Асен Василев: ''Булгаргаз'' изнася газ от Чирен

OFFNews 06 януари 2022 в 19:41 6499 4

"Булгаргаз" изнася на високи цени евтините запаси от газовото хранилище в Чирен. В момента органите, които следят за измамите, активно разглеждат тези действия.

Това обяви финансовият министър Асен Василев на бюджетната и енергийната комисии в парламента, цитиран от в. "Сега". Василев и енергийният министър Александър Николов са на изслушване в двете парламентарни комисии, за да разяснят как ще бъде компенсиран бизнесът за поскъпването на електроенергията и природния газ.

Не е възможно АЕЦ "Козлодуй" да спре износа на ток и той да се продава единствено на българския пазар, обясни Василев по повод питане от "Възраждане".

По думите му произведената електроенергия от атомната централа е в пъти по-евтина от тази на топлоцентралите: "Ако спрем износа на електроенергия, много скоро фирмите ни няма да може да изнасят и ще изгубят пазари. Тогава ще обеднеем още повече и загубите ще са много по-големи от компенсациите, които сега даваме на бизнеса".

От изслушването на двамата министри стана ясно, че условията за получаване на компенсациите може да се облекчат, като се завиши определеният в момента таван до не повече от 30% от средномесечната борсова цена на тока. 

"Продължаваме диалога и при необходимост мярката може да бъде адаптирана. Липсата на таван обаче прави нещата непредвидими", заяви енергийният министър Александър Николов.

Василев добави, че компенсациите трябва да бъдат балансирани и че покриването на 100% на разходите за ток, води до лошо поведение на фирмите в бъдеще. Той припомни, че преди година, когато цените са паднали на 80-100 лв. за мегаватчас, много предприятия са развалили дългосрочните си договори и са предпочели да купуват на борсата "ден напред". "Ако покриваме на 100% разходите, нито една фирма няма да сключва дългосрочни договори", смята Василев.

Стигна се до съгласие, че правителството ще договори с работодателските организации механизъм, при който размерът на компенсациите ще се увеличи, ако борсовите цени продължат да растат драстично.

Министърът на финансите коментира още, че "Топлофикация-София" "отдавна е в технически фалит". По думите му спасяването на дружеството тази зима ще бъде осъществено с финансови мерки, но цялостното му оздравяване - с комплекс от такива.

"Целият български народ плаща парното на София и то лошото управление на парното на София. "Топлофикация-София" отдавна не може да си покрива разходите и отдавна е в технически фалит", каза той, цитиран от БНР.

Според Василев финансовото оздравяване на "Топлофикация - София" не може да бъде чрез кредитиране, а чрез овладяване на структурния дефицит в дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки