Цялото ръководството на Булгаргаз е сменено (допълнена)

OFFNews 29 януари 2022 в 08:09 4722 5

Цялото ръководство на "Булгаргаз" е сменено след решение на Българския енергиен холдинг, предаде БНР.

За изпълнителен директор на дружеството е избран Людмил Йоцов - на мястото на Николай Павлов, става ясно от протокол на БЕХ, публикуван в Търговския регистър. 

Освен изпълнителния директор, са освободени и останалите членове на борда - Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков, и Николай Дончев.

В новия борд са назначени Людмил Йоцов, Анжела Славова, Антон Адамов, Иван Топчийски и Стефан Пандов Войнов. Още не е ясно дали уволнените членове на борда на "Булгаргаз" ще обжалват решението на Българския енергиен холдинг.

Пред бТВ министърът на енергетиката Александър Николов потвърди за смяната на ръководството на Булгаргаз. По думите му проверките на ДАНС и полицията нямат връзка с решението на БЕХ, а е взето на база проверка от Българския енергиен холдинг.

Николов допълни, че не знае каква причината за проверката.

"По-скоро решението е взето на база това как е можело да се управлява дружеството и да се защитава обществения интерес", коментира той. Николов посочи, че в последно време много се е говорило за допълнителни доставки на газ от Азербайджан и е имало писмо, че такива доставки са били възможни.

"Относно цената обаче, понеже дружеството е поело някои ангажименти, тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022 г.", каза още министърът на енергетиката.

Премиерът: Цялото общество плаща цените на по-скъпия газ заради грешни решения в миналото

Министър-председателят Кирил Петков приветства решението за освобождаване на ръководството на „Булгаргаз“ и изрази надежда, че с всяка такава промяна българските потребители ще бъдат по-защитени и българският интерес като цяло ще бъде приоритет. Пред журналисти премиерът посочи още, че изборът на нов борд ще бъде изцяло отговорност на БЕХ в координация с министъра на енергетиката.

Петков отбеляза, че настоящите високи цени на газа се дължат включително на погрешни решения, взети в миналото и на изпуснати възможности цените да бъдат по-ниски. Според премиера разследващите органи следва да установят причините за това.

Петков изрази очакване този тип решения, които в момента се плащат от цялото общество, да не бъдат взимани занапред и да не се налага крайните потребители да плащат цената на нечии грешки.

Министър-председателят добави още, че е важно да има работещ регулатор, който не само обявява цени, но и анализира причините за тяхното покачване и дали се взимат най-правилните решения. „Съмнявам се, че КЕВР е успял да вникне защо тези цени на газа са били качени. Най-лесното е неправилните решения да се прехвърлят на крайния потребител“, изтъкна Кирил Петков. По думите му мораториумът следва да отпадне с новия състав на КЕВР и при наличието на пълен анализ.

В началото на януари министърът на финансите Асен Василев обяви, че "Булгаргаз" изнася на високи цени евтините запаси от газовото хранилище в Чирен, както и че органите, които следят за измамите, активно разглеждат тези действия. От "Булгаргаз" отрекоха твърденията му. 

Дни по-късно ДАНС и полицията влязоха в компанията на проверка.

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев беше изслушан на заседание на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност и използването на специалните разузнавателни средства за това как се води проверката относно изтеклите в публичното пространство клаузи от договора на "Булгаргаз" с доставчиците на азерски газ.

В края на миналата година изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че дружеството е сезирало ДАНС заради изтекла информация за клаузи от договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови