Седем причини да посетите One Dance Week

OFFNews 27 август 2014 в 15:38 2439 0

На 28 август в Града под тепетата започва седмото издание на фестивала за съвременен танц One Dance Week.

След 6 успешни години в столицата за първи път фестивалът се провежда в Пловдив. В 10-дневната програма гостуват артисти от Китай, Корея, Испания, Италия, Швейцария, Япония и САЩ, както и най-интригуващите проекти на съвременната танцова сцена в България.

Международната програма:

Откриването на фестивала е със зрелищния "Gateway" на танцовата компания на Джаки Чан - Dragon KungFu. Шаолинските възпитаници ще покажат своя майсторски талант в два последователни дни в Дом на културата „Борис Христов” - на 28 и 29 август.

На 30 август в Драматичен театър – Пловдив е представянето на корейския съвременен танцов проект на хореографа Хо Йон Ким – "6 градуса".

В същия ден, но в Дома на културата зрителите могат да видят "Квант" или "Ода за молекулярната физика" за 6-ма танцьори, спектакъл на швейцарския хореограф Жил Жобен и визуалния артист от Германия Джулиус Фон Бисмарк, в който двамата се потапят танцьорите в изумителния свят на ядрената физика.

На 31 август същата сцена ще се превърне в Японска градина. Танцово-визуална приказка, вдъхновена от красотата, простотата и изяществото на японската градина, се представя от италианската танцова компания Тро. По-късно вечерта в Драматичен театър – Пловдив може да бъде видян спектакълът "Доволно малодушен свят" на корейския хореограф Хой Уонг Риу.

Пърформансът "Сляп" на Джи Хий Лий от Корея е на 5 септември в Дом на културата "Борис Христов".

Нюйоркската танцова компания "Sidra Bell" представя спектакъла "Голота" на 6 септември отново в Дом на културата "Борис Христов".

Барселонците от "Делверес" ще спрат дъха на публиката с неочаквана вертикална танцова интерпретация на „Алиса в страната на чудесата“ в техния проект Повтаряй след мен, който ще бъде показан отново на 6 септември в 22:00 ч. на пл. Стефан Стамболов 1.

Българският шоукейс:

Сдружение „По действителен случай” и техният пърформанс „Идентичност” ще можем да видим на 29 август в Тютюнев склад

"The jungle. Plovdiv is burning!" e танцовият експеримент на Красен Кръстев, който хореографът развива в рамките на Българо-Швейцарския проект „Dance Connected“ и ще бъде представен на 29 август в Stage 51.

На 30 август в Драматичен театър – Пловдив гостува пърформансът на Ида Даниел "No movement no sound". Вили Прагер и Ива Свещарова представят „Нашето последно па де дьо” пак там на 30 август.

Мартин Пенев и Станислав Генадиев се включват в програмата на One Dance Week с танцовата миниатюра "Big gun" на 31 август в Дом на културата "Борис Христов". Същият ден в Тютюнев склад се играе "Антигона - това съм аз" на Галина Борисова.

"Mayday" на Derida dance гостува на 5 септември в Държавна опера – Пловдив.

На 6 септември на пл. Стефан Стамболов 1 танцовата компания POP&ROLL представя „Без-крайно“, една невероятна смесица от стрийт данс и съвременен танц.

Детската програма:

Включва както спектакли за деца, така и танцови ателиета, които въвеждат и приобщават най-малката публика към жанра съвременен танц.

Танцовите ателиета:

Модулът, адресиран към професионалисти и целящ развиване на професионалната сцена, включва уъркшоп с швейцарския хореограф Жил Жобен, ателие с ню-йоркската хореографка Сидра Бел и ателие с базираната във Филаделфия хореографка от България Зорница Стоянова.

Кинопрограмата:

Прожекциите заповат на 18 август. Основната идея на кинопрограмата е да запознае публиката със законодателите в съвременния танц, както и с големите танцови шедьоври, като представи серия от документални филми, посветени на световноизвестни артисти, хореографи и спектакли.

Програмата включва филми за легендарни фигури в света на съвременния танц като Мери Вигман, Мърс Кънингам, Джон Кейдж, Вим Вандекейбус, Иржи Килиан, Сиди Ларби Черкауи, Акрам Кан, Уейн Макгрегър, Ръсел Малифант и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови