Българският Лувър няма да е готов до края на лятото

Вероника Шербанова 05 юни 2013 в 11:49 1901 0

Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС
Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС

Българският Лувър няма да бъде готов през лятото. Това заяви в ефира на БНТ министърът на културата Петър Стоянович.

По думите му причината не била в това, че строителите няма да успеят да приключат с ремонтните работи навреме, а в това какво ще се сложи в музея.

Българският Лувър трябваше да е готов до средата на юли, като още в началото на март директорът на Националния музей на българското изобразително изкуство Слава Иванова съобщи, че тече подготовката на постоянната експозиция и че тя ще е напълно готова до края на годината.

Министърът на културата обясни, че след поемането на поста е открил във ведомството неща, които са го оставили „бездиханен“. Пример за това е липсата на отговор на искане от страна на Великобритания за показване на български културно-исторически ценности в нейни музеи.

Служителите на Министерството на културата имат нужда от нова мотивация, която ще е духовна и ще дойде от мен, коментира Стоянович. По думите му предстои и смяна на част от служителите на ведомството.

Сред задачите, които предстоят, е обсъждането на въпроса в кои сфери на културата трябва да инвестира държавата, като държавни субсидии задължително трябва да има за книгоиздаването и филмопроизводството, допълни министърът.

Таксата за износ на художествени произведения ще бъде намалена, след като през март цената беше увеличена от 3 на 15 лева, обяви Стоянович. Имам пълното разбиране, че приходите за държавата са недостатъчно сериозни на фона на всички несгоди, които понасят художниците. Мисля, че тази процедура може да бъде стартирана съвсем скоро, коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !