Две нови отливки на алеята на славата пред Театър 199

OFFNews 05 октомври 2015 в 18:02 4189 0

Снимка Wikimedia.

Театър 199.

Алеята на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев” ще бъде продължена с още 2 отливки във връзка с първата премиера на театъра през настоящия юбилеен 50-ти сезон – „Дневникът на един луд” по Н. В. Гогол. 

Сценарият и режисурата са дело на Нина Димитрова, а участие ще вземат  Стелиан Радев и гласът на Димитър Несторов.

На 7-ми октомври от 14:00 часа пред „театъра на стъпките” своите отпечатъци ще положат актьорите Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев (плочата на семейството ще бъде обща) и Стефан Мавродиев.

Паната ще бъдат монтирани и открити на 17-ти октомври, когато ще се състои и първата премиерата на „Дневникът на един луд”.

Доайенът на трупата на Младежкия театър „Николай Бинев” Стефан Мавродиев през настоящия сезон играе на сцената на Театър 199 в постановката „Чинечита” от Тиери Дебру, за ролята си в която на Анри е номиниран за наградите „Аскеер” 2015 г. в категорията „Водеща мъжка роля”. Следващото представление на „Чинечита” е на 26-ти октомври от 19:30 часа. 

Творческите пътища на Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев се пресичат още във ВИТИЗ „Кр. Сарафов”, където учат в класа по актьорско майсторство на проф. Филип Филипов. След завършването си заедно работят на сцените на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”, Народен театър „Иван Вазов” и Театър 199.

На сцената на Театър 199 двамата актьори играят от неговото създаване – Стойчев в “Кой се страхува от Вирджиния Улф?” от Едуард Олби, а Бахчеванова в “Цели дни по дърветата” на Маргьорит Дюрас. И двете постановки са на режисьора Стефка Прохаскова.

Двамата заедно участват в "Нерви за любов" от Кирил Топалов, реж. Христо Кръчмаров. С нея те отбелязват свой “Троен юбилей” – 25 години на сцената на Народния театър “Иван Вазов”, 25 години граждански брак и 50 годишнините им.

Професионалният път на двамата актьори започва в ДТ „Адриана Будевска” в Бургас, където са поканени групата режисьори: Вили Цанков, Юлия Огнянова и Леон Даниел веднага след завършването на ВИТИЗ „Кр. Сарафов”. За един сезон - 1959/1960г. Виолета Бахчеванова изиграва Нила Снишко в „Барабанчица”, Райна в „Къщата на сенките”, Любов Раневская във „Вишнева градина” и Ангела в „Ангела” под режисурата на Юлия Огнянова, Леон Даниел и Вили Цанков. Дебютът на В. Стойчев е в ролята на Поручик Енчо Енев, от „Разузнаване” на Лозан Стрелков с режисьор Вили Цанков.

През 1960 г. заедно с колегата си Живко Гарванов са поканени на дебют в Народен театър „Иван Вазов“.
Виолета Бахчеванова дебютира в НТ  „Иван Вазов” в ролята на Мария Десислава в пиесата „Иван Шишман“ от К. Зидаров, която се играе 315 пъти - своеобразен рекорд "За най-дълго играната главна женска роля в 100 годишната история на Народния театър". В продължение на 33 години тя е актриса в Народния театър, където изиграва над 50 главни роли, между които са: Мария Стюард в „Мария Стюард” от Шилер; Маркиза Спина в „Хенрих ІV” от Пирандело; Фотина в „Казаларската царица” от Иван Вазов; г-жа Тут във „Всичко в градината” от Едуард Олби; Инес Монтеро в „Почивка в Арко Ирис” от Димитър Димов; Невена в „Тази малка земя” от Георги Джагаров; Мелания Кирпичова в „Деца на слънцето” от Максим Горки; Бубнова в „Унижените и оскърбените” по Достоевски; Аврамовица в „Опит за летене” от Йордан Радичков; Костанда в „Свекърва” от Антон Страшимиров и много други.

Васил Стойчев играе на сцената на НТ „Иван Вазов” в продължение на 40 сезона. Дебютът му е в ролята на Д-р Саралиев от „Пред буря” на Боян Балабанов, реж. Ф. Филипов. Следват многобройни участия в постановките от репертоара на театъра, между които: Мирослав, „Иван Шишман” от К. Зидаров; Сергей Сугробин в „Битка по пътя” от А.Гелман; Каренин в „Живият труп” от Л.Н. Толстой; Владиков в „Хъшове”; Вагин и Чепурной в „Деца на слънцето” от М. Горки; Бойчо Огнянов в „Под игото”, реж. Кр. Мирски; Алексей в „Егор Буличов и другите” от М. Горки; Княз Волковски в „Унижените и оскърбените”, по Достоевски; Граф Кент в „Мария Стюарт” от Шилер; Беналкасар в „Почивка в Арко Ирис” от Д. Димов; Синът във „Всичко е свършено” от Едуард Олби, Леонид в „Ретро”, Ал. Галин и др.
Двамата имат многобройни участия в Българско национално радио, в Телевизионния театър на БНТ, както и в български игрални филми.

Между филмите с участието на Виолета Бахчеванова са: „Големанов”, реж. Кирил Илинчев, „Фильо и Макензен”, реж. Д. Петров, „Два диоптъра далекогледство”, реж. П. Василев, „Ако те има”, реж. Иля Велчев, „Вик за помощ” и др.
Васил Стойчев става известен още с първата си голяма роля в киното – Цар Калоян в едноименния филм на режисьора Дако Даковски. Сред другите филми с негово участие са: „Таралежите се раждат без бодли”, реж. Д.Петров, „Йо Хо Хо”, реж. Зако Хеския, „Маневри на петия етаж”, реж. П. Василев–Милевин, „Под игото”, реж. Янко Янков и др.
През 2001г. Виолета Бахчеванова написва книгата „..А театърът може без всеки от нас“.

През 1992 г. Виолета Бахчеванова е номинирана за „ Аскеер“ за водеща женска роля, а през 2013 г. заедно с Васил Стойчев получават „Икар“ за "Изключителен творчески принос към българския театър".

2015 година отново е юбилейна за двамата актьори – те честват своите 80-годишнини и 55 години съвместен семеен живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови