Обявиха номинациите за театралните награди Аскеер

Проф. Слави Кокалов получава ''Аскеер'' за цялостен принос към театралното изкуство

OFFNews 27 април 2023 в 11:32 1758 0

Наградата Аскеер

Снимка Фондация Аскеер

Наградите Аскеер

Сценографът проф. Слави Кокалов получава голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство. Актрисата Елена Райнова е удостоена от „Академия „Аскеер“ с почетен „Аскеер“, предаде БТА, основен медиен партньор на наградите.

Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон ще бъдат връчени за 32-и път на 24 май – празника на българската писменост, духовност и култура.

Наградите „Аскеер” са единствените по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават от артисти за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър, коментират от „Академия „Аскеер“.

За водеща женска роля са номинирани Елена Телбис за ролята ѝ на Жена в „Дишай“ от Дънкан Макмилан в „Сфумато", Лилия Маравиля за ролята на Петра фон Кант в „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ от Райнер Вернер Фасбиндер (театър „София“) и Светлана Янчева за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато".

За водеща мъжка роля номинациите са за Бойко Кръстанов за ролята му на Мъж в „Дишай“ в "Сфумато", Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев (Народен театър) и Йордан Ръсин за Вершинин в „Три сестри“ (театър „Възраждане“).

За поддържаща женска роля са номинирани Мария Каварджикова за ролята ѝ на Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър), Надя Керанова за Исмена в „Антигона” по Жан Ануи – Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Цанка Цанева за ролята на Нат в „Заешка дупка“ по Дейвид Линдзи-Абер – Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен.

За поддържаща мъжка роля са номинирани Кирил Недков за ролята му на Иван в „Арт“ от Ясмина Реза (Младежки театър), Мартин Димитров за Крищоф в „Непоносимо дълги прегръдки" от Иван Вирипаев („Топлоцентрала“) и Свежен Младенов за ролята на Кулигин в „Три сестри“ от Антон Павлович Чехов (театър „Възраждане“).

За моноспектакъл предложенията са: „Виктория“ от Йордан Славейков (режисьор Йордан Славейков, сценография Юлиана Войкова-Найман, с участието на Деница Даринова, I Am Studio), „Неведение“ от Албена Ставрева (консултант - Явор Гърдев, режисьор - Албена Ставрева, сценограф - Албена Ставрева, музика - Мира Искърова, звуков дизайн - Юлиан Стоичков, с участието на Албена Ставрева, Народен театър) и „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей (сценична адаптация - Александър Секулов, превод - Димитри Иванов, постановка - Красимир Ранков, сценография и костюми - Мариета Голомехова, музика - Мира Искърова, с участието на Красимир Ранков, драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив).

За режисура са номинирани Александър Морфов за „Антигона” по Жан Ануи (Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен), Крис Шарков за “Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър) и „Непоносимо дълги прегръдки" от Иван Вирипаев („Топлоцентрала“) и Марий Росен за „Дишай“ от Дънкан Макмилан („Сфумато“).

Номинациите за представление са за „Антигона“, „Дишай“ и „Частици жена“.

За изгряваща звезда са номинирани Даниел Кукушев за ролята му на Момчето в „Обещанието“ от Герган Ценов (I Am Studio), Владислав Стоименов за режисурата на „Арт“ от Ясмина Реза (Младежки театър) и Вилислава Кирилова за ролята ѝ на Констанс Мидълтън в „Постоянната съпруга“ от Съмърсет Моъм (Сатиричен театър).

За сценография номинациите са за Мариета Голомехова за „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес (Младежки театър) и „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей (Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив), Никола Тороманов-Фичо за „Три сестри“ от Антон Павлович Чехов (театър „Възраждане“) и „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет („Сфумато") и Николина Костова за „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир в Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора.

За костюмография са номинирани Мариета Голомехова за „Дон Кихот“ в Младежкия театър, Никола Налбантов за „Солунските съзаклятници“ в Драматичен театър „Николай О. Масалитнинов“ - Пловдив, и Никол Трендафилова за „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер в Yalta Art Room.

За театрална музика са номинирани Давид Кокончев за „М.М.Е. Кой пръв започна“ от Деян Дуковски (Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора), Милен Апостолов за „Дон Кихот“ в Младежкия театър и Милен Кукошаров за „Три сестри“ в театър „Възраждане“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови