Преди и сега. Да станеш за резил за 50 милиона

OFFNews Последна промяна на 19 март 2015 в 09:59 16622 22

Деян Дънешки - преди и сега
Деян Дънешки - преди и сега

Как можеш да станеш за резил за 50 милиона лева? Нагледна демонстрация на това направи изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки.

Още преди два месеца синдикати алармират медиите, че се готви порочен сценарий. Обществената поръчка да бъде обявена твърде късно, порочно написана и поради обжалването да не може да бъде изпълнена процедурата в законовия срок. С това се цели да се мине на процедура договаряне без обявление с един избран потенциален изпълнител.

Пред камерата на bTV тогава Дънешки заявява, че такъв сценарий не е възможен. На 17 март сценарият е изпълнен. Днес, в студиото на сутрешния блок на същата телевизия, същият директор Дънешки обяви, че, всъщност, не е било възможно да има договор след обществена поръчка - поръчката трябвало да се пусне още през октомври, за да може да бъде избран изпълнител преди изтичането на договора на сегашната фирма за охрана (1 април 2015), а той, Дънешки, бил директор едва от края на ноември и не можел от първия си ден на поста да почне да прави такава сложна процедура, която изисква анализ.

В крайна сметка фирмата бе определена без конкурс със заповед на Дънешки от 17 март. OFFNews писа за скандалния случай още през януари и продължава да следи развоя му отблизо.

Обяснението на възложителя - "Български пощи" - обществената поръчка да бъде заменена с договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки с един потенциален кандидат е "невъзможност" поръчката да бъде приключена в срок заради "изключителни обстоятелства".

Днес Дънешки обясни, че пуснатата първоначално обществена поръчка за фирма за охрана на имущество и транспортиране на ценни пратки и пощенски товари от "Български пощи" не можела да бъде завършена заради жалба с искане за спирането й в Комисията за защита на конкуренцията.

От това изказване се възмути председателят на Асоциацията на охранителните фирми Тодор Бобев, който също бе в студиото. Бобев обясни, че всъщност не КЗК, а самите "Български пощи" си били спрели поръчката, без да е имало решение в тази посока на КЗК и последващо на съда. За времето, в което поръчката е била спряна, тя е можело да бъде значително да бъде придвижена.

Той заяви още, че въпросната поръчка очевидно не е била писана в Пощите, а от външни лица, защото е съдържала абсурдни неща, дискриминационни условия и терминология, каквато не се употребява в Пощите.

"Нали не очаквате да коментирам буквата, по която е писана поръчката? Има юристи и експерти. Всичко, което законът е дал като възможност, е използвано. Нормално е да има напрежение, става дума за апетитна, огромно поръчка", бе коментарът по този въпрос на Дънешки.

На упрека за подмяната на експертите в Пощите с фигуранти той отговори, че не ставало въпрос за "обезглавяване", а за "нормален подбор на екип".

Според Бобев целта на случващото се с Пощите е довеждането им до унищожение, след което да се стигне до приватизация.

Директорът на Пощите заяви още, че при избора на фирма, която е в състояние да изпълни поръчката, били ползвани услугине на външен експерт - общинския съветник от БСП ген. Иван Мечков - и заяви, че политическата му принадлежност няма нищо общо с качествата му на експерт. Ген. Мечков ни предложи 6 фирми, ние избрахме една, каза още Дънешки.

Според него реално само две компании могат да изпълнят поръчката - досегашната и новоизбраната.

Директорът на избраната от Пощите фирма "ВИП Секюрити" Атанас Симеонов заяви, че най-лесно поръчката може да бъде изпълнена от досегашната фирма за охрана "АСО Пирели". "Защо не я правят? Може би са свикнали през последните 15 години да печелят без поръчки". Той уточни, че ВИП Секюрити са избрани за временно изпълняване на дейността - максимум 1 г.

Деян Дънешки оглавяваше "Български пощи" от 2010 г. до 2013 г. Той е инженер по изчислителна техника. Завършил е Техническия университет в София. Работил е в ТУ и в IT компании. Бил е член на управителния съвет на "Българска асоциация за информационни технологии" (БАИТ) и директор на ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2015 в 02:52

He is for prison

20.03 2015 в 09:41

Те хората за 20 лв за резил стават като ходят по митинги на Атака, БСП, ДПС, ББЦ, НФСБ, ГЕРБ и сие вие за някакви милиони се учудвате!

20.03 2015 в 06:19

Тодор Бобев трьгнал да оспорва процедурата.Бобев беше шев в Бьлгарски пощи по корпоративна сигурност.Еднолично правеше тьргове за бронираните автомобили за милиони, с които се извозваха паричните пратки.Взимаше 30 процента от тьрга за себе си и така стана милионер.Милиционер милионер сьвсем резонно.

19.03 2015 в 21:11

хех. кръчмарски приказки са разсъжденията върху размера на сумата. проблемът не е в това дали са 50 милиона или 500 лева. проблема е в процедурата или липсата на такава, в случая. да се вглеждаме в цифрите е профанизиране на въпроса. точно в този дух беше и първия ми коментар.

19.03 2015 в 20:05

Към lol - не е никак трудно да се провери колко пощенски клона има, изплащащи пенсии, но до 50 милиона з 4 години ще трябва да назначат 1200 души персонал плюс техника и пр., и то не само пенсионери на по 300 лева.

Дали? Или е по-лесно да наречеш всичко кръчмарски приказки, сякаш пощите заработват 50 милиона ей така, а не са полуфалирало държавно дружество, което всячески бива гласено за продажба от години насам.

19.03 2015 в 17:31

Този е Смешко,нищо не зависи от него бе мили хора-той е поставен там да Слуша и Изпълнява-Както е навсякъде в милата ни Татковина !УЖАС - никога няма да се оправим ако Гражданите не Скочим и не Изметем тая ПАПЛАЧ....

19.03 2015 в 15:50

Искаме затвор!!!

19.03 2015 в 12:58

Ако на някой журналист му се занимава, може да провери как се купува бизнес на фирма с лиценз за инкасо. Говоря за конкретен случай, свързан със същите хубавци.

19.03 2015 в 11:50

Много интересно е също , че полицията преди имаше СОД звено от което си докарваше някой лев към бюджета , мисля , че миналото правителство (Орешарски) премахнаха това звено и всички обекти които са поддържали се прехвърлят към една друга фирма , естествено ВИП секюрити ...
Нищо случайно няма в тази държава , ама ние като общество трябва да ставаме все по заинтересовани , за да може да дадем поне малък отпор на манипулациите и кражбата на държавни пари и субсидии..

19.03 2015 в 11:45

Нищо ново, старата песен на нов глас, КОЙ крепи здраво статуквото, а вие дръжте за шлифера слугинажа във властта. На територията на червената мафия, мродерите дете от майка открадват, та камо ли някакви си 50-тина милиона, е, нали не са милиарди, новото правителство здраво притиска КОЙ кога може, нали?!