Спасов: Направете подслушвачите защитени свидетели, за да издадат поръчителя

Юлиан Христов 26 април 2013 в 13:37 2364 0

Минчо Спасов. Снимка: БГНЕС
Минчо Спасов. Снимка: БГНЕС

Бившият председател на вътрешната комисия в парламента и кандидат за депутат от коалиция "Център - свобода и достойнство", за скандала с подслушванията.

Г-н Спасов, смятате ли, че разкритията, които Мирослав Найденов направи, са приятелски огън към Цветанов?

По-скоро става въпрос за някаква обида за това, че е останал извън играта. Но неговите думи, че е споделял всичко това с министър-председателя Борисов, показва че Борисов не е предприел нищо срещу тази практика. Което пък, от своя страна, е косвено доказателство за неговото съучастие.

Има ли вероятност министър-председателят да не е знаел, че има такава практика в МВР?

По думите на бившия министър на земеделието, той лично е уведомил Борисов за тази практика. Нещо повече – имаше изказване на Борисов през 2011 година, в което той демонстративно каза, че министрите му трябва да бъдат следени и да се чувстват следени. Очевидно той е материализирал това изказване.

Разкритията на Найденов показват ли, че между Борисов и Цветанов има конфликт?

Тезата за придворен преврат и придворни интриги също са в сценария на турските сериали, които заливат в момента българския телевизионен екран. Аз мисля обаче, че основната цел на прокуратурата трябва да бъде изясняването на истината. В моите очи истината е, че Бойко Борисов е знаел. Аз вярвам на думите на Мирослав Найденов, че Борисов е знаел и не е предприел нищо за предотвратяването на този криминален акт. Нещо повече – уверен съм, че министър Цветанов му е докладвал редовно за нещата, които е подслушвал. Отново повтарям моя апел – много добре ще направи прокуратурата, ако даде позицията на защитени свидетели на четиримата полицаи, които са извършвали подслушванията и сега са с обвинения. Така те ще кажат кои са поръчителите.

Тоест, смятате, че прокуратурата би стигнала до край...

Не и преди изборите, защото Бойко Борисов, като кандидат-депутат, има имунитет. Той не може да бъде задържан.

Очаквате ли и други бивши министри от кабинета „Борисов“ да се престрашат да говорят?

Както казах – далеч съм от придворните битки в ГЕРБ, не ме интересуват. За мен е по-важно подобни политици да бъдат отстранени от българския политически живот, включително и техният ръководител Бойко Борисов, който е вдъхновител и поръчител на тези практики.

Защо според вас президентът не иска да каже дали знае, че е бил подслушван?

Защото не иска да влиза в битка и той смята, че друг ще свърши тази работа вместо него. Защото, в крайна сметка, той дори да беше казал нещо, прокуратурата е тази, която трябва да има последната дума.

Промените в екипа на президента, свързани ли са с подслушванията?

По моя информация има нещо общо със съдържанията на подслушванията. Става въпрос за корупция и неща, които не бива да се случват в една цивилизована държава.

Вярна ли е тезата, че скандалите с подслушванията, обслужват партийни интереси преди изборите?

Мисля, че за опозицията това е вкусна и удобна тема. Но в конкретния случай гаранция за нейната истинност е фактът, че скандалът излиза от самите управляващи. Тоест, не можем да виним опозицията за някакъв заговор.

Ще се отрази ли скандалът на предстоящия вот през май?

Може би малко, защото доскорошните управляващи смятат да работят по други методики на вота. Само ще ви припомня, че има около 2000 секции фантоми, има стотици хиляди мъртви души в избирателните списъци, има възможности за дописвания на тези списъци, гласувания с фалшиви лични карти и т.н. Смятам, че мълчанието на доскоро управляващите по медиите и отказът на Борисов да влиза в телевизионни дебати и изобщо във всякакви дебати с хората и политическите си опоненти, показва, че те работят именно за усвояването и прилагането на тези нечестни способи за правене на избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови