Големият ни цигулар Минчо Минчев: Децата губят много време с телефоните си в интернет

"Когато аз бях дете ми бяха казали ясно - ще имам права, когато си изпълня задълженията"

OFFNews 17 юли 2022 в 08:00 8163 1

Минчо Минчев

Снимка ММФ

Големият цигулар е артистичен директор на Международната лятна академия на фестивала "Варненско лято"

Възможността да помагам на младите хора ме прави щастлив, каза в интервю за БТА проф. Минчо Минчев, който е артистичен директор на Международната лятна академия „Варненско лято“, преподавател във „Фолкванг Хохшуле“ в Есен – Германия и участник в журирането на престижни международни конкурси. Изкуството му е оценявано със суперлативи на четири континента.

Двадесет и двама ученици и студенти участват тази година в неговия майсторския клас по цигулка, който се провежда в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022. В неделя предстои концерт на избрани от преподавателя изпълнители, както и конкурс за „Фонд Цигулките“ на Минчо Минчев. Професорът работи ежедневно през цялата настояща седмица със своите възпитаници в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. В майсторския клас участват предимно деца и младежи, които са идвали и през предишните години, сподели той за БТА.

Много важна е отдадеността на преподавателя при работата с бъдещите музиканти и затова правим всичко по силите си да помагаме с каквото можем, казва професор Минчев. Най-голямото му щастие е възможността да предоставя на талантливи деца и младежи качествени инструменти от личния си фонд, който е събирал през годините. Цигулките са дванадесет на брой и всяко лято, в рамките на майсторския клас във Варна, след прослушване се избират учениците, които ще свирят на тях през следващата година. В комисията влизат освен проф. Минчев още проф. Гинка Гичкова, Димитър Буров и директорката на НУИ „Добри Христов“ Румяна Петрова. Инструментите се предоставят за свирене в рамките на една година, но могат да се заслужат отново след това. За жалост има случаи на лошо съхранение, но те са единици, каза професорът, който бе категоричен, че цигуларите трябва ходят на „лекар“ за „имунизация“ и профилактика на своя инструмент редовно и да се грижат за доброто му здраве.

Проф. Минчо Минчев си спомня, че е участвал в поставянето на началото на майсторските класове на „Варненско лято“ преди 44 години, когато е поканен проф. Ифра Нийман. Оттогава пътят му е свързан с фестивала, а в годините е оформена Международната лятна академия с класове по различни инструменти и оперно пеене. „Това е едно от моите значими произведения. Заедно с Фонда за цигулки, това ме прави щастлив – да можеш да помагаш на хората от различни страни“, казва той. Радостен е, когато вижда напредък в развитието на учениците си през годината и по-високо ниво на боравене с инструмента, който по думите му е най-трудният за свирене.

„Старанието ни да го овладеем по-цялостно и по-задълбочено изисква да се вложи много труд – това трябва да знаят младите хора, особено тези, които искат да стигнат по-далеч. На тяхната възраст е нормално да са палави, да им се иска да правят различни неща, но е важно така да си разпределят времето през деня, че да им стигне за всичко“, категоричен е професор Минчев.

Той вижда, че новото време носи много изкушения за децата, които прекарват доста време с телефоните си, вместо да общуват помежду си. „Спомням си, че моите родители ми бяха казали ясно, че имам права, когато си изпълня задълженията и ако сегашните млади хора вкарат този принцип в съзнанието и ежедневието си, ще бъде по-добре. Те искат много неща да чуят и видят, намират ги в интернет, това ги обогатява, но моето усещане е, че там се губи много време“, споделя професорът и допълва, че е важно и каква музика слушат подрастващите, особено бъдещите класически музиканти.

Учениците от майсторския клас на проф. Минчо Минчев ще се представят в концерт от 19:00 ч. на 17 юли в Градска художествена галерия – Варна, а в 9:00 ч. същия ден е прослушването за „Фонд Цигулките“ на Минчо Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови