Жалба в КЗК срещу съмнителна поръчка на "Български пощи"

Владимир Йончев Последна промяна на 25 февруари 2015 в 17:36 8373 7

Съмнение за това, как обществена поръчка се формулира така, че да я спечелят "свои хора" се вижда от жалба, подадена вчера в Комисията за защита на конкуренцията и разпратена до медиите.

Жалбата е от Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД) и е за процедура по договаряне с обявление с предмет "Охрана на имуществото и транспортиране на ценни пратки и пощенски товари на "Български пощи". Процедурата е отворена с Решение ОП-3-1 от 04.02.2015 на изпълнителния директор Деян Дънешки.

Макар да звучи завъртяно, конкурсът е от едрите - избира се фирмата, която освен един куп други работи, пренася парите за пенсиите, които се плащат чрез пощите.

В процедурата, според жалбоподателя, са заложени дискриминационни критерии, които предопределят победителя.

Изисква се кандидатите да имат 5 изградени териториални структури - парични центрове, в които ще се обработват ценните пратки, при условие, че обработката на ценни пратки изобщо не е предмет на поръчката.

Друго изискване е кандидатите да имат валидна застраховка "Оператори на бронирани автомобили" с лимит минимум 1 500 000 лева на брониран автомобил и "Паважен риск" (300 000 лева). Двете застраховки с точно тези имена се предлагат само от една застрахователна компания.

Това далеч на са единствените нарушения, за които асоциацията сезира КЗК. Съсловната организация например идентифицира и нарушения при изчисляването на гаранцията за участие и тази за изпълнение, липса на прогнозна цена на поръчката и пр.

Прави впечатление, че е заложено при подаване на оферта, кандидатите да подадат декларация, че не са свързани лица с други кандидати. Към момента на подаване на декларацията, те обаче няма как да знаят кой друг кандидатства и дали няма да се окажат свързани лица с него.

Нарушение, за което асоциацията информира, съдържа в себе си обаче и потенциал за друг тип скандал. Процедурата, според нея не е съобразена с утвърдена в пощите схема за класификация на информацията.

В допълнение асоциацията твърди че разполага с информация, че в опит за изход от създалата се поради бездействие на принципала и ръководството на предприятието ситуация, ръководството на „Български пощи” ЕАД подготвя провеждане на процедура по договаряне без обявление по смисъла на чл. 119в, ал. 3, т.3 ЗОП, независимо от отсъствието на изискваните от закона предпоставки. Тази процедура не гарантира прозрачен избор въз основа на конкурентни показатели и за това законодателят я е предвидил само за ситуации на извънредни обстоятелства.

Договорът на досегашния изпълнител на тези услуги изтича март месец т.г. Новата поръчка е стартирана късно и няма как да приключи до изтичане на съществуващия договор. От своя страна този пък договор няма как да бъде продължен поради ограничение, заложено в закона за обществени поръчки, тъй като новата поръчка е отворена по-късно от 6 месеца преди изтичането му. Самата поръчка, макар и късно отворена, вече се обжалва заради съществени пороци. Следователно единствената възможност е процедура по договаряне за достатъчно дълъг срок, така че да се изчака евентуалната процедура по обжалване, ако разбира се "Български пощи" ЕАД имат необходимост от охранителни и транспортни услуги.

Ясно е, че умишленото предизвикване на изключителни обстоятелства от страна на възложителя, както и когато той чрез своето действие или бездействие е изпаднал в “изключителни" обстоятелства представлява заобикаляне на закона.

Иначе казано: Не само обявяваш късно една обществена поръчка, но я правиш и калпаво. Ако ощетените започнат да обжалват, казваш че имаш "изключителни" обстоятелства и за това трябва да минеш към най-лесния начин да избереш, който си решил, на каквато цена си решил и поне за една година, като последното ти се гарантира от обжалването. А "изключителните" обстоятелства наистина са създадени - ако не бъде избран победител, няма кой да разнася пенсиите.
Остава да видим дали КЗК и принципалът ще реагират на това или ще го подминат благосклонно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2015 в 08:48

Не става въпрос само за валидността на обществената поръчка. Тук става въпрос за източване на Български пощи. До юли 2012 БП имаха собствен транспортен отдел с обучени шофьори и охранители, които извършваха тази дейност. След като БП реши да наеме фирма за тази дейност(не се знае по каква причина), хората бяха пренасочени към други дейности и уволнени и т.н. Имаше стачна готовност от служителите на БП, но както обикновено синдикатите се договориха с ръководството на пощите и проблемът се размина. В момента БП плащат между 2,40 и 2,60лв на кмилометър за услугата на охранителната фирма. По груби сметки, отчитайки всички разходи за РЗ, осигуровки и разходи на автомобилите, цената на километър, когато пощите сами обслужваха пощенските станции беше около 1,20(изчисленията са за 2012). Черешката на тортата на цялата престъпна схема е, че през 2010 БП закупиха нови автомобили Рено за транспортните нужди на предприятието, с които никой не знае, какво стана.
В тази връзка, макар и не по темата за охранителната фирма, РЗ в БП са около минималната работна заплата. Селските пощенски станции, които бяха на 4-часов работен ден, сега се намаляват на 2-часов със заплата около 60-70лв, макар да няма НИКАКВО НАМАЛЕНИЕ НА ОБЕМА НА ДЕЙНОСТТА!

26.02 2015 в 14:25

Брачед, могат да я прекарат и по 119в ал3 т5, без изобщо да има нужда от обяснение и драми. Само майсторска енергия разходваш.

25.02 2015 в 22:08

"По повод на твърдението на частните охранителни фирми, че изискваните от кандидатите застраховки отговарят на търговските наименования на точно определен застраховател, министърът се затрудни да отговори с аргумента, че не е наясно с всички текстове от конкурса."

No comment

25.02 2015 в 21:48

до №1
Г-н Йорданов, аз на медии не вярвам, дори на западни. А на нашите вярвам една идея по-малко от тези на Уганда, разбираемо.

Ще прочета след малко статията в Клуб_з, та да видя и другата страна на медала, но пък се подписвам, че тази статия е както юридически издържана, така и обективна за слабостите на закона и това управление..... Щото Боцето си го знаеме. Да не говорим, че и Горанов, и Московски, и отслабващото Лили са кадри на КОЙ......

25.02 2015 в 19:03

Асо пирели, днешната АСП с изтичащ договор прибра сума ти коли на 3-4 години, след като Български пощи им изплати лизингите и се отказа от придобиване в полза на охранителите.
Към днешна дата новите випсекюрити чакат на старта.

25.02 2015 в 18:33

Познайте от 3 пъти отговорът на въпросът в посведния ред!

25.02 2015 в 18:28

Интересно, явно темата има две страни, а вашата публикация определено показва само едната и то много, много тенденциозно. Не обичам медии, на които вярвам, да ме разочароват по подобен начин.
http://clubz.bg/15169-moskovski_atakuva_vtori_bivsh_ministyr_ot_gerb
 
X