Мини детски филмов фестивал за трета поредна година в София

OFFNews 01 октомври 2020 в 15:51 1758 0

Мини детски филмов фестивал за трета поредна година ще потопи в магията на киното най-малките зрители. Поканата е отправена към децата над 4-годишна възраст, които могат да гледат едни от най-новите филмови истории, създадени у нас и в Европа.

Тазгодишното издание ще се състои от 9 до 11 октомври в Културен център G8 на ул. Гладстон № 8 в София. В програмата са включени късометражни и пълнометражни филми и се реализират в партньорство със CinEd.

Началото на феста поставя „Славеят на императора”. Известният чешки режисьор Иржи Трънка претворява със своя авторски почерк известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Авторът използва специфични изразни средства, които неслучайно му дават водещо място в развитието на чешкия анимационен и куклен филм. Ярък визуалист, Трънка с лекота използва смели ракурси, съчетавайки ги с презицна композиция, които неусетно леко кореспондират с ритъма и музиката.

Програмата продължава със „Синият тигър” на Петр Укропец. Сюжетът ни запознава с Йоханка и Матиаш, чието безгрижно детство минава в колоритно цветна ботаническа градина. Любимият дом се оказва в опасност, когато местните власти решават да преобразят облика на града. И докато децата усещат, че безопасното и изпълнено с мечти всекидневие се изплъзва пред очите им, тайнствен тигър преобръща динамиката на историята и променя съдбата на града и обитателите му. Петр Укропец ясно подчертава кои са смислените неща, за които човек е нужно да се бори, а посланието му е подкрепено от символика и метафорични образи, съчетали игралното и анимационно кино. Филмът е дублиран на български език.

Следващият филм, който може да се гледа по време на фестивала, е „Лили Рибката”. Режисьорът Ясен Григоров отпушва въображението, което може да е толкова смело единствено в детството и превръща дядовци в говореща риба и сянка, баба - в стара вещица. Историята преплита реалност с фантазия, подхранени от колоритно условна визия, разкриваща, че със случващото се в семейните отношения не може да се скучае.

Програмата продължава с пълнометражната анимация „Лодките”. Сюжетът ни запознава с малкото корабче Илайъс, което се налага да спаси кораб в беда в съседен град. Виждайки как извлечен незаконно благороден метал може да промени времето, корабчето решава само да се справи с проблема. Поемайки сам в бурното море, Илайъс показва, че и „малките” могат да се превърнат в герои, а историята, режисирана от Симен Алсвик и Уил Ашурст, е призната за най-добър детски анимационен филм от Националните филмови награди на Норвегия (2018). Филмът е дублиран на български език.

„Плоуи: сам не ще летиш” ще запознае децата с нелекия живот на прелетните птици покрай симпатичния Плоуи – малък дъждосвирец. Съдбата е намислила доста перипетии за героя, който ще се изправи срещу страховитата Сянка, но и ще преоткрие смисъла на живота, променяйки всекидневието на цялото ято. Една история за приятелство и предателство, разказана с много хумор, трогателни емоции, напрегнати моменти и ясно послание, в което се вижда, че силата на духа не познава граници, особено когато залогът е онези, които обичаш. Филмът е дублиран на български език.

Късометражната програма на тазгодишното издание на феста акцентира изцяло върху българското кино. За първи път младежко жури ще оценява филмите и ще излъчи победител, който ще получи приза „Таралеж без бодли”.

По традиция успоредно с филмовата програма ще се проведе и уъркшоп - стоп моушън анимация. И ако миналата година творческата работилница за деца беше посветена на творчеството на Джани Родари, тази година участниците ще бъдат вдъхновени от стиховете на Валери Петров, отбелязвайки 100 години от рождението му. Работилницата е насочена към деца на възраст 8-12 години и ще се проведе на 9, 10 и 11 октомври в културен център G8, в партньорство със сдружение „Общност за демократично образование” и с подкрепата на Столична програма „Култура”.

Прожекциите се осъществяват с подкрепата на Столична община, CinEd и Общност за демократично образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови