Булгаргаз отговори за Чирен: Не изнасяме евтин газ от хранилището в Румъния

OFFNews 09 януари 2022 в 14:09 2341 0

Категорично не отговарят на истината твърденията, че „Булгаргаз“ ЕАД изнася в Румъния евтиния газ от хранилището в Чирен, вместо да предоставя тези количества на регулирания пазар в България, обявиха от държавното дружество. 

В действителност 100% от количествата, съхранени от „Булгаргаз“ ЕАД в ПГХ „Чирен“ се предоставят на регулирания пазар за нуждите на крайните снабдители (газоразпределителните дружества) и на топлофикационните дружества, както и на български индустриални клиенти, уточняват от Булгаргаз. 

"Булгаргаз" изнася на високи цени евтините запаси от газовото хранилище в Чирен. В момента органите, които следят за измамите, активно разглеждат тези действия, обяви финансовият министър Асен Василев на бюджетната и енергийната комисии в парламента в петък. 

Вчера пък Владислав Панев, депутат от Демократична България обяви, че ДБ ще поискат оставката на шефа на дружеството Николай Павлов. 

Всички количества азерски газ и количествата, добивани от ПГХ „Чирен“, които към настоящия момент са с най-ниска цена в микса, се реализират в пълен обем на българския пазар - на регулирания пазар е на организиран борсов пазар съгласно предвидената в Закона за енергетиката “Програма за освобождаване на природен газ”; както и на свободния пазар по договорите с индустриалните потребители.

Едва след задоволяване на заявките на всички тези клиенти, на дневна база, „Булгаргаз“ ЕАД предлага останалите, невзети от тях количества (ако има такива), на организиран борсов пазар - това са двете лицензирани от КЕВР газови борси в страната, обясняват от Булгаргагз. 

Относно твърденията за „продажби в Румъния“ и „износ на газ“, „Булгаргаз“ ЕАД подчертава, че няма никакъв способ да се информира, да контролира или да проследява по какъвто и да е било начин за какви цели и къде се използват количествата природен газ, закупени от купувачи на лицензираните борси. Нещо повече, „Булгаргаз“ ЕАД не само няма, но и не може да изисква информация или да ограничава крайната дестинация на природен газ, тъй като това би нарушило основния принцип на европейското право за свободна търговия. Европейската комисия е изключително чувствителна към подобен тип нарушения, обясняват още от дружеството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови