Най-номинираният за Оскар жив творец е 90-годишният композитор Джон Уилямс (трейлъри)

OFFNews 27 януари 2023 в 12:00 1965 1

Джон Уилямс (John Williams)

Снимка Личен профил във Facebook

Джон Уилямс (John Williams)

Интересен факт: най-номинираният жив човек в историята на отличията "Оскар" не е някой, когото виждаме на големия екран, а един изключителен талант, но зад кулисите - композиторът на филмова музика Джон Уилямс.

На 90 години Уилямс продължава да пише история. Чупенето на рекорди на "Оскар"-ите вероятно е музика за ушите на твореца. Преди броени дни стана ясно кои ще са претендентите за 95-ите награди на Академия за кинематографично изкуство и наука. За пореден път сред тях намери място Джон Уилямс, който подобри собствения си рекорд за най-номиниран жив човек. Композиторът освен това стана най-възрастният номиниран за престижните отличия.

Говори се, че има ли номинации за "Оскар", там е и Джон Уилямс. Думите звучат правдоподобно - на 24 януари прочутият композитор получи 53-а номинация за "Оскар" за музиката към филма "Семейство Фейбълман" на режисьора Стивън Спилбърг, с когото го свързва над 50-годишно сътрудничество. Самият Спилбърг беше номиниран за девети път в режисьорската категория.

"Много съм благодарен на Академията за любезното признание и съм изключително благодарен на Стивън Спилбърг, че ми предложи възможността да композирам музиката за този много специален и личен филм", каза рекордьорът.

Номинацията на Уилямс за "Семейство Фейбълман" е неговата 17-а за работата по филм на Спилбърг.

Предишната номинация за Джон Уилямс беше през 2020 г. за музиката към деветия и последен епизод от култовата космическа сага "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър".

За първи път композиторът е номиниран през 1968 г. за "Долината на куклите". Следващата година той получава две номинации, а през 1973 г. - три.

Уилямс има 48 номинации за музика и пет за оригинална песен. Композиторът е печелил "Оскар" пет пъти. Първият от тях идва четири години след първата му номинация. Статуетката му е присъдена през 1972 г. за филма "Цигулар на покрива" (1971).

Следват награди на американската киноакадемия за музиката към филмите "Челюсти" (1975), "Междузвездни войни" (1977), "Извънземното"(1982) и "Списъкът на Шиндлер" (1994).

Въпреки че е най-номинираният за "Оскар" композитор, Джон Уилямс не е най-награждаваният. Рекордът по този показател държи Алфред Нюман с девет награди за музиката си към някои от най-емблематичните филми на 20-и век.

С повече номинации за "Оскар" от Уилямс е само покойният Уолт Дисни. Легендарният основател на "Дисни" има 59 номинации, от които печели 22 награди.

Освен че е най-номинираният жив човек, Джон Уилямс е и най-възрастният претендент за "Оскар". На 90 години композиторът подобри рекорда, който досега се държеше от трима номинирани на 89-годишна възраст - Ан Рот (дизайнер на костюми), Джеймс Айвъри (сценарист и режисьор) и Аниес Варда (режисьор).

Ако Уилямс спечели, той ще стане най-възрастният победител в която и да е категория на "Оскар"-ите. Понастоящем този рекорд принадлежи на Джеймс Айвъри, който през 2018 г. - тогава на 89 години, получи приза за адаптиран сценарий за филма "Призови ме с твоето име".

Джон Уилямс вече ще е навършил 91 години, когато на 12 март Академията за кинематографично изкуство и наука раздаде своите награди.

Уилямс е и единственият човек в историята на "Оскар"-ите, който е получавал номинации в седем последователни десетилетия.

Освен на пет награди на американската киноакадемия от 53 номинации, Джон Уилямс е носител на 25 награди "Грами" от внушителните 73 номинации, три награди "Еми" от шест номинации, четири награди "Златен глобус" от 27 номинации, седем награди БАФТА от 16 номинации, осем награди "Сатурн" от 22 номинации.

Смята се, че по изключителни филмовия постижения Джон Уилямс отстъпва единствено на Уолт Дисни, от когото изостава и по номинации. Милиарди почитатели на киното по света могат да разпознаят тематичната мелодия на "Челюсти" или прочутия "Имперски марш" от "Междузвездни войни". Уилямс ще остане в историята на киното и като автор на музиката за обичани филмови продукции и поредици като "Индиана Джоунс", "Джурасик парк", "Хари Потър", "Сам вкъщи", "Спасяването на редник Райън", "Мемоарите на една гейша", "Боен кон", "Империя на слънцето", "Роден на четвърти юли", "Далече, далече", "Патриотът", "Терминалът" и много други.

През 2016 г. Джон Уилямс е удостоен с наградата на Американския филмов институт (AFI) за цялостно творчество. Тогава, връчвайки му приза, режисьорът Стивън Спилбърг, който е работил с Уилямс над всички свои филми с изключение на пет, похвали композитора като човека с най-съществен принос за успешната му кариера в киното.

"Без Джон Уилямс моторите наистина не летят, нито метлите в мачовете по куидич, нито мъжете в червени пелерини. Няма Сила. Динозаврите не ходят по Земята", каза тогава Спилбърг.

По всичко изглежда, че Уилямс не възнамерява скоро да спре похода си към "Оскар"-ите. Макар миналата година да намекна, че възнамерява да се оттегли от правенето на филмова музика, след като приключи работата си над "Индиана Джоунс 5" и "Семейство Фейбълман", композиторът все пак планира да "поостане" за известно време.

"Не мога да се оттегля от музиката. Един ден без музика е грешка", каза Джон Уилямс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

1

Октим

27.01 2023 в 12:06

Какво да прави човекът, след като той и Ханс Цимер са единствените най-добри композитори в тази огромна филмова фабрика?
 
X

Елена, която върна наградата