Христо Даскалов: Стотина производители са облагодетелствани от забранения украински внос, другите страдат

OFFNews 27 април 2023 в 09:24 3771 1

Христо Даскалов

Снимка БГНЕС

проф. Христо Даскалов, бивш директор на БАБХ

Имаме над 60 000 регистрирани земеделски производители. Забраната за внос на някои украински стоки облагодетелства стотина от тях, останалите търпят негативите. Когато се вземат такива решения, нещата трябва да се претеглят внимателно.

Това заяви пред БНР проф. Христо Даскалов - депутат от ПП-ДБ и бивш директор на БАБХ.

По думите му забраната у нас е дошла като следствие на решението на други страни. Според него България няма куража да взима такива решения. Забраняването на вноса на някои украински стоки не беше много логично, твърди той.

Сега стои въпросът каква ще е цената на произвеждания фураж. Ако сега цената на фуража, който кравите ще изяждат, се повиши, смятате ли, че цената на кашкавала ще пада или ще тръгне нагоре? Цената на фуража е 75% от себестойността например на млякото, месото, яйцата. Когато взимаме такива решения, трябва да знаем какво идва след това. Ако целта беше да облагодетелстваме една група от стотина производители и търговци на житни култури, от другата страна стои животновъдството, за което ние вече се вайкаме колко години, каза Даскалов.

Той беше категоричен, че така не помагаме на животновъдството да си решава проблемите.

По думите му страхът у нашите производители е много голям. Страх от това, "ако надигнеш глас, институциите да не се разправят с теб".

Проф. Даскалов припомни думите на икономисти, които твърдят, че целта е поне за месец-два да се вдигнат цените и да се направят допълнителни печалби. Според него обаче това няма да реши въпроса.

Месечно нашето животновъдство закупува около 100-120 хил. тона. За 2 месеца от тези 3,5 тона зърнени храни, които имаме, нашето животновъдство ще поеме максимум 250 хил. тона. Въпросът с реализацията на зърното пак си остава със същата страшна сила. Ние свихме нашето животновъдство до някакъв санитарен минимум и има много трудности да се развива прогресивно, обясни професорът.

Хората сега търсят жито на цена 46-48 ст., а предлагането е над 60 ст., подчерта той и заяви, че тази голяма ножица трябва да се затвори.

"Министерството обеща да следи дали цените няма да хвръкнат нагоре. Ако това се случи, веднага тези ограничителни мерки ще бъдат махнати".

Според него големият проблем в България е слънчогледът.

Това е бизнес, който за миналата година е произвел продукция за над 7 млрд. Цялото зърнопроизводство на България е за 2,5 млрд. Сега, удряме един бизнес, който произвежда 7 млрд., за да можем да дадем допълнителна печалба на бизнеса със зърно - това е кон за кокошка, категоричен бе експертът.

По думите му не трябва да обвиняваме румънците, че "едва ли не те са разграден двор". Според него това са несериозни неща. Той посъветва хората в министерството да внимават какво говорят, защото Румъния е наш много добър партньор.

ЕС трябва да помогне на Украйна в тежката ѝ битка. От друга страна, ние сме разположени в Източна Европа. Тези потоци от храни, които идват от Украйна, ще минават през нас. За нас е важно да имаме добър контрол, трафикът на украинско жито да минава, така че да достига до крайна дестинация - други страни. Това зависи от българската държава. Тя има какво да направи, така че да не се стига до нелоялна конкуренция между това жито и нашето. От друга страна стои отговорността и на нашите производители, да не поставят на колене животновъдството в България. Тогава ние ще го усетим в нашите магазини. Накрая потребителите плащат сметката, обобщи проф. Христо Даскалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-329

1

6екеr4о

27.04 2023 в 14:43

А според ******* Явор Гечев нямало причини хлябът да поскъпне, но нали баш Главният у Гълъбарника му пРезидентски е дипломиран комунист - пропагандатор, кво прачи и останалите да лъжат и мажат...