Класики и дебюти на феста „Срещи на младото европейски кино“

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2017 в 14:29 3790 0

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино” идва тази година с нови филми, нови майсторски класове и нова дата. Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите решиха да изберат седмицата 19-25 юни и смятат за в бъдеще да бъде така. В кино „Одеон” и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти. 

Фестивалът ще бъде открит с хитовата приключенска комедия „Законът на джунглата” на французинът Антонин Перетятко. Тя действително ни пренася в джунглата, където ставаме свидетели на абсурден проект за строеж на първата закрита ски-писта там, създадена за стимулиране на туризма в Гвиана...Бурлеска с много ирония към съвременното общество, филмът печели интересът на френската публика. Гост на фестивала ще бъде съсценариста на филма – френският писател Фредерик Сириез.

Сред акцентите са още филмът „Щастливи дни ще дойдат скоро” на италианския режисьор Алесандро Комодин, награден в Кан и селектиран за десетки фестивали по света. Предишните филми на Комодин също жънат голям успех, а документалният „Лятото на Джакомо” му носи наградата „Златен леопард”. Освен че ще се срещне с българската публика, Комодин ще проведе безплатен мастер клас по режисура на 22 юни във Френския институт. 

Тийнейджърите със сигурност ще предпочетат номинирания за кинонаградата „Лукс” на Европейския парламент „Като отворя очи”, продукция на четири държави. Главната героиня – 18 годишната Фара - завършва училище и се противопоставя на плановете на семейството си да стане лекар. Момичето пее в политически ангажирана рок банда, открива любовта, вълнува се, опиянява се, опознава своя град през нощта. И всичко това в Тунис през лятото на 2010, няколко месеца преди Революцията, против волята на майка си, която по-добре познава забраните в страната. Актрисата в главната роля, Бая Мадефар също ще бъде гост на фестивала и ще разкаже повече за работата си по филма. 

И тази година са селектирани две късометражни програми, между които българските филми „Синът” на Христо Симеонов и „Преди да заспя” на Николай Тодоров, както и носителят на награда „Сезар” за най-добър късометражен филм през 2017 - „Към нежността” на Алис Диоп. Ще бъде показана премиерно и любопитната френско-българската продукция „Почти” на френския режисьор Клеман Салзедо и български актьорски състав. 

В селекцията има и португалски акцент - „Краят на света” на режисьора Педро Пиньо, награден на изминалия фестивал в Кан, и „Този любим месец август” на добре познатия на фестивалите и публиката режисьор Мигел Гомеш.
В програмата “Forever yоung” тази година попада нежният бунтар Франсоа Трюфо с култовите му “400те удара” и “Жюл и Жим”. И още италианската класика „Мястото” на Ермано Олми от 60те години.

„Тази година всички филми са обединени от една тема - мечтата, - казва Ралица Асенова – главен организатор на събитието. - Най-хубавото е, че всеки от нас мечтае по различен начин. Съвременните режисьори, които сме избрали, наблюдават реалността, понякога я променят, фантазират, прекрояват измеренията, експериментират с езика, за да ни предложат своята гледна точка. Това са хората, които създават седмото изкуство днес.

И тази година „Срещите на младото европейско кино” поставят сериозен акцент върху дейностите, посветени на кинообразованието за младежи. Над 400 ученици ще посетят безплатни прожекции и дискусии, а иновативни учители ще бъдат обучени да ползват в работата си европейската платформа CinEd, с която фестивалът си партнира. В платформата е качена колекция от филми и методически материали, които да послужат като основа на съвсем нов, неформален подход в преподаването, поставящ в центъра киното. Това са последните обучения за тази година и съответно последен шанс за желаещите да се запишат преподаватели. С тях броят на преминалите през програмата за 2017 ще надхвърли 2 500 ученици и 50 учители.

По време на фестивала ще се проведе и работна среща с участието на всички възможни професионални и заинтересовани страни, които да обсъдят стратегията "София - творчески град на киното 2017 - 2027" на Столична община. Както е известно в тази стратегия е предвидено да бъде разкрито професионално училище за кино и да се създаде общински фонд за дофинансиране на български кинопродукции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови