Филм за надигащия се в Запада социализъм закрива София Филм Фест

OFFNews Последна промяна на 04 март 2016 в 12:00 7824 5

"Звярът е още жив".

След предизвикалия разгорещени дебати „Чичо Тони”, творческият тандем Мина Милева - Весела Казакова ще представи новия си филм „Звярът е още жив” по традиция първо пред българска публика. Прожекцията ще се състои на 20 март от 19 часа в зала „София” на бившия партиен дом – изненадваща и провокативна локация за събитие в рамките на предстоящия юбилеен фестивал.

Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 година. Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията - пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.
Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

Филмът вече привлече международното внимание на ключови форуми и фестивали през 2015. Като част от мрежата на Европейските документалисти и Институт за документални филми в Прага, още като проект, филмът бе отличен с политическата награда “IDFA Forum Award”. Като резултат Мина и Весела бяха поканени в Амстердам на най-големия световен документален фестивал ИДФА, за да говорят за темата и да представят филма пред бъдещи селектори, телевизии и филмови дистрибутори.

Следващото признание дойде от Италия. Вече почти готов, филмът бе селектиран сред 4-те най-добри източно Европейски документални филми в инициативата “Последна спирка Триест”, целяща да представи предстоящи филми от Източна Европа, заслужаващи световно внимание. Това се случи между 22-26 Януари 2016 на важния за Източна Европа фестивал в Триест.

Филмът е подкрепен от Програма МЕДИА „Творческа Европа” на ЕС, от ИА „Национален филмов център”, ко-продукция с Българската национална телевизия и пост-продукционни услуги с подкрепата на Нова Филм – Деси Тенекеджиева. Спонсори на прожекцията в Партийния дом: Спешъл Ивент Груп – Калоян Тодоров и архитект Георги Кафелов

Със специалното участие на Руси Чанев и Весела Казакова, монтаж Донка Иванова, камера Али Кроуфорд, Пламен Гелинов, Димитър Костов, Мина Милева, музика Емилиян Гацов-Елби, звуко-обработка Георги Маринов, aнимация и ефекти Мина Милева, сценарий и режисура Мина Милева и Весела Казакова; продуценти Мина Милева и Весела Казакова – Активист38

Социалните и политически теми не за първи път вълнуват Мина Милева и Весела Казакова, които работят заедно от 10 години. Мина Милева е завършила анимационна кинорежисура в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, участват в селекцията на много фестивали. От 1996 година Мина работи като аниматор и продуцент, режисьор на анимационни филми в Британската анимационна студия. Весела Казакова завършва икономика на социално-културните дейности и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Като актриса става известна извън пределите на България в годините 2002-2007 - най-добра актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале, с много национални и международни награди. Заедно с актьорския си талант, Весела развива умения в продуцентството и режисурата.

Предишният филм на Мина и Весела „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014), носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм - анимационният „Заради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.

Прожекцията в бившия партиен дом е предвидена в програмата на София Филм Фест с начален час 19:00 на 20 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2016 в 19:15

Интересно дали филмът се обръща към етническата същност на марксистко-болшевишката идеология и отново - етническата принадлежност на нейните изпълнители в последните 100 години...
Когато човек не пренебрегва/забравя произхода им, не мисля че етикетите, които се лепят на от хора до държави, могат така лесно да се приемат. Същото важи и за дългосрочните прогнози.

05.03 2016 в 20:06

Балкански, това за ресурсите на Кремълската сатрапия ми хареса. А, да си чувал, че каменната ера не е свършила поради свършването на камъни?

05.03 2016 в 08:18

Балканский, социализмът е интегрална част от западната цивилизация и ич не е случайно, че на изток не разбирате добре за какво става дума.

Затова и източният 'социализъм' се разпадна.

05.03 2016 в 01:21

В Китай няма лява идея, а лява диктатура. Това е ГОЛЯМА разлика. Ето тук можете да разгледате малко повече за "лявото" в Китай.
https://www.youtube.com/watch?v=1U_5DG042wQ

04.03 2016 в 22:39

Хехехе, еми СОЦИАЛИЗМЪТ не се "надига" само на Запад, ами и на Изток, където вече кажи-речи ПОБЕДИ. КИТАЙ, Виетнам, Северна Корея и т.н. - пълен и ТРИУМФ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ, въплътени на практика. Наю-доброто от двете системи - пазарно стопанство + ръководна роля на Партията.

Не случайно лявата идея е във ВЪЗХОД, защото дори и западняците се разочароваха от консуматорското общество, което не може да предложи на индивида никакви други "ценности" освен бездуховност и буржоазно благуване1 трети пол и гей-бракове.

Сегашното залитане на Източна Европа по капитализма е временно. Това е една компрометирана система, изживяла времето си, която няма никакво бъдеще. Европа постепенно след завършване китайския магистрален проект "път на коприната" ще се доближи икономически до ГолемияАзиатски Дракон, и ще се интегрира по естествен път в една ориентирана към Изтока линия на политикономическо развитие. Тоест, т.нар. ЕВРАЗИЯ.

И всичко това ще се сручи най-вероятно без особено широки военни комнфликти, просто по логиката на нещата. Друг е въпросът, дали хората ще заживеят по-добре. Тая планета е пренаселена, и докато не се намали световната популация, добруване няма да има. Ресурсите са на изчерпване, и не стигат за всички. Господство над света ще има този, който намери работещо решение за редуциране на излишната бройка, колкото и НЕХУМАННО да звучи.

Центърът на бъдещата цивилизация е сегашна Евразия, или територията на бившия СССР. Това е най-устойчивата част на земната повърхност, с най-големи природни ресурси, и в близост до територии с огромни човешки ресурси. Останалите континенти са със заглъхващи спомагателни функции, които постепенно за някои от тях дори ще отпаднат. При следващата предстоящо промяна в накона на земната ос нещата ще дойдат на място от самосебе си. Науката го е предсказала, колкото на някои и да не им се иска. Западната цивилизация в сегашния си вид е ОБРЕЧЕНА. Омерзен съм.
 
X