Елианна Лилова: Правим огромен подарък - 17 спектакъла за 45 лв.

Калоян Константинов 25 август 2014 в 20:16 2024 0

Елианна Лилова
Елианна Лилова

"Специално за нашите верни фенове и не толкова верни, които се чудят какво е съвременен танц, сме пуснали фестивални билети на смехотворната цена от 45 лв., които дават достъп до всичките 17 спектакъла от програмата на тазгодишното издание. Разделете 45 на 17 и ще разберете по колко пари се падат на представление."

Това заяви в интервю пред OFFNews директорката на One Dance Week Елианна Лилова няколко дни преди старта на най-голямото събитие за съвременен танц в България на 28 август в Пловдив.

Какво е One Dance Week?

One Dance Week е фестивал за съвременни танци и пърформанс, а съвременният танц е едно от най-бързо развиващите се изкуства, защото той представлява невероятна амалгама от различни похвати и жанрове, от различни видове изкуство. Той използва и прави видеоинсталации и аудиоинсталации, които по принцип намираме в галериите и в музеите за съвременно изкуство. Друг път си харесва например пантомимата или краде изцяло интересни елементи от цирка. Съответно понякога много си харесва типичната „черна кутия“, театралната черна кутия, използва различни похвати от сценичните театрални изкуства, а някой път пък изцяло бяга от едно такова пространство и отива на абсолютно различни места – качва се по фасади, както ще покажем в един такъв спектакъл, отива в нощни клубове, като в друг спектакъл, който ще представим ("The jungle. Plovdiv is burning!").

Бих казала, че на световно ниво фокусът върху съвременният танц е доста голям и се обръща голямо внимание на това изкуство, защото то не търси да е естетически приятно, то задава неудобни въпроси, засяга теми, които са много близки до хората и до живота, който живеем тук и сега.

Къде се нарежда фестивалът сред европейските и световни танцови събития?

Във всички по-големи градове има мащабни платформи за съвременен танц, които представят както локално „производство“ и „продукти“, така и чужди такива. Затова не мога да кажа какво е точно мястото на фестивала на световната карта, но определено One Dance Week заема и иска да допълни една много важна празнина в България. Ние се стремим да показваме все повече спектакли на качествени компании от чужбина.

Фестивалът може да се похвали с това, че все повече големи чуждестранни фестивали осъществяват контакт с нас, искат да им препоръчаме спектакли от България. По същия начин най-големите танцови компании ни търсят, за да покажат свои произведения на нашия фестивал. One Dance Week има зад гърба си 7 години и бих казала, че в европейски рамки е доста познат, той е една от най-силните платформи за съвременен танц в Източна Европа поради богатството на програмата. Опитваме се година след година да излизаме извън европейското. През 2013 г. представихме спектакли от Корея, по-миналата от Япония, тази ще имаме от Китай и от Корея. За следващото издание планираме спектакли от Австралия и Канада, така че се опитваме да прочуем името на One Dance Week извън пределите на нашата малка родина.

Кое танцово величие или коя формация се надявате да доведете в България в бъдеще?

О, те са много. Имаме дълъг „мечтан списък“ с много имена, който лека по лека съм започнала лично аз да преследвам и мисля, че вървим бавно към неговото изпълняване. Това са много скъпи компании от гледна точка не само на хонорар, който е огромен, но и на продукция. Чисто технически спектаклите са много тежки, изискват страшно много промотиране, за да може да се случат, но се опитваме да ги осъществяваме един по един.

Тази година ще ни гостува кунг фу танцовата компания на Джаки Чан със спектакъла си „Gateway”. Това са 24-а души на турне, не знам дали може да си представите колко е тежък този спектакъл само за покриване на пътни разходи и товар. А това е една от най-известните танцови компании в Китай. При тях е интересно, че съчетават традиционен китайски фолклор с модерно изкуство, които смесват със съвременни танцови техники. Друг важен момент тази година е и гостуването на Сидра Бел от Ню Йорк.

Може ли да съществува танц без музика, или той се превръща в нещо друго по самото си определение?

Разбира се, че може да съществува. В никакъв случай съвременният танц не е лично и директно обвързан с музика и музикална среда, той може дори да не е обвързан и с някаква визуална такава. Както казах, модерният танц е доста дързък и е едно предизвикателство към сетивата на зрителя. Някой път има чисто аудио-визуални спектакли, в които не излиза нито един артист или танцьор на сцената, но са танц.

А Вие лично танцувате ли?

Аз лично танцувам почти всяка вечер, но професионално вече не.

Кое е различното на фестивала в Пловдив и защо решихте да го проведете там, а не както досега в София?

Различното от миналата година е по-скоро уголемяването на програмата – детските ателиета и "Българският шоукейс" са два пъти повече. Форумът също е нов. Това е една дискусионна част, в която ще се опитаме да засегнем най-интересните теми в правенето и измислянето на съвременния танц. Поканили сме за целта специалисти от Швейцария и Европа изобщо, за да се включат. Другото ново е, че ще има повече презентации на самите артисти, които ще бъдат част от програмата. Хореографът и танцьорите от повечето спектакли ще излизат пред публика и ще отговарят на въпроси.

Изборът на Пловдив за място на провеждането на фестивала е генералното решение на платформата за култура и изкуство „Едно“ да подкрепи кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата. Това е вътрешнополитическо решение на платформата.

Това значи ли, че следващото издание на One Dance Week ще се върне в София?

Не, ще бъде в Пловдив. Градът победител ще бъде обявен на 5 септември, което е в рамките на фестивала и много се надяваме освен закриването на фестивала да имаме още един повод за празнуване.

Накрая искам да поканя абсолютно всички читатели на One Dance Week в Пловдив от 28-и август до 6-и септември. И искам да кажа, че специално за нашите верни фенове и не толкова верни, които се чудят какво е съвременен танц, сме пуснали фестивални билети на смехотворната цена от 45 лв., които дават достъп до всичките 17 спектакъла от програмата на тазгодишното издание. Разделете 45 на 17 и ще разберете по колко пари се падат на представление. Това е огромен подарък, който правим към всички, с цел да спечелим нови почитатели на съвременния танц, но и да зарадваме досегашната ни публика.

А и Пловдив не е толкова далеч, той се намира по средата на страната, което е удобно на всички. Това ме подсеща, че имаме потвърдени гости от Гърция, от Белград, от Скопие и т.н., които идват специално за One Dance Week, така че не виждам причина хора от Бургас, Варна, Велико Търново и прочие да не се присъединят към фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews