Китайски музиканти свирят Бетовен в зала България

Акценти от културната програма на София за седмицата

Венци Мицов 13 януари 2020 в 10:04 3361 0

Ако погледнем програмата на културните събития в София, ще се учудим от няколко факта.

Например - че седмицата е доста наситена на събития, макар че януари и февруари често са възприемани от всички за месеци, в които всеки си стои у дома и не харчи пари за концерти и спектакли, за да възстанови крехкия баланс на семейния бюджет (по Коледа и Нова година похарчихме каквото можем, че и отгоре).

За учудване е и факт номер 2 - само след седмица в София ще се случи едно от събитията на годината, касаещо почитателите на класическата музика - концертът на една от най-големите звезди на клавирната сцена в световен мащаб - пианистът Иво Погорелич.

И въпреки това тази седмица меломаните ще трябва да вземат сериозни решения - например кой точно концерт да посетят в сряда, 15 януари.

Вариантите са два:

- Концерта на Софийски солисти в Централен военен клуб - безплатен концерт, на който музикантите, под палката на маестро Пламен Джуров, ще изпълнят предимно българска музика - Георги Златев-Черкин, Тодор Попов и емблематичното Adagio от Красимир Кюркчийски - едно от най-ярките камерни произведения в новата българска музика от XX век. Към това Софийски солисти са добавили и Серенада от Чайковски.

- По същото време в Зала България ще се случи едно много интересно музикално събитие, което си струва да се види - Китайска филхармония под палката на диригента Хуан Ий ще свири за първи път в България. Програмата е повече от любопитна - "Концерт за пиано и оркестър No 1" от Бетовен - тази година е годината на Бетовен и ние ще чуем китайска интерпретация на това произведение със солист Серена Уан. Ще чуем и Барток - "Румънски народни танци" - вероятен реверанс на китайските музиканти към балканската сцена. Най - интересен за мен ще бъде концертът на китайския композитор Гуо Вендзин (проверих, на китайски се изписва 郭文景) за бамбукова флейта и симфоничен оркестър.

16 януари, четвъртък, отново се очертава интересен за почитателите на класическата музика в столицата.

В зала "България" световноизвестния пианист Людмил Ангелов ще изпълни Първи концерт за пиано на композитора Мориц Мошковски.

Любопитно е, че тази творба на родения във Вроцлав, Полша, композитор е смятана за загубена.  Манускрипт на творбата е открит от приятел на маестро Ангелов в Парижката библиотека. Самият пианист се е включил в редактирането на партитурата заедно с диригента Владимир Кираджиев, който ще дирижира Софийска филхармония в четвъртък. Концерт No 1 от Мошковски е издаден под българска редакция от издателство Symetrie в Лион. Освен него ще можете да чуете и пета симфония от Дворжак.

Любителите на киното ще могат да посетят откриването на фестивала Sofia MENAR - фестивал за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка (това е 12-то издание на фестивала у нас).

Програмата ще бъде открита на 14-ти януари от 19.00 ч в Дома на киното. Фестивалът ще продължи до 30 януари 2020 с прожекции в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София.

Откриването ще предложи на публиката най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие „На края на света” („Yomeddine”).

И на финала нещо от мен - през тази година освен 250 години от рождението на Бетовен честваме и 100 години от рождението на Фелини. До момента не съм видял да се подготвя каквото и да било, свързано с тази годишнина.

Дано поне филмотечните кина в София да направят една панорама на великия италиански режисьор.

С тази надежда и с тези предложения за културни събития в София ви оставям и ви пожелавам успешна седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови