Нова фаза във войната на Валери Йорданов срещу директора на Народния театър Васил Василев

OFFNews 15 ноември 2023 в 11:30 2478 1

Валери Йорданов

Снимка Личен профил във Facebook

Валери Йорданов

Продължава напрежението между част от актьорите и ръководството на Народен театър "Иван Вазов". Това стана ясно след пост на Валери Йорданов във Facebook, в който той споделя, че е изпратил открито писмо до министъра на културата и председателя на Съюза на артистите в България. Повод за това е оспорването на ТЕЛК-а му от неговия работодател.

"Някой от Вас дали е чувал подобна история - за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден“ за професията, която упражнява успешно? - пита Валери Йорданов. - Вчера получих "Становище от НЕЛК" към мен, към г-н Васил Василев и към Българския съд. Вчера разбрах, че директорът на НТ "Иван Вазов" и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че "НЯМАМ право да работя по специалността си", демек - не съм бил годен за професията „актьор“, която извършвам от 1996 г. насам ?!? Добре… отговарям „в кратце“, /неудобно ми е да прилагам своето CV/…"

Актьорът припомня още, че директорът на Народния театър Васил Василев вече е уволнил дисциплинарно "най-големия ни и обичан режисьор", визирайки Александър Морфов, като "по този начин лишихте който и да е български театър да го назначи през следващите 2 години".

По негови твърдения Василев вече не слага в програмата на театъра най-гледаните представления на същия режисьор, а други - на „неудобните“, ги няма или са програмирани на 29 февруари, "за да разбера, че „ще играя веднъж на Високосна, щом не ви слушам“… Става въпрос за неговия моноспектакъл "Караконджул", режисиран от Стоян Радев. В програмата се вижда, че този спектакъл има само едно представление, на тази дата. Към финала на поста Валери Йорданов призовава ръководството на театъра да бъде уволнено или да си подаде оставката.

...

Ето как отговориха от пресцентъра на Народен театър "Иван Вазов:

"Във връзка с целенасочено разпространяваната от г-н Валери Йорданов невярна информация („…работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден“ за професията, която упражнява успешно…“ и т.н.) и пореден опит за манипулация на общественото мнение от страна на г-н Йорданов, излагаме следната фактология:

- Самият г-н Йорданов, със свое писмо до директора на Народния театър, е отправил искане да не участва в спектакъла „Големанов“, посочвайки, че е необходимо да му бъдат осигурени специфични условия на труд.

- В качеството си на служител в Народен театър „Иван Вазов“, г-н Валери Йорданов е представил на работодателя Експертно решение, издадено от ТЕЛК, с посочен по-висок процент временна неработоспособност, в което е отразено, че лицето може да работи по производствена характеристика, но при спазване на определените му от комисията противопоказни условия на труд.

- В Картата за оценка на риска на работното място за длъжността „актьор“, изготвена от СТМ „Н. И. Пирогов“ за Народен театър „Иван Вазов“, е посочено „Вид опасност: нервно-психическо напрежение и пренапрежение; Следствие от опасността: Нервно-вегетативни и соматични прояви на стрес; Степен на риска: II“.

Противоречието в горните три точки е причината посоченото експертно решение да бъде обжалвано в срок пред НЕЛК – т.е. заради наличието на неясни, непълни и противоречиви констатации на ТЕЛК, вкл. следва ли по-висок процент временна неработоспособност да се отрази на бъдещото изпълнение на трудовите задължения на служителя или не. Категорично в жалбата няма изложени твърдения, че г-н Валери Йорданов е негоден за професията „актьор“, както и че същият няма право да работи по специалността си.

В заключение призоваваме заинтересованите медии да отправят искане до г-н Йорданов да им бъде предоставена медицинската документация, имаща отношение към експертното решение на ТЕЛК и самото експертно решение. Имайки предвид, че се касае за чувствителна лична информация, Народният театър няма правото да прави същата публична, а тя категорично би оборила спекулативните твърдения на актьора."

...

Припомняме, че - както OFFNews вече писа:

В началото на лятото и актрисата Ана Пападополу, също в социалните мрежи заяви, че проблемите зад кулисите на театъра се увеличават. Пападопулу застана на страната на директора Васил Василев. Тя коментира "напускането" на Народния театър на Камен Донев, като уточни, че той никога не е бил част от трупата на театъра, а е там в "качеството си на гост". След нея в мрежата писаха още Владимир Карамазов, Биляна Петринска, Жорета Николова, Бойка Велкова, Стефания Колева, Дарин и Деян Ангелови и др.

В средата на юли Камен Донев обяви, че повече няма да участва в постановката „Животът е прекрасен“ поради „крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра“. Тогава от театъра реагираха, че Донев е поискал увеличение на хонорара си. Двете позиции можете да прочетете тук и тук.

След подаването на оставка на ПР-а на ДПС Велислава Кръстева, която беше първоначалната причина за напрежението, възникнало между Морфов и Василев (и която отново се върна на работа като ПР на ДПС), се случиха още няколко кадрови промени. Пак през социалните мрежи стана ясно, че не е подновен договорът на дългогодишния фотограф на Народния театър Стефан Н. Щерев, като той не е получил „достойно обяснение за причината“.

Началото на конфликта бе поставено, след като режисьорът Александър Морфов демонстрира недоволството си от назначаването на бившия ПР на Ахмед Доган и ДПС Велислава Кръстева на поста „Връзки с обществеността“ на театъра, като надраска вратата на кабинета ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

15.11 2023 в 12:28

Някой да направи пиеска за Народния по мотиви на тази "война", та да видим и ние сеира ?!
Благодаря предварително (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика