Изслушаха шефа на ДАНС в комисията за контрол над службите за сигурност

Ружа Райчева 27 януари 2022 в 18:56 3584 0

Снимка OFFNews

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев в Народното събрание.

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев беше изслушан днес на заседание при закрити врата на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност и използването на специалните разузнавателни средства.

Г-н Тончев предостави информация как се води проверката относно изтеклите в публичното пространство клаузи от договора на "Булгаргаз" с доставчиците на азерски газ. Разследването продължава в момента, заяви председателят на парламентарната комисия Калоян Икономов ("Продължаваме промяната"). Изслушването продължи 2 часа. 

В края на миналата година изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че дружеството е сезирало ДАНС заради изтекла информация за клаузи от договора.

Според Павлов "за последните 10 години никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори и да вади документи". Ситуацията е безпрецедентна, заяви тогава той пред бТВ. По думите на шефа на дружеството, именно от "Булгаргаз" са спасили договора. 

За миналата година България е внесла едва 350 млн. куб. метра азерски газ, което е 3 пъти по-малко от договорените 1 млрд. куб. метра. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови