Корейска вечер на 18 октомври в One Dance Week (видео)

OFFNews 05 октомври 2015 в 17:34 2425 0

"Деформация".

На 18 октомври от 19:00 часа в пловдивския драматичен театър гости на международния фестивал за танц и съвременно изкуство One Dance Week ще бъдат двама от най-добрите корейски хореографи.

Младите звезди на корейската танцувална сцена Ким ДжаеСеунг, лауреат на 37-то издание на танцовия конкурс Dong-A Dance в Сеул, и Кил Сео-Янг, носител на наградата за изключително хореографско постижение на конкурса „Сцена на млади хореографи”, ще представят спектаклите "Деформация" и "Джентълмен".

Двете представления са красиво съчетание от традиционни и съвременни танцувални техники, изследващи чрез изразните средства на съвременното изкуство и нетрадиционния за европейския зрител екзотичен поглед на корейските хореографи проблема за човешката идентичност и взаимодействията в съвременното общество. Общ билет за двата спектакъла може да бъде закупен на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, е подготвен специален Фестивален пас на цена от 40 лв.

"Деформация".

"Деформация" на Кил Сео-Янг изследва проблема за идентичността, превръщайки телата на изпълнителите във взаимозаменяеми обекти, като едновременно с това подчертава тяхната независимост и уникалност. Тялото е представено в различните си физически и смислови измерения – като материя, като притежание на егото, като цялост, изолирана от личността, като конструкция на собствената ни воля. Представлението печели първа награда за хореография на престижния сеулски танцов конкурс Сцена на млади хореографи през 2013 г.

"Джентълмен".

Спектакълът "Джентълмен" на Ким ДжаеСеунг е изграден върху традиционно корейско танцово изпълнение. Хореографията, вдъхновена от традиционен за Корея танц Hanryang-mu, експериментира с различните режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Това се случва чрез анализиране на жестовете и дишането, което се практикува в Hanryang-mu, като непрекъснатият поток на движението бива накъсан на отделни фрагменти, от които се изгражда нова поредица в естетиката на съвременния танцов речник. Музиката е традиционна за Корея и въплъщава стила и естетиката на jeong-jung-dong (неподвижност-в-движението), в основата на традиционната култура на тази страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews