НБУ откри първия международен фестивал за студентско кино

Калоян Константинов 24 януари 2014 в 16:39 9268 3

На 23 януари в Дома на киното се състоя откриването на първото по рода си издание на международния фестивал за студентско кино "NEW WAVE".

Организатор на фестивала е Нов български университет.

На откриването бяха предствени и филми на бивши студенти на университета.„Балонът“ на Стефан Командарев;„Мис Валенти“ на Светослав Драганов;„Толстолоб“ на Валери Милев;„Имало едно време Жерка“ на Иван Трайков;„Скомина“ на Магърдич Халваджиян, бяха само малка част от тях. 

Жури на фестивала са Стефка Янарува, Карин Янакиева, Евгени Михайлов, проф. д-р Ингеборг Братоева-Даракчиева и Борислав Колев като председател.

Почетна грамота получи проф. Д-р. Неделчо Милев.

Връчване на почетната грамота на проф. Д-р. Неделчо Милев.

Проф. Людмил Христов, ръководител на департамент "Кино, реклама и шоубизнес" към НБУ и директо на Международния студентски филмов фестивал " NEW WAVE" отговори на няколко въпроса на OFFNews, свързани с фестивала:

Проф. Христов, това е пъвото издание на фестивала „Нова вълна“, как се зароди идеята за него?

Проф. Людмил Христов: Фестивалът не идва на празно място. От 97-а година в Нов български правим един преглед с конкурсен характер на продукцията на нашите студенти. Миналата година много колеги казаха, че всъщност хабим добрата продукция на нашите студенти, като се затваряме в границите на Нов български и рамките на три часа – колкото траеше този преглед през изминалите 16 години. Това ни даде импулс да се преместим в Дома на киното, където очевидно има по-широка аудитория. Да го направим в рамките на три дена, независимо че първият и последният са откриване и закриване, но с един състезателен ден, който се състои от шест блока по час и половина. Тоест 480 минути конкурсна програма. И нашата идея да поканим университети, които се занимават с кинообразование от Балканския и Черноморския регион. Тепърва предстои да видим как ще се реализира нашата идея, какъв ефект ще има. Надявам се да видим много добри филми в конкурсната програма, журито е много сериозно. Надявам се, че ще изберат най-добрите филми по съвест.

Студенти от кои държави освен България участват тази година?

Участват студенти от 10 съседни и черноморски държави. От Босна и Херцеговина, Косово, Турция, Азербайджан, Армения, Русия.

Проф. Людмил Христов.

Сред филмите, които видяхме от предишни студенти на НБУ, се отличават по-скоро драматичните филми. Такава ли е тенденцията и сред сегашните участници?

Студентите ни в НБУ правят филми в различни жанрове, сред които и анимация, която ще видим утре. Подборът на тези филми на наши много ярко изявени бивши студенти наложи така. Макар че филмът „Толстолоб“, който е жанрова продукция на Валери Минев, е една комедия на ужасите, черна комедия. Да, гледахме предимно драма в документалното кино, но в нашите продукции присъстват всички жанрове.

Могат ли да конкурират нашите студенти с колегите си от други страни, Великобритания, Германия, Америка например?

Знаете ли, че могат. Особено що се отнася до идеите. Вероятно държавите, които изброихте – аз съм присъствал на студентски фестивали в чужбина – по равнището на идеите стоят наравно с нас, понякога по-високо, понякога по-ниско, все пак това е изкуство. Може би отстъпваме понякога в техническо отношение, тъй като то е свързано с много средства, които ние не винаги можем да си позволим в нашите условия. Това, което става в държавата в икономическо отношение, категорично се отразява и на нашите възможности. Отново повтарям – не като идеи, тъй като нашите студенти имат чудесни идеи, по-скоро като реализация и техническо изпълнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!