Есенно кино за учащи и тази година представя най-доброто от света на филмите

ОFFNews 26 септември 2018 в 14:03 1985 0

С новата учебна година стартира и есенният "семестър" на програмата „Европейско кино за учащи“.

Селекцията отново предлага на публиката най-интересното от съвременното българско и европейско кино.

На 1 октомври от 16:00 часа може да бъде видяна немско-исландската копродукция „Адам“, която бе представена в рамките на Международния конкурс на 22-рия София филм фест. Режисьорът Мария Солрун разказва вълнуващата история на глухото момче Адам и неговата майка, като снима в собствения си апартамент и кани сина си за главната роля във филма. Любопитен факт е, че в разработването на сценария тя дискутира всеки епизод с младия Магнус и използва неговото разбиране за живота. Това превръща филма в универсален „гайд за оцеляване като тийнейджър“.

За любителите на оперното изкуство на 8 октомври от 16:00 в програмата е включен документалния филм „Мария и Калас“ (режисьор Том Волф), представящ забележителния живот на оперната дива и пътя й на търсене на себе си между славата и желанието за интимност. Филм, който със сигурност ще ви накара да запеете.

„3/4“ на режисьора Илиян Метев е портрет на едно семейство през последното му лято заедно. След редица родни и международни успехи („Златен леопард“ – „Режисьори на настоящето“ Локарно ’17 и „София – Град на киното“ СФФ ’18) с неговия екип ще се срещнем на 15 октомври от 18:00 часа.

Още едно българско игрално заглавие ще гледаме на 26 ноември от 17:00 – „И после светлина“ (режисьор Констатин Божанов). И тук, подобно на „Адам“, един младеж е изправен пред труден избор. Бягайки от къщи и с надежда да открие своя идол, той поема по път, който ще му помогне да разбере и да се помири със себе си.

На 22 октомври от 17:00 най-запалените киномани ще гледат филма „Люмиер!“ - компилация от 98 кратки филмчета, заснети от братята, реставрирани за дигитална презентация и представени с любов от киноисториците Тиери Фремо и Бертран Таверние.

Вим Вендерс за пореден път присъства в нашата селекция със своя най-нов игрален филм „Потапяне“ – великолепно заснета любовна история с участието на Алисия Викандер и Джеймс Макавой. Творбата ще бъде представено на 29 октомври от 18:00 часа.

Макар и в съвсем различен контекст, любовта е тема и на филма „За тялото и душата“ (режисьор Илдико Енеди), със „Златна мечка“ от Берлин 2017 и с номинация за чуждоезичен Оскар ’18, любим филм на публиката на тазгодишния София Филм Фест и на самия проф. Георги Дюлгеров, който ще го представи лично на 10 декември от 18:00.

Бежанската тема е част от живота ни и продължава да събужда различни въпроси – на част от тях се опитва да отговори по необичаен, дори фантастичен начин режисьорът Корнел Мундруцо с филма си „Луната на Юпитер“ – прожекцията е на 5 ноември от 18:00 часа.

В програмата и на предстоящия есенен „семестър“ на проекта „Европейско кино за учащи“ ще бъдат представени 2 документални филма – документалното разследване за истините в едно семейство – „Червено, твърде червено“ (режисьор Божина Панайотова) и един до болка реалистичен портрет на четирима селски лекари из България „Миниатюра за пиано“ (режисьор Елдора Трайкова). Гледаме ги заедно с техните екипи в два поредни понеделника – 12 и 19 ноември от 17:00 часа.

Непосредствено след Световния ден за борба със СПИН, на 3 декември от 18:00 часа, ще бъде представен филма „120 удара в минута“ – най-награждавания филм от програмата на миналогодишния фестивал в Кан.

За финал на есенния семестър, предпразнично ще видим носителя на „Златна палма“ от Кан, може би най-важният европейски филм за 2017 година, „Квадратът“ на режисьора Рубен Йостлунд – прожекцията е на 17 декември от 18:00 часа.

Всички прожекции ще се провдедат в Дом на киното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови