"Български пощи" : Настоящата процедура е максимално прозрачна

OFFNews 27 февруари 2015 в 17:18 4487 0

Във връзка с публикацията на OFFNews "Жалба в КЗК срещу съмнителна поръчка на "Български пощи" от ръководството на пощите се възползваха от правото си на отговор.

Публикуваме го без редакционна намеса:

Досегашният изпълнител на услугата по охрана и транспорт на пратки на Български пощи Ей Ес Пи ЕООД (предишно наименование АСО Пирели), бе избран след специална обществена поръчка. Аргументацията за необходимостта от именно такава процедура е на бившия директор на Дирекция „Сигурност” на „Български пощи” ЕАД в този период, Тодор Бобев. Същият е и настоящ консултант на жалещата настоящата процедура Национална Асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност. В рамките на проведената тогава специална процедура са поканени за участие само 3 фирми.

Настоящата процедура е отворена на практика за целия бранш. Целта е тя да бъде максимално прозрачна и да поставя всички заинтересовани страни при равни условия за участие. Прозрачността се гарантира и от възможността всеки един кандидат да се обърне към компетентните органи, които да се произнесат относно това дали тя е законово издържана.

Според нас, в максимална степен са защитени интересите на държавата като принципал на „Български пощи” ЕАД, с цел избор на най-добра услуга при най-добри условия. Заложените в процедурата изисквания са такива, че да се постигнат гаранции в защита на обществения интерес. А именно, че кандидатите ще обезпечават изпълнението на дейността – предмет на поръчката, като гарантират капацитета, експертизата и ресурса в качеството си на изпълнител. Изискванията целят, също така, кандидатите да гарантират своята финансова стабилност за срока на изпълнение. Българското законодателство (Закона за обществените поръчки) дава възможност участниците да бъдат самостоятелни юридически субекти или сдружения, които да обединят ресурс, за да постигнат качествено изпълнение на ангажиментите към възложителя.

Всички оценки за обявената обществена поръчка преди произнасянето на компетентните органи са прибързани и на практика представляват опит за натиск.

Законовият срок за обявяване на обществената поръчка е указан в ЗОП и настоящата процедура го спазва.

Ръководството на „Български пощи” ЕАД ще продължи с провеждането на процедурата по избор за охрана и транспорт на пратки като спазва буквата на съществуващите закони, без да се поддава на всички опити за манипулация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови