Сашо Морфов: ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят

OFFNews 27 февруари 2023 в 19:28 10771 6

Сашо Морфов

Снимка Личен профил във Facebook

Сашо Морфов

ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят моята позиция и онова, което мисля и говоря за тях, заяви режисьорът Александър Морфов.

По повод излязлата информация, че Народният театър ще има нов устройствен план, в който ще липсват ПР и Главен режисьор, по проект на директора Васил Василев, внесен в Министерство на културата и върнат обратно за корекции, с което административно и тихомълком би се решил конфликтът там, защото навън биха останали и Велислава Кръстева, и Сашо Морфов, режисьорът даде интервю пред БНР.

Александър Морфов заяви в интервюто, че не знае за готвената нова управленска структура на институцията, според която неговата длъжност на главен режисьор ще отпадне. Информация за предстоящите промени се появи днес.

Ето какво каза той в предаването "Нещо повече" с водещ Светослава Кузманова:

"Мои приятели ми съобщиха, че са прочели някъде за това, аз нямам никаква идея. Отдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост, Васил Василев поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра. Закриването на бройката "главен режисьор" означава, че ще бъда съкратен и уволнен от театъра".

Според появилата се информация освен Александър Морфов, от Народния театър ще си тръгне и пиарката на институцията Велислава Кръстева, защото и нейната длъжност ще бъде закрита. Скандалът, който продължава вече месеци наред, избухна в края на октомври, когато вратата на Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", табелката с името й беше изкъртена, а за деянието вина пое режисьорът Александър Морфов, който я обвини в "политическа пропаганда".

В предаването "Нещо повече" Морфов допълни, че решението да бъде изчистен от театъра е било взето отдавна.

-Цялата помия, която се изсипа от жълтата преса върху мен, с всичките инсинуации и лъжи, всичко това беше направено, за да ме освободят. Както преди пет години Мариус Донкин свали всичките мои представления и бях освободен от театъра. Структурите ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят моята позиция и онова, което мисля и говоря за тях. Защото тези структури всъщност съсипаха България и продължават да я съсипват. Това е тотална политическа амнезия, която се въвежда в държавата от толкова години и нищо не се е случило, всичко се е забравило.

Помните през 2006 г., когато излязоха едни разкрития за преестъпното минало на Бойко Борисов, което от американския посланик беше отчетено - то не бяха амфетамини, с фалшиви цигари, с пране на пари, сделките с Лукойл и какво стана? Нищо. След това какво стана? Дойдоха едни записи, чекмеджета, кюлчета, Мишо Бирата и не знам си кой... И какво стана? Нищо не стана.

Основният принцип, ако си спомняте този роман "1984" на Оруел, е: "Който обладава миналото, той ще обладава и бъдещето. А този, който обладава настоящето, той ще обладава миналото."

Това е, което се извършва в България. Зачерква се, забравя се миналото, за да може да им се даде на тези необезпокоявани, недосегаеми, да управляват тая държава вече 15 години.

Въпросът е да се забрави, да не се говори за това кой кой е.

Всичките те прескачат като мухи от партия в партия. Няма морал, няма достойнство. Това е, което се случи в Народния театър - няма връзка с никакво творчество, с надежди, с бъдеще. Най-лошото е, че това се превърна в модел за съществуване на поколението. Важното е да нямаш две неща - морал и достойнство. Ако тия неща ги нямаш, можеш да напреднеш много".

За директора на Народния театър Васил Василев Морфов каза:

-Никога през живота си не съм бъркал толкова много в преценката си за човек. Бях подведен, бях излъган, тъй като съм наивен, ние хората на изкуството сме наивни хора и бързо се хващаме за светли идеи, за бъдеще. Не можах да прозра тази номенклатурна същност. Това е един болен човек, се оказа, болестта се нарича "зловреден нарцисизъм". Ако видите неговите изявления по всички меди, последното от които наистина смехотворно - че той бил василевсът на театъра с много корони в кабинета си, става въпрос за един много болен човек, който управлява Народния театър.

Но, разбира се, аз имам голяма вина за това, че тогава му повярвах и го уговаряхме той да се съгласи да стане директор на Народния театър, като аз сега си давам сметка, че всичко е било планирано много преди това. Просто е трябвало да ме подмамят.

-Да използват името ви?

-Да използват името ми. Просто бях омърсен, отвратен, ранен от управлението на Мариус Донкин, който свали всички мои представления в продължение на 4 години и ме остави без доходи, без пари и ме изхвърли без бъдеще и си казахме: който и да е, само да не е Донкин. А се оказа, че има и по-лошо от Донкин.

С него нямаме никакви контакти, откакто се появи записа с Велислава Кръстева - когато му показах този запис и той отказа да вземе каквито и да било мерки и се направи като че ли го няма. След което излезе в пълна защита, заедно с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, разбира се, които написаха някакви писма и направиха невероятни неща. Като увеличиха заплати, дадога някакви невероятни премии между 10 и 18 000 лв., т.е. той купи театъра и го настрои срещу мене, разцепи го. Оттогава аз не съм имал разговори с него никакви.

Единствените разговори са в някакви дописки, докладни, в които на мен не ми се позволява да възстановявам мои представления, нито ми се дава право да започна репетиции на ново представление, така че ако е вярно това с моето уволнение и това на "депесарката", ще се приключи за пореден път моето участие в Народния театър.

-Включително очаквате да паднат от афиша "Хъшове" и "Животът е прекрасен"?

-Неговата наглост няма граници. Той е обграден от армия от адвокати, прависти, които изследват всеки негов ход. Той сега е измислил нещо друго, като е спрял да изплаща авторските ми права и ако аз изпратя юристи, защото аз имам право да получавам авторски права като автор на драматизациите, той ще спре спектаклите с мотивацията "неуредени авторски права". Там йезуитската му, номенклатурната му същност е толкова добре защитена. След като бившият министър на служебното правителство не успя да го накара той да си подаде отчетите, пред Народното събрание той отказа да дава отчети. Той е защитен от една огромна армия от всичките тези партии, които му гарантират неговата безнаказаност. Така че предполагам, че ще свали и представленията.

-Споменахте за премии между 10 и 18 000. На актьори ли?

-Между 8 000 и 18 000 лв. са били възнагражденията за премии.

-На актьори ли?

-Да, на актьори.

-А сред тях имало ли е от хората, които бяха на посещение при Президента?

-Мисля че повечето от тях."

Потърсен за коментар, директорът на Народния театър не отговори на обажданията, а от Министерството на културата казаха, че едва утре ще има информация от тяхна страна.

Интервюто на Светослава Кузманова с Александър Морфов в предаването "Нещо повече" можете да чуете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

6

опетков

01.03 2023 в 20:44

Може да е "велик " режисьор, но като човек е абсолютен простак и хулиган. Самозабравил се тъ*панар*.Законите за поведение в обществото важат за всички. Малко му е дисциплинарното уволнение.

1000

5

Прокопи Баш Пича

28.02 2023 в 22:55

нито пък аз..марш от храма куче

6145

4

kokoten

28.02 2023 в 11:47

....няма да забравим.....няма да простим....ако някой чака това да стане,много се лъже......ще видим сметката на ************ пасмина и анадолската ******......скоро ще е....да не униваме.....Сашо Морфов е велик режисьор и артист и той ще преживее всички тутманици,които му пречат....колко е хубаво да си......льохман.....

905

3

lilianasimeono1

28.02 2023 в 06:31

Човек може да изразява политическите си убеждения и без да хулиганства на работното си място като драска по врати и кърти табелки! А сега на Морфов наред с директора и кюлчетата и Мишо Бирата му били виновни...

10212

2

Човека

28.02 2023 в 04:29

Слушайте интервюто без съкращения.

5827

1

pisnamiotmutri

28.02 2023 в 00:02

В сферата, хората като Морфов, които не ги е страх да говорят и да рискуват всичко, май се броят на едната ми ръка. Замислете се и колко артисти излязоха с името си (не групово на фестивалче) да защитят Украйна. Пулев, който скоро ще става политик например, нарече Зеленски наркоман. Нищо повече. Гришо? Бербо? Такива лидери на мнение имаме. Тихи мишлета.