''Перфектният непознат'' на Cinelibri Паоло Дженовезе (филм на Искра Ангелова)

Искра Ангелова 30 юни 2023 в 19:15 4001 0

Паоло Дженовезе и Жаклин Вагенщайн

Преди няколко години у нас се появи фестивал, който изглеждаше прекалено изискан и елитарен, за да се случва точно в България. Cinelibri. Прави го фондацията със същото име. Оказа се, че скоро той ще стане и най-посетеният фестивал у нас. И че публиката, която купува книги, обича и киното. Идеята е напълно оригинална и това действително е първият в света международен фестивал "Книга към филма".

Cinelibri е ежегодно събитие, вдъхновено от взаимодействието между киното и литературата. Провежда се всяка есен в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново, Стара Загора и други градове и представя най-добрите примери на филми, свързани с литературни произведения, както съвременни, така и класически. Cinelibri е изключително важна, независима платформа за висококачествени европейски филмови продукции и копродукции, и е най-бързо развиващият се филмов фестивал в България. Всяка година Cinelibri посреща световноизвестни режисьори, актьори, сценаристи и професионалисти в областта на аудиовизията, както и утвърдени европейски филмови специалисти и журналисти, които представят филми от програмата.

Преди да ви разкажем повече за самия фестивал, бързаме да се похвалим - във филмчето ""Перфектният непознат" на Cinelibri" можете да гледате най-дългото интервю на световноизвестния режисьор Паоло Дженовезе (който е и автор на издателство Колибри с преведените му романи "Първият ден от моя живот" и "Супергерои"), което той даде у нас. Интервюто направи Искра Ангелова за OFFNews. Жаклин Вагенщайн, създател на феста и директор на издателство Колибри, е равностоен партньор на Дженовезе във филма. Затова и този брой на "Истории за доброто" е двуезичен - на български, но и на италиански.

А иначе Cinelibri продължава:

Деветият международен кино-литературен фестивал Синелибри ще се случи между 6 и 29 октомври. Авторската визия на тазгодишното издание, дело на Радослава Боор и Студио „Слава“ е запомняща се.

С мотото „Метаморфози“ фестивалът отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка, една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век. Наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е смятан за един от „тримата влъхви“ на модерната литература. Мотото се асоциира пряко с новелата „Метаморфозата“, емблематична творба на писателя, публикувана за пръв път през 1915 година. Във визията фестивалните събития са символично обединени от пеперудата като въплъщение на идеята за постоянните метаморфози в природата. По аналогичен начин литературата, попаднала във фокуса на големите киновизионери, търпи смайващи метаморфози по пътя към големия екран и носи наслада на всички сетива.

Публиката на Синелибри 2023 ще има достъп до повече от 60 кинозаглавия, отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други престижни фестивали. Както винаги, селекцията е безкомпромисна, а всеки от филмите е пример за изобретателност и смелост при превода на съответното литературно произведение на езика на киното. Тази година изданието обхваща четири конкурса: за пълнометражен игрален филм, за документален филм, за късометражен филм и за костюми. Програмата изобилства от национални и световни премиери, заснети от всепризнати майстори в областта на адаптацията.

Предвиден е раздел Кино с кауза, в който ще влязат филми, ангажирани с наболели теми – недвусмислено свидетелство, че съвременните кинотворци в глобален план не са в състояние да останат равнодушни на фона на обезпокоителните тенденции и „метаморфози“ във всички сектори на живота. В процес на подготовка са десетки кино-литературни събития, дискусии, чествания, ретроспективи, галавечери, уъркшоп в областта на кинематографията и, разбира се, публични срещи с гости и арбитри от световна величина.

Празничната церемония по откриване на Синелибри ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Очаквайте зрелищен пърформанс, завладяваща музика, впечатляваща визия и незабравими изненади. Деветото издание на фестивала се очертава като най-бляскавото, любопитно и посещавано събитие на есента. Подробности за всички прожекции и специални гости ще разкрием допълнително.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Кога Паоло Дженовезе става международна звезда?

"Перфектните непознати" е филм, който се озова сред рекордьорите на Гинес, защото има най-много римейк-а в света на киното. Сценарият и режисурата са на Паоло Дженовезе.

Всеки има три живота: един публичен, един частен и един таен.

Седем дългогодишни приятели се събират на вечеря. Домакини са Роко, пластичен хирург и неговата по-млада съпруга Ева, психолог. Почти на шега, Ева предлага игра - да споделят помежду си съдържанието на всички текстови съобщения, електронна поща и телефонни разговори, които получават по време на вечерята. С напредването на вечерта, постепенно невинната игра се превръща в игра на интриги, предателства и разстройващи открития. Много недоизказани неща ще бъдат казани, много тайни ще бъдат разкрити...
И въпреки че всички приятели се познават от толкова отдавна, те ще открият за себе си, че са ПЕРФЕКТНИ НЕПОЗНАТИ?

Фестивални награди и номинации:
David di Donatello 2016: Награди за най-добър филм и за най-добър адаптиран сценарий
Cairo International Film Festival 2016: International Competition: Награда за най-добър сценарий
Globi d'Oro 2016: Награда за най-добра комедия
The Norwegian Int'l Film Festival - Haugesund 2016: Main Programme: Награда на публиката
Tribeca Film Festival 2016: International Narrative Competition: Награда за най-добър сценарий

Искате да знаете повече?

Официалният конкурс включва от 10 до 20 филма от последните 18 месеца, оценявани от престижно международно жури, съставено от председател и членове (включително известни продуценти, режисьори, писатели, сценаристи, актьори, филмови композитори). Статуетката Cinelibri за най-добър игрален филм се връчва на съответния режисьор или продуцент за умелото "превеждане" на литературно произведение на езика на киното.

Освен за най-добър игрален филм, фестивалът присъжда награди и в следните категории: Най-добър късометражен филм, Най-добър документален филм и Най-добър дизайн на костюми в съвременното българско кино. По традиция фестивалът връчва и наградата Cinelibri за цялостно творчество на творци в областта на киното, литературата и адаптирането на сценарии.

Освен официалната селекция от конкурсни филми, Cinelibri показва и изключителни филми извън конкурса в Основната програма, която акцентира върху широк спектър от филмови произведения като адаптации, биографични филми, филми, създадени от пишещи режисьори, оригинални сценарии, чиито автори са писатели, филми, вдъхновени от романи, стихотворения, театрални пиеси, графични романи, филми с тематика, свързана по някакъв начин с литературата

Всички избрани заглавия са национални и международни премиери. Те се представят в престижни киносалони и арт пространства в големите български градове, заедно с литературните произведения, вдъхновили създателите на филма.

Паралелната програма на Cinelibri включва няколко филмови секции: класика и ретроспективи; съвременни европейски продукции и копродукции по книги; биографични филми за известни писатели, поети и драматурзи; знакови документални и късометражни филми; анимация; детски филми; филми за младежи; ангажирано кино; честване на юбилеи и почит към изтъкнати режисьори и сценаристи.

От самото начало Cinelibri е привлекателна сцена за редица образователни модули като лекции, панелни дискусии с гостуващи експерти, майсторски класове, семинари и различни безплатни събития с участието на специални гости на фестивала, както и професионални модули като срещи с представители на индустрията и пичинг сесии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!