Отвертката като метафора

22 април 2013 в 13:38 6572 11

Полина Паунова Снимка: Личен архив
Полина Паунова Снимка: Личен архив

Автор: Полина Паунова

 

Да, господин Георгиев – отвертката е една метафора.

Метафора на глупавото, безпредметно, лишено от здрав разум и демократично съзнание ръчкане в държавата. Да, господин главен секретар, отвертката е метафора. Метафора на безкрайното слухтене на МВР.

Метафора на безпричинната инвазия в личния живот на всички ни. От ваша страна. От страна на Радковци, Цецовци, Калиновци, Бойковци и всякакви -"овци", които решават, че могат да унищожават. Дали ще унищожавате техника за подслушване, за да заметете следите, дали ще унищожите лекарски животи за ПР-правителствена кампания, дали ще унищожите съдийска кариера, за да се подхрани чувството на значимост на един министър, дали ще унищожите нечий бизнес за лично облагодетелстване на някой "-овец" – няма особено значение. Защото отвертката е една метафора.

Да, господин Георгиев, "визираната отвертка" човърка четири години в и без друго болното тяло на анемичната ни демокрация. И вие, господин главен секретар, нямате идея колко бяхте прав и откровен в изказването си в сряда сутрин. Когато коментирахте "Радко с отвертката", който според прокуратурата е заличавал следите от мегаскандала с незаконното подслушване.

"Визираната отвертка не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги. Специално този служител, който се визира, е дипломиран инженер, човек с много дипломи, един от най-кадърните специалисти от МВР. Така че отвертката е по-скоро една метафора", казва главният секретар на МВР и обяснява, че ако служител на вътрешното министерство иска да саботира проверка на прокуратурата би го направил доста по-изтънчено. 

На практика, с тези думи, типично по милиционерски главсекът призна два отдавна носещи се, като градска легенда, факта. Първият - има незаконна информация от подслушване. С какво е унищожена – фино или дебелашки няма никакво значение. Може би има и друга – прикрита доста по-изтънчено. 

Вторият – очевидно проблем в очите на професионалният ръководител на МВР не вижда проблем в това. Той го приема и разбира като нещо нормално, дори като част от полицейската работа. Защото отвертката е само една метафора.

И как няма да е, като тази метафора все още стои забита във флашката на онова неразгадано СРС, започващо с "Ало, Ваньо...". Със същата отвертка бившият вътрешен министър Цветан Цветанов забоде на трибуната на Народното събрание прилежно стенографирани СРС-та на лекарите от Велико Търново, които той прочете в парламента с патос, конкуриращ литературно четене на Винету от бившия премиер Борисов? 

Същата тази универсална отвертка като метафора послужи на прокурор Джамбазов да поиска прожектирането на Специални разузнавателни средства в съдебна зала по делото "Цонев, Сантиров и Попов". Впрочем, същият прокурор, "подържал отвертката" оневини другия с инструмента – Цветанов, за патетичния прочит на СРС-та в парламента.

Отвертката е метафора на бърз мач на Бойко Борисов с Вучката.

Отвертката е метафора на репликата "Това не е за телефона". Отвертката е метафора на напълно основателната параноя от чакащ пред входа ти "Крайслер". 

Отвертката е метафора на проверка в МВР за незаконни СРС-та от страна на прокурор, злоупотребявал със СРС-та.

Отвертката е метафора на придобиването на шест апартамента. Отвертката е метафора на полетелите Бистришки тигри с правителствения самолет. Отвертката е метафора на 3.5 години бавено разследване на земеделски министър. Метафора е и за разпаднатите групи на "Атака" и "РЗС" и заглъхналите флашки на последните.

Отвертката е краткия политически пък на Яне Янев от "Разпни го" до "Осанна" – дори библейската логика успяхме да обърнем.

Отвертката е метафора за Станимир Флоров. И за неговия "Цецко". Отвертката е метафора за Емил Димитров. Да, спорен депутат от доскоро управлявалата партия, който хукна презглава да разказва пред чужди нотариуси какво знае за Цветанов, защото се страхувал за децата си. Да не ги последва участта на дъщерята на Брендо. Някой замисли ли се каква информация дава това твърдение за похитителите? Някой провери ли такава хипотеза? За отвертка.

Отвертката е метафора за отврат. Защото, когато си отидат отвратените, остават отвратителните. Знаете кой го е казал. При нас отвратителните са с отвертки. И ще продължат да развиват болтовете в хилавата конструкция на държава, докато тя окончателно не се сгромоляса. Освен ако не им вземем отвертката.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!