ГЕРБ върна бонусите за държавни служители в бордовете на държавни фирми

СУПТО става доброволно, с ремонтите вкъщи ще може да се намали данъчната основа

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2020 в 17:59 3552 3

Снимка Архив

Менда Стоянова

ГЕРБ върна бонусите за държавните служители, които участват в бордовете на държавни и общински фирми. Депутатите от бюджетната парламентарна комисия без никакви дебати гласуваха днес необходимите поправки в Кодекса на труда и Закона за държавния служител, съобщи “Сега”. Те бяха вкарани от шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и Менда Стоянова между първото и второто четене на промените в данъчните закони за догодина.

В новите текстове е записано, че държавни служители, които участват в управлението или контрола на държавни и общински предприятия, получават възнаграждения за това.

Забраната да се получават заплати от държавни и общинските фирми бе въведена през 2012 г., след като премиерът Бойко Борисов се възмути от огромните бонуси на бившата шефка на здравната каса Нели Нешева и бившата шефка на агенцията по вписванията Виолета Николова. Сега депутатите от ГЕРБ посочват в мотивите си за законовата промяна, че целта е "да се преодолее пропуск в законовата уредба".

Бившият омбудсман Мая Манолова, а сега председател на гражданската платформа Изправисе.бг, коментира, че не е изяснен въпросът дали министрите и зам.-министрите ще могат да участват в бордовете на държавните и общинските дружества и да получават допълнителни възнаграждения. "Всеки, който участва в такъв борд и работи, трябва да получава възнаграждение", каза бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов пред БНР. Според него премахването на тези възнаграждения преди 8 години е бил "абсолютен популизъм", защото в случая не става въпрос за бонуси, а за заплати.

На днешното заседание на бюджетната комисия така и не стана напълно ясно какви точно данъчни промени приеха депутатите. Текстовете за второто четене на данъчните закони не бяха качени на сайта на парламента, a водещата заседанието Менда Стоянова прочиташе единствено номерата на параграфите.

Така и не се разбра какво данъчно облекчение за деца бе гласувано, след като ГЕРБ се отметна детски добавки да получават всички родители, независимо от доходите им. Съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов каза пред БНР, че е постигнато съгласие с ГЕРБ и детската надбавка ще се получава в пълен размер при 510 лева доход на член на семейството, а при доход от 610 лева на член на семейството надбавката ще се получава в 80-процентов размер. „Независимо дали получава или не получава надбавки семейството ще има право на данъчната преференция за дете“, каза още Веселинов 

Други одобрени от комисията дaнъчни пpoмeни, внесени от ГEPБ, са, че пoтpeбитeлcĸият дaнъĸ ce нaмaлявa oт 20 нa 9% зa дocтaвĸaтa нa xpaнa пo дoмoвeтe, ĸaĸтo и зa xpaнaтa, взимaнa зa вĸъщи, oт зaвeдeниятa. Hoвaтa пpoмянa oбaчe нямa дa вaжи зa тoплaтa витpинa нa cyпepмapĸeтитe, въпpeĸи пpизивитe зa тoвa oт гoлeмитe тъpгoвcĸи вepиги.

C измeнeниятa в Зaĸoнa зa ДДC yпpaвлявaщитe възpaждaт и CУΠTO изиcĸвaниятa ĸъм фиpмитe, ĸaтo тe вeчe ca c дoбpoвoлeн xapaĸтep и oпpeдeлeни пpeфepeнции зa изпoлзвaнeтo им.

Лимитa нa фиpмeнитe вayчepи зa xpaнa, ĸoитo paбoтoдaтeлитe мoгaт дa пpeдocтaвят нa cлyжитeлитe cи и ĸoитo ca ocвoбoдeни oт ĸopпopaтивeн дaнъĸ, дaнъĸ oбщ дoxoд и ocигypoвĸи, се увеличава от 60 на 80 лв.

Хората, които са правили ремонт в домовете си, могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с до 2000 лв. с платените от тях разходи за труд на майсторите.

Срокът за деклариране и плащане на данък печалба се измества от 31 март на 30 юни. По-дългият срок ще е валиден и за еднолични търговци и земеделски производители, както и за фирмите без дейност. Удължават се и сроковете за одитиране.

За да бъде окончателно приет държавният бюджет за 2021 г, той трябва да бъде гласуван още веднъж в пленарна зала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8076

3

elbarbudo

18.11 2020 в 21:58

мента стограмова трябва да лежи доживот!

3704

2

zuljin

18.11 2020 в 21:24

МЕНТА щом се е заела, СХЕМАТА е гарантирана!!!

ОСТАВКА, МИЛИЦИОНЕРИ!!!

3704

1

zuljin

18.11 2020 в 19:19

"Хората, които са правили ремонт в домовете си, могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с до 2000 лв. с платените от тях разходи за труд на майсторите."

Над 90% от майсторите работят на черно, а тези дето не са на черно взимат почти двойно отгоре... За някакво смешно отчисление от данъка не се надявайте!!!