Софийската опера превзема Япония от 5 до 22 октомври

ОFFNews 05 октомври 2015 в 14:40 2731 0

Трупата на Софийската национална опера заминава за турне в Япония, където между 5-и и 22-и октомври ще представи оперите „Турандот” от Пучини (6 спектакъла) и „Княз Игор” от Бородин (3 спектакъла).

Постановките са под режисурата на академик Пламен Карталов, като първите представления ще бъдат на 10-и и 11-и октомври в Токио, последвани от концерти в Киото, Фукуока, Хиого, Фукуи, Нагоя, Михара и най-накрая в Окаяма, където за първи път ще бъде представен класически оперен спектакъл.

"Отговорността е огромна! За първи път Софийската опера ще се представи с руско заглавие в Япония, което досега беше „запазено“ само за Мариинския театър и Валери Гергиев. Въпреки натрупаната умора след турнето в Германия аз вярвам, че емоцията и това, с което българите винаги сме били силни, че в трудни моменти проявяваме нечовешка сила, ще ни помогнат да се представим „на ниво“! Стискайте ни палци", каза пред БНР диригентът Григор Паликаров.

В „Княз Игор“ Пламен Карталов прави авторска драматургична концепция, която намира нов смисъл на заглавието, като отрича войната и завършва с мира и любовта на двамата млади герои. В спектакъла участват солистите: Бисер Георгиев, Радостина Николаева, Петър Костов, Александър Носиков, Петър Бучков, Цвета Сарамбелиева, Мирослав Андреев, Костадин Мечков, Пламен Папазиков, Ветка Петкова, Силвана Пръвчева. Диригент е Григор Паликаров.

Българо-гръцката продукция на „Турандот“, създадена през 1995 г. от Пламен Карталов, завръща преди 20 години на сцената на Софийската опера голямото драматично сопрано Гена Димитрова и диригента Методи Матакиев. Йоанна Маноледаки е автор на костюмите и сценографията. Същата постановка, със 187 участници, е представена на различни други места през следващите години. Играна е с голям успех през 2000 г. в Япония по време на първото гостуване на първия ни оперен театър там. Възстановена е по искане на японската импресарска агенция, която представя Софийската опера в Япония.

Първото гостуване на Софийската опера в Япония е през 2000 г, когато Карталов привлича за постановките си "Турандот" от Пучини и "Джоконда" от Понкиели легендите Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Следващите гастроли на първия ни оперен театър в тази страна са през 2002, 2005, 2008 и 2012 г.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови