Чашата преля: Камен Донев излиза от постановката ''Животът е прекрасен'' на Народния театър

OFFNews 13 юли 2023 в 10:27 11117 2

Донев

Снимка Фейсбук страницата на Камен Донев

Камен Донев

Актьорът Камен Донев няма да участва повече в представлението на Народния театър "Иван Вазов" "Животът е прекрасен" заради "крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра".

За това именитият актьор съобщи на страницата си във фейсбук, а над съобщението му стои заглавие "уведомление" с едри букви.

Донев допълва, че се надява да се види с публиката си "при други обстоятелства и друго ръководство".

Ето цялото съобщение на Камен Донев:    

Преди месец актьорът публикува снимка, от която е видно, че е допускан в театъра с пропуск "гост-посетител".

Неприятностите за Донев с новото ръководство на "Иван Вазов" започнаха след като взе страна в конфликта между директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов, който се обяви против назначаването на пиара Велислава Кръстева, близка до ДПС. В резултат Морфов беше уволнен, а актьори и културни дейци, които го подкрепят, се обединиха в Движение за култура и излязоха на протест.

Актьорът и режисьор Камен Донев коментира, че атмосферата в Народния театър е, "меко казано, неблагоприятна":

"Може би трябва да се каже, че е разрушителна. Този човек трябва да си тръгне оттам, защото е случаен. Той не е закърмен с театъра и нищо не разбира от това изкуство. Това е все едно да ме направят директор на БАН. И май аз ще се справя по-добре като директор на БАН от него като директор на Народния театър. В случая сме принудени да се занимаваме с един бездарник, той просто трябва да си замине, няма място там."

В пост във Фейсбук той дори предизвика Василев на публичен бой, а публикацията бе подписана с "Камен Донев - евентуален бъдещ директор на Народен театър "Иван Вазов" или министър на културата".

По същото време в Софийския районен съд започна делото за обида и клевета, заведено от директора на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев срещу актьора. Причината са "квалификации", отправени от Донев към Василев в интервю.

"Животът е прекрасен" е една от най-дълго играните и посещавани постановки на Народния театър. Неин режисьор е Александър Морфов. За превъплъщението си в Семьон Подсекалников Камен Донев е награден с Икар през 2013г. и АСКЕЕР през 2012г. за водеща мъжка роля. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

3

Dabe

13.07 2023 в 16:11

Дребно тролене и опит да се създаде изсмукан от пръстите скандал. Камен Донев нека отиде на откриването на Пилона. Там ще намери адекватната си публика. А това, че отказвал да играе в народния ще е облекчение за всички зрители с добър вкус.

17439

2

мнение от IP

13.07 2023 в 13:43

Добре, че успях да гледам "Животът е прекрасен" тази година. Това е не просто театрална постановка, а магия, която рядко може да се види. Камен Донев играе гениално тази роля. С това, че се раздава с цялата си душа на сцената, омагьосва публиката. Отказът да играе е загуба за зрителите. Пораженията, които може да нанесе един директор с дребнава душица на чиновник са тежки и непоправими.
 
X

Да помогнем на украинските деца!