Минеков: Ако нашите предложения за промени в ЗКН бяха минали, това в Пловдив нямаше да се случи

Днес в 17 часа той отново ще е в Пловдив, на мястото на срутения тютюнев склад

Венци Мицов 02 септември 2022 в 13:00 2839 1

Пресконференция Министерство на културата

Снимка Венци Мицов

Пресконференция Министерство на културата

На фона на скандалното събаряне на тютюневия склад в Пловдив днес в Министерство на културата даде традиционната си пресконференция.

Тя бе обявена още преди няколко дни, но основната тема днес беше именно вчерашният случай в Пловдив.

"Способен съм да седя два месеца в кабинета си и да не правя нищо" - започна експозето си министъра на културата. И продължи в характерният си стил - "Знам, че никой няма да забележи, че не правя нищо. Бедата е, че вие, медиите, няма да обърнете никакво внимание на това. А се унищожават читалища, културни институти" - продължи министъра, очевидно намеквайки за времето на предшественика си Атанасов и за това, че медиите не са били достатъчно настопятелни към него.

Впрочем Минеков си пожела след края на неговия кратък мандат да го наследи човек, който е компетентен, познава основните закони, свързани с културата и ще работи с администрацията, а няма да я плаши.

Минеков подсети събралите се журналисти, че по времето на Атанасов е имало само една пресконференция с него.

След това министърът се върна на горещата тема - събарянето на тютюневия склад в Пловдив.

"Водил съм много битки още в качеството си на гражданин, свързани с промени на Закона за културното наследство. Докато бях служебен министър и в двата кабинета бях поел инициативата да променим този закон. И ако нашите предложения бяха влезли в парламента, след като дойде на власт редовния кабинет, това, което стана снощи в Пловдив, нямаше да се случи" - каза Минеков.

На въпрос как собствениците на сгради, които са културни паметници могатд да бъдат принудени да изпълняват своите задължения, професир Минеков въртна топката към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който, по неговите думи, е бил буквално унищожен в последните години и от институт с 2800 служители се е превърнал в такъв с 45 души, от които само 11 с право на становище. А в момента НИНКН ги очакват 6000 преписки за опазване на 40 хиляди обекта.

Минеков сподели още, че липсва каквато и да е дигитализация там, но той е скептичен, че ако поиска оставката на директора, това ще доведе до резултат. "Стартовата заплата в НИНКН е 900 лева. Това не е достойно заплащане" - допълни професор Минеков.

Впрочем той заяви, че вече е написал и входирал писмо до Министъра на вътрешните работи по повод ситуацията в Пловдив. И допълни, че днес, в 17 часа ще бъде отново на място в града под тепетата. Срещата ще е на мястото на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" 51.

На въпрос на OFFNews.bg какво се случва с конкурсите за директори на държавните културни институти, част от които бяха обявени още през месец януари, а от 9 месеца директорите са поставени в ситуация да са в оставка, заместник министър Танева отговори, че Наредба 4, която определя правилата за провеждане на конкурси е нещо, по което и служебния кабинет мисли да работи, но че наредбата все още е далеч от приемане, поради редица процедури, които трябва да се случат - обществено обсъждане, обсъждане със синдикати, с всички заинтересовани страни.

"Приемането на наредбата може да се проточи още 2,3, 5 месеца. Никой не може да прогнозира колко време още ще мине, докато тя бъде приета. В това време обаче животът продължава и аз лично не бих си позволила лукса да спра всички конкурси, докато новата наредба бъде приета" - допълни професор Танева.

До този момент има 16 държавни културни института, които са в ситуация на нов конкурс и имат ИД директори, а конкурсите, в хипотеза на изчакване на новата наредба не е ясно кога ще има.

"Тези ИД директори предстои да посрещнат една много тежка зима. Предстои им да направят репертоарни планове. И всичко това при много неясни условия" - каза професор Танева.

Наредба 4 за избор на директори във вида, в който е била досега ще е в основата на конкурсите за директори на държавни културни институти. Самите конкурси са обявени в условията на досегашните текстове на наредбата и докато новата не бъде приета, ще се работи по старата такава, каза още професор Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови