Quantcast

ДБ: 3-месечна отсрочка за данъците, държавата да поеме 80% от заплатите

Вместо за големи и нецелесъобразни проекти, като АЕЦ “Белене” и газов хъб “Балкан”, държавата да се насочи към по-малки инвестиции, които да стимулират най-засегнатите от кризата бизнеси - съветват демократите

OFFNews Последна промяна на 23 март 2020 в 07:49 8978 3

Отлагане на плащанията на всички данъци, осигуровки и други задължения на засегнатите от кризата фирми и самоосигуряващи се поне 3 месеца и поемане от държавата на 80% от заплатите през април, май и юни. Това са две от мерките, предложени от Демократична България с цел намаляване негативния ефект от кризата, породена от пандемията от коронавирус.

"Свидетели сме на най-тежката здравна, икономическа и социално-психологическа криза след Втората световна война. Уроците от финансовата криза през 2008/2009 не са достатъчни. Тогава финансовият риск можеше да бъде овладян с финансови инструменти. Сега обаче човешкият капитал – производители и потребители – е под карантина и сривът изглежда гарантиран", пишат те.

"ДБ е убедена, че държавата няма право да изостави хората и бизнеса в момент, когато много от тях са с гърбове, опрени в стената. Здравната и икономическата криза вървят ръка за ръка и грижата и по двете направления е топ приоритет. Хората трябва да бъдат успокоени, че бизнесите им, пострадали от форсмажора, няма да бъдат фалирани и няма да загубят работните си места. Само така можем да съхраним изключителния си човешки капитал, който има потенциала да изведе България до лидерски позиции. Хората от туризма, транспорта, ресторантите, индустрията всяка година осигуряват милиарди постъпления за хазната. Сега за тях са черни дни и е време да им се помогне. В същото време максимална част от икономиката (разбира се, доколкото това не пречи на борбата с коронавируса) трябва да продължи да работи и да носи добавена стойност. Да не се късат веригите на доставки. Колелото на икономиката трябва да продължи да се върти. Така че колкото се може по-малко хора и бизнеси да имат нужда от помощ" - е позицията им.

ДБ предлага следните неотложни мерки за преодоляване на кризата:

Отлагане на плащанията на всички данъци, осигуровки и други задължения на засегнатите от кризата фирми към държавата за поне три месеца, като тази мярка се приложи и към самоосигуряващите се лица.

Първоначално поемане от правителството на 80% от размера на заплатите на всички служители в най-засегнатите от кризата фирми за април, май и юни 2020 г.

Държавни гаранции за вече отпуснати банкови кредити за засегнатите от кризата фирми. Отлагане на вноските по лихви и главница с една година, като гаранциите ще позволят на банките да не преквалифицират кредитите в лоши. Това ще подпомогне едновременно и фирмите, и банковата система.

Създаване на фонд за краткосрочно финансово подпомагане на структуроопределящите фирми в икономиката ни, насочен към запазване на работните места в тях.

Осигуряване на ликвидност на фирмите с бърз достъп до краткосрочни заеми от ББР.

Отлагане на промените в Наредба Н-18 за 1.01.2022 г.

Намаляване на административния натиск върху малкия и средния бизнес.

Промяна на приоритетите на инвестиционната политика на правителството от големи и икономически нецелесъобразни проекти (АЕЦ “Белене”, газов хъб “Балкан”) към по-малки инвестиции, които да стимулират най-засегнатите от кризата бизнеси.

Като ключова мярка в борбата срещу лошите търговски практики настояваме КЗП и КЗК да извършат мащабна проверка на пазара на горива в страната.

Разсрочване на кредитите на физически лица, останали без работа или на намален работен ден, без допълнителни такси, комисиони и наказателни лихви до края на 2020 г. 

Финансирането на тези мерки може да бъде осигурено с част от фискалния резерв, отлагане на нецелесъобразни инвестиционни разходи, обществени поръчки и преструктуриране на европейски програми - предлага ДБ.

Без спасяване на икономиката сега, ще има срив в бюджета още за тази година, като могат да настъпят непредвидими икономически, политически и социални събития. Място за оправдания няма, сега е времето държавата да действа и да съхрани потенциала на икономиката, а с това и на обществото - призовават Демократите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

3

Jinx

24.03 2020 в 20:02

Тия от ДБ май не са учили основните принципи на икономиката. Това предложение е популистко и няма грам мисъл в него.

2000

2

Billy111

23.03 2020 в 16:49

Много е лесно да се говори острани и да се дава акъл, дори когато липсва такъв. Тези хора дали ли са дори една заплата, наясно ли са, че техните предложения могат да доведат до още по-голяма криза. Дори и в извънредна ситуация, тези хора не спират да ни заливат с безсмислени декларации и предложения, безнадежден случай са.

2006

1

Kongoto

23.03 2020 в 11:42

Айде, айде можем и да минем без техните съвети. На думи винаги е по-лесно