Шест премиери и музика в различни жанрове на Моцартовия фестивал в Правец

Събитието посреща почитателите си от 21 до 23 август

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2020 в 17:05 2211 0

XVI-то издание на Mozart Festival Pravets ще зарадва публиката с подбрани шедьоври от световната и българската класика и с 6 премиерни заглавия, повечето създадени специално за фестивала.

Фестивалът вдига завеса на 21 август от 21 часа на откритата сцена на RIU Pravets Golf & SPA Resort с премиерата на детския мюзикъл "Пепеляшка". Това е покана към най-малките и техните родители . На сцената ще бъдат 50 деца от вокална група "Бон-бон". Музиката е специално написана от Борислава Танева, с която "Бон-бон" си сътрудничат още от самото си създаване преди 25 години. Аранжиментите и оркестрацията са на Румен Бояджиев – син. В спектакъла участват още Струнен квартет “Класик Арт“ и Сара Чакърова – перкусии. Във времето на онлайн комуникациите, които стават все по-важен фактор за формирането на детското съзнание, ние не забравяме, че има нужда и от приказното „имало едно време…”.

Два великолепни образеца на камерното творчество на Моцарт и Бетовен ще представи струнен квартет „Филхармоника“ на 22 август в съботното матине от 11 часа в изисканата обстановка на зала „Правец“ на хотела. Произведенията са обединени от почитта и възторга на един гений към друг. Бетовен копира буквално структурата на Моцартовия квартет № 18 K. 464, като музикалното съдържание в същото време демонстрира ярко характерните черти на неговия новаторски стил. Във втората част на програмата музикантите са включили едно от младежките произведения на Антонин Дворжак – песенният цикъл „Кипариси“, преработен за струнен квартет от самия композитор, който ще прозвучи за първи път пред българската публика в своята цялост.

Струнен квартет „Филхармоника“ е съставен от водещите музиканти на Софийска филхармония: Павел Златаров (концертмайстор), Ана Иванова (помощник-концертмайстор), Милена Златарова (първа виола) и Иван Лалев (концертмайстор на виолончелите).

Чаровната „първа дама“ на българския фолклор Ваня Монева ще се срещне със своите почитатели в традиционната „Среща с автограф“ в съботния следобед. Маестра Монева ще разкаже своята гледна точка за живота на музиканта, звездните мигове и предизвикателствата на сцената.

Същата вечер Mozart Festival Pravets ще представи най-младия български камерен оркестър Drop Down Community. С поглед към езерото на откритата сцена от 21 часа ще се качат тринадесетте музиканти със средна възраст от 26 години, амбицирани да извадят класическата музика от статуквото ѝ на „музейно“ изкуство и да я срещнат с актуалните съвременни музикални тенденции и звук. Кредото на Drop Down Community е, че в изкуството не може да има граници, стига да подхождаш честно и с любов към него. Ентусиазмът на младостта тук среща мъдростта на стабилната подготовка и безпрекословната любов към музиката.

Drop Down Community ще направят световната премиера на „Камерна симфония“ от талантливия български композитор Румен Бояджиев-син, която е написана специално за тях и участието им на фестивала.

Съботният ден ще завърши в приглушената атмосфера на пиано бара на хотел RIU Pravets Golf & SPA Resort от 22.30 часа със специалните гости на фестивала - "Ангел Заберски трио". Любимците на публиката представят „Малко нощна музика II“ - авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др. Програмата им синтезира два на пръв поглед несъвместими музикални жанра - класика и джаз. Както публиката ще усети, в пиесите, тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното - постига се убедителен нов синкретичен образ на добре познатата игра между утвърденото и новото. В своите авторски импровизации, обичаният български джазмен и композитор Ангел Заберски успява да запази оригиналните идеи и мелодии, така че те да останат лесно разпознаваеми от публиката, като в същото време, заедно със своето джаз трио, ще ги интерпретира с чувство на свобода и обширност, типично за любимците на българската публика.

С концерта "Музика в картини" се закрива XVI-то издание на Mozart Festival Pravets 2020. Изумителните гласове на певиците от хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева ще озвучат сцената на площада пред община Правец от 21 часа.
Началото на концерта е отредено на световната премиера на "Музикални пространства" - творба, поръчана и специално написана за фестивала от професионалното перо в българския фолклор Георги Андреев. Публиката ще бъде съпричастна и с още една премиера - композиторът Димитър Христов адаптира творбата „Звучи тромпет“ от Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, вдъхновен от спецификата на хор „Ваня Монева“. В хоровата фактура умело е вплетен светлият тембър на обоя, солист е Вълчан Вълчанов.

Билетите за Mozart Festival Pravets на цени от 15 и 20 лева ще бъдат налични в мрежата на Eventim от 15 юни, когато ще бъде представен и изцяло обновения сайт на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X