Преди и сега. Да станеш за резил за 50 милиона

OFFNews 19 март 2015 в 09:59 18229 21

Деян Дънешки - преди и сега
Деян Дънешки - преди и сега

Как можеш да станеш за резил за 50 милиона лева? Нагледна демонстрация на това направи изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки.

Още преди два месеца синдикати алармират медиите, че се готви порочен сценарий. Обществената поръчка да бъде обявена твърде късно, порочно написана и поради обжалването да не може да бъде изпълнена процедурата в законовия срок. С това се цели да се мине на процедура договаряне без обявление с един избран потенциален изпълнител.

Пред камерата на bTV тогава Дънешки заявява, че такъв сценарий не е възможен. На 17 март сценарият е изпълнен. Днес, в студиото на сутрешния блок на същата телевизия, същият директор Дънешки обяви, че, всъщност, не е било възможно да има договор след обществена поръчка - поръчката трябвало да се пусне още през октомври, за да може да бъде избран изпълнител преди изтичането на договора на сегашната фирма за охрана (1 април 2015), а той, Дънешки, бил директор едва от края на ноември и не можел от първия си ден на поста да почне да прави такава сложна процедура, която изисква анализ.

В крайна сметка фирмата бе определена без конкурс със заповед на Дънешки от 17 март. OFFNews писа за скандалния случай още през януари и продължава да следи развоя му отблизо.

Обяснението на възложителя - "Български пощи" - обществената поръчка да бъде заменена с договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки с един потенциален кандидат е "невъзможност" поръчката да бъде приключена в срок заради "изключителни обстоятелства".

Днес Дънешки обясни, че пуснатата първоначално обществена поръчка за фирма за охрана на имущество и транспортиране на ценни пратки и пощенски товари от "Български пощи" не можела да бъде завършена заради жалба с искане за спирането й в Комисията за защита на конкуренцията.

От това изказване се възмути председателят на Асоциацията на охранителните фирми Тодор Бобев, който също бе в студиото. Бобев обясни, че всъщност не КЗК, а самите "Български пощи" си били спрели поръчката, без да е имало решение в тази посока на КЗК и последващо на съда. За времето, в което поръчката е била спряна, тя е можело да бъде значително да бъде придвижена.

Той заяви още, че въпросната поръчка очевидно не е била писана в Пощите, а от външни лица, защото е съдържала абсурдни неща, дискриминационни условия и терминология, каквато не се употребява в Пощите.

"Нали не очаквате да коментирам буквата, по която е писана поръчката? Има юристи и експерти. Всичко, което законът е дал като възможност, е използвано. Нормално е да има напрежение, става дума за апетитна, огромно поръчка", бе коментарът по този въпрос на Дънешки.

На упрека за подмяната на експертите в Пощите с фигуранти той отговори, че не ставало въпрос за "обезглавяване", а за "нормален подбор на екип".

Според Бобев целта на случващото се с Пощите е довеждането им до унищожение, след което да се стигне до приватизация.

Директорът на Пощите заяви още, че при избора на фирма, която е в състояние да изпълни поръчката, били ползвани услугине на външен експерт - общинския съветник от БСП ген. Иван Мечков - и заяви, че политическата му принадлежност няма нищо общо с качествата му на експерт. Ген. Мечков ни предложи 6 фирми, ние избрахме една, каза още Дънешки.

Според него реално само две компании могат да изпълнят поръчката - досегашната и новоизбраната.

Директорът на избраната от Пощите фирма "ВИП Секюрити" Атанас Симеонов заяви, че най-лесно поръчката може да бъде изпълнена от досегашната фирма за охрана "АСО Пирели". "Защо не я правят? Може би са свикнали през последните 15 години да печелят без поръчки". Той уточни, че ВИП Секюрити са избрани за временно изпълняване на дейността - максимум 1 г.

Деян Дънешки оглавяваше "Български пощи" от 2010 г. до 2013 г. Той е инженер по изчислителна техника. Завършил е Техническия университет в София. Работил е в ТУ и в IT компании. Бил е член на управителния съвет на "Българска асоциация за информационни технологии" (БАИТ) и директор на ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!