"Съветът за паметници на културата е за психиатрията"

Общините плащат подкупи за одобряване на реставрации

Последна промяна на 11 май 2015 в 19:32 11739 14

Божидар Димитров.
Божидар Димитров.

"Тези хора наистина страдат от двойственост на съзнанието. От една страна, подписват въпросните проекти, от друга страна, се оплакват непрекъснато, че стават такива работи в България, аз наистина не мога да ги разбера. Тези хора са освен всичко друго и за психиатрично лечение, защото това е типичен случай на раздвояване на съзнанието. Един ден те са едни, в друг ден са на друго мнение".

Това заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред OFFNews във връзка с писмото на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС), което изрази опасения, че реставрациите на археологически паметници на културата у нас всъщност ги разрушават.

Ето каква позиция изрази Божидар Димитров:

От използвания език ми става ясно, че това писмо е подготвено от една българска неправителствена организация със същото име – ИКОМОС България, която просто го е дала и по някакъв начин на този господин Густаво Араос (бел.ред. - президентът на ИКОМОС) и го е накарала да подпише. Вижда се, че своето невежество те са го прехвърлили на г-н Араос, когато заявяват, че няма документи, въз основа на които да се възстановяват паметниците в България така, както се прави по цял свят. Защото има прекрасни свидетелства, които обаче от ИКОМОС България не ги знаят поради невежество.

На няколко конференции с ужас и изумление разбрах, че тези хора не знаят елементарни неща – че има безброй изображения как са изглеждали нашите стари крепости, църкви и манастири. Второ, те твърдят, че всичко е унищожено от турците и затова нямаме на терен да видим как са изглеждали. Вярно е, че турците са унищожили 95 на 100 от паметниците ни, но е факт, че в България има десетки напълно запазени крепости – Лютица, Мезек, Маточина, Созопол, Хисаря и много други. Там може да се проучва много – какъв е бил хоросанът, как са редени камъните, тухлите и т.н. Тъй като те са ценни, запазени са до бойната пътека. Най-куриозното в цялата история е, че всички крепости, църкви и манастири в България, които са възстановени, са по проекти, подписани от същите тези български икомосци.

Аз не съм подписал нито един проект. Проектите, по които са възстановени над 30 крепости вече в България, включително и този ужас, единственият възстановен с нетрадиционни материали от пластмаса - Кракра, е с подписите на главните икомосци – доц. Кандулкова, проф. Тодор Кръстев, Виктор Попов и т.н. Тези хора наистина страдат от двойственост на съзнанието. От една страна, подписват въпросните проекти, от друга страна, се оплакват непрекъснато, че стават такива работи в България, аз наистина не мога да ги разбера. Тези хора са освен всичко друго и за психиатрично лечение, защото това е типичен случай на раздвояване на съзнанието. Един ден те са едни, в друг ден са на друго мнение.

Разбира се, обяснението е много просто – една група хора си прави НПО. Тази група се състои от бивши, настоящи и бъдещи директори и сътрудници на Националния институт за недвижимо културно наследство, които искат да запазят монополното си положение те да разрешават да се строи или не. И както се сещате, те разрешават, защото обикновено общините са тези, които представят проектите, а не аз. Общините, естествено, за да им стане културно-историческият обект, понякога са склонни под различна форма да плащат подкупи за одобрителен подпис. Много легенди и слухове се носят. Аз на няколко пъти призовах ДАНС, МВР и други институции да се позанимаят с този институт, който някои наричат „Митницата“. Там се раздават огромни пари за подкупи под формата на научни консултанти. Битката е за това да става много трудно и срещу заплащане на пари под масата. Затова споря само от принципна научна основа, не съм съгласен с това, което твърдят. Знаем много добре как са изглеждали старите крепости с гравюри и т.н. Да се разходят до Ивайловград, където има цели 2 крепости запазени до горе, до бойната пътека.

Колкото до писмото на ИКОМОС - знаете как стават нещата в чужбина, отиват и ги убеждават. Направили са си паралелна структура, както правят зелените и всички останали рекетьори. Тази структура по някакъв начин се е добрала до въпросния човек, представили са се, че са ИКОМОС България, дали са му това писмо и така. Откъде да знае този Густаво Араос как е в България и тези подробности, за да пише.

Един директор на ИКОМОС дойде преди няколко месеца и напълно одобри това, което правим. Той обаче не се казваше Густаво Араос. Аз това си викам – ние ученици ли сме, че непрекъснато да идват хора, които не познават това, което е при нас, и те да ни наставляват и учат. Извинявайте, но ние знаем повече от тях и знаем повече за нашите паметници на културата. Заснел съм 7 крепости в Северна Италия в момент на реконструкция до зъбер като доказателство какво правят те. Ето как се пречи на България. Ще ни дава ли Европа 300 милиона лв. за реставрация, ако това, което правехме, беше лошо? И щяха ли да изплатят парите за тези 30 направени крепости?

Освен това не е вярно, че се лишава от възможността за научни изследвания. Една крепост винаги трябва да се разкопае до дупка, както изисква Венецианската харта, и да бъдат публикувани резултатите на хартиен носител със снимки, чертежи и т.н. За науката крепостите вече са запазени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2015 в 12:54

Въпреки, че този пасквил изобщо не подлежи на коментар, а авторът му е глух и крешщящ при всеки разумен аргумент, нека каже, къде са публикациите на крепостите? На страниците на в-к "Стандарт", "Преса" и "Агенция Фокус"? А? Това ли са му "научните публикации"!? Защо тогава пише: "Една крепост винаги трябва да се разкопае до дупка, както изисква Венецианската харта, и да бъдат публикувани резултатите на хартиен носител със снимки, чертежи и т.н. За науката крепостите вече са запазени."

13.05 2015 в 11:59

И какви точно са документите? Кадастъра на хан Омуртаг? Или акт 16 за крепостите? Или пък плановете и СМР ?

13.05 2015 в 07:21

"Вземете му прочетете трудовете. "

Я по-добре кажи къде е "професор" и откога, щото се кичи с тая професура от години, пък никой не го знае къде преподава.

Колкото за "трудовете" му, те са типични за български уманитар и са отличен пример за това, че историята не е наука, а вид белетристика със силен уклон към фентъзи. Т.е. празни приказки без смисъл.

Единствената причина, поради която тоя простоват и неграмотен тъпанар е на първи ред е късметът му да е работил като млад с щерката на бай Добри, което в сегашния герберастки ренесанс на тошовизЪма е голем плюс.

Иначе е пълна дупка, също като тебе.

13.05 2015 в 05:58

Хора!! Много ви моля да не четете глупостите на този човек!
Случайно попаднах и съм възмутен!
И ще ви опиша чувството си така " СЕГА ПЛАЧА, ПЛАЧА ЗА КЛЕТАTA МАЙКА БЪЛГАРИЯ,КОЯТО СЪС НОЩ В ГЪБА ОТ СИНЦА СИ - ЛЕЖИ, ИЗДЪХВА... ";( ;( ;(

12.05 2015 в 18:18

За уникалността та Б.Димитров като историк ще дам само два примера, а мога да дам десетки.
1. Преди няколко месеца в сутрешен блок по национална телевизия обяви, че "Възродителният процес" бил извършен от тодор Живков под натиска на западните капиталистически страни, които искали да го изпробват като пилотен за да се отърват от собствените си малцинства.
2. Миналата година един средновековен бронзов пръстен с отвор в касетката благодарение на него беше обявен за едно от "българските чудеса"- пръстенът отровител! Професорът изгради цели теории около него, като намесваше Ивайло, крепостта Овеч и не помня вече всички глупости, които изприказва. А това е един обикновен дамски средновековен пръстен в коронката, на който са слагали благовония и са отваряли отвора за да се парфюмират. И това го знаят даже първолаците в археологията. Много примери мога да дам, но няма смисъл. Простият народ си го харесва. Да е жив и здрав. Какъвто народа, такива му и "професорите"!

12.05 2015 в 17:09

Като историк е уникален. Вземете му прочетете трудовете. Подкрепени са с нужните факти и доказателства.

Ако смятате, че е гола вода, докажете го. Изберете си негов научен труд и го опровергайте с ваши факти и доказателства, базирани на тях. И тогава кажете, че е гола вода.

Иначе вие сте гола вода, говорейки думи, които не са подкрепени с нищо.

12.05 2015 в 16:30

а ти с твоите рушвети от разни фирми за "реставрация" които уреждаш да окепазяват старините си ЗА ЗАТВОРА.

12.05 2015 в 14:37

Господин Божидар Димитров след като е такъв родолюбец нека ни обясни и каже защо все още из нета и не само, пише , че сме потомци на тюрки!? Историческата наука, на която той служи отдавна отрече тази с нищо не доказуема теорийка!
Защо не се направи най- на края една промяна на тези писаници в интернет пространството и не само! Нима е толкова трудно за научните способности на нашите историци,чиято работа е именно това -да пази и опреснява нашата история- да го постигнат!?
Защо за сметка на това се тиражират смехотворни твърдения , че сме пришълци от иранските полета и от самия Божидар Димитров!?
Буквално от месеца насам под напора на гражданството и най-вече на излезлите генетични изследвания на българския народ Божидар Димитров с половин уста признава, че сме били имали нещо от т.нар. траки! Но само до преди няколко години в бутафорните му книжлета, които още може да си закупите е писал, че тракийските племена били заличени от лицето на земята, че били диви и прочие гнусотии! Как така тихомълком сега започна да твърди опакото!
Защо Божидар Димитров при наличие на толкова възможности и власт, която има в сферата на историческата наука не направи нещо най-на края в учебниците по история да започне да се пише за именника на българските князе-доказано автентичен исторически документ, където началото Българската държавност е датирана от втори век и при това са дадени имената на нашите владетели от това време с дати, с години! Датировката е правена по календар, който е световно признат от Юнеско, и който не е бил познат до намирането на именника! Календар, който Юнеско признава за най-точния намиран до сега и най-стария!
Защо не се популяризира и като се говори именно за нея и с ецитира именно от нея автентичната българска историография! Като забранения по времето на комунизма професор Ганчо Ценов, който има международно признание като историк или живият и работещ и в момента професор Асен Чилингиров!?
Просто комунистите вече се страхуват , че изобличението им е голямо, че това , което са вършили и с историята на народа си е престъпление и, то престъпление сравнимо с геноцид, а това е престъпление и то наказуемо!
Божидар Димитров все така говори и действа с мисалта, че е и , че е бил част от тази лъжлива клика, която най-нагло трие и манипулира българската история в името на комунистическите , проруски напътствия , чиято единствена цел е обезличаването на българската нация и приравняването и до подвластен на нея и с нищо не заслужил народ! Страхът от истина е голям! Но тя си намира път!
Време е да започнат изследвания на нашите земи и на земите от причерноморския район , където наистина са нашите изконни обиталища, а не да се търси нещо си някъде си , където имало някакви си сродства и прочие! Враговете на историята ни не спят! Спи съвсем умишлено Божидар Димитров,обаче! И още други като него...!

12.05 2015 в 13:45

05 - а ти си високо образован и културен "българин" ???!?!?
или си поредното л@йно продало се за шепа копейки?

12.05 2015 в 11:55

@Minko за тъп циганин като тебе, някак не ти ли е неудобно да говориш за история, защото вашето племе няма никаква, още повече и да оценяваш Българските историци колко знаят...