много негови версии, обичайни както за жени, така и за мъже, и деца. 

Бойната хака (наричана перуперу) първоначално е танцувана от бойци преди битка, за да призове тяхната сила и мъжество, за да сплаши противника. Днес хака представлява неразделна част от церемонии за добре дошли на чуждестранни високопоставени лица, които служат за придаване на важност и атракция на значението на случая.

Тези дни в интернет се появи вдъхновяващо видео на сватба между двама новозеландци. Аалия и Бенджамин са изненадани от техните приятели с невероятно и емоционално изпълнение на хака, което ги разплаква и ги въвлича в своята мощ, карайки ги да се включат в него.

Видеото стана изключително популярно в мрежата, просълзявайки някои и зареждайки с енергия други, трети пък настръхнаха. Във всеки случай няма как да останете без отношение към него.

Awesome HAKA at a wedding reception. #ProudPolynesiansClick on link for a better understaniding of the New Zealand Maori Haka: http://www.folksong.org.nz/tika_tonu/

Posted by I'm Proud to be Tongan on Wednesday, January 20, 2016

По принцип различните вариации на танца са импровизирани в процеса на изпълнение, включително и с части на лицето, като показване на бялото на очите и изплезване на езика, както и голямо разнообразие от енергични действия на тялото с ръцете спрямо и краката. Скандираните думи също търпят промяна. Хака може да се разглежда като един вид симфония, в която различните части на тялото представляват множество инструменти. Движението на ръцете, краката, стъпалата, гласа, очите, езика и тялото като цяло се съчетават, за да изразят смелост, раздразнение, радост или други чувства, свързани с целите на случая.

Според маорската митология, богът на Слънцето Тама-нуй-те-ра (Tama-nui-te-ra), е имал две съпруги – Девицата на Слънцето Хине-раумати (Hine-raumati), и Девицата на Зимата Хине-Такура (Hine-takurua). Хака възниква с идването на Хине-раумати, която изобразява топлите дни, които идват от въздуха. Това било хака на Тене-роре (Tane-rore), синът на Хине-раумати и Тама-нуй-те-ра.

Смисълът на танцуването на хака е да събереш силите и енергията, нужни за преодоляването на житейските трудности и дилеми. Хака вярва в живота, където човек в единство със самия себе си. Той отдава почит към семейството и предците.

Една от най-известните версии на хаката е Ка Мате, съчинена от Те Раупараха (Te Rauparaha, 1760-1849), военен лидер на племето Нгати Тоа (Ngati Тоа) на Нова Зеландия.

Те Раупараха съчинява Ка Мате като победата на живота над смъртта, след като избягва от враговете на племето си - Маняпото и Уайкато (Maniapoto и Waikato). Той се е криел от тях в яма за съхранине на храна и се изкатерил обратно на яве, посрещнат от приятелски настроен Те Вхареанги (Te Whareangi, "космат мъж" – свиреп, силен мъж).

Основната част на хака на Те Раупараха е:

Kia rite ! - Приготви се!
Ka Mate! Ka Mate! - Аз умирам! Аз умирам!
Ka Ora! Ka Ora! - Аз живея! Аз живея!
Tenei te ta ngata puhuru huru — Това е яростния силен човек
Nana nei i tiki mai — който предизвика
Whakawhiti te ra — слънцето отново да блести за мен
A upane ka upane! - горе на върха
A upane kaupane whiti te ra! - горе на върха слънцето блести
Hi !! - Изгрей!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!