Ангеличин: С парите от СРС-та трябва да борим битовата престъпност

Елица Мартинова 26 април 2013 в 10:51 3104 8

Христо Ангеличин
Христо Ангеличин

Да се намали бюджетът на МВР за подслушвания и спестените пари да отидат за борба с битовата престъпност. Това предложи в интервю за OFFNews общинският съветник на София и кандидат-депутат в листата на "Движение БГ" Христо Ангеличин.

Г-н Ангеличин, защо искате да станете депутат?

Аз съм от поколението, което беше активно през последните 20 години и съм човек, който е решил твърдо да остане да живее и работи в България. Едната възможност пред мен беше да стоя пред телевизора и да гледам безучастно и недоволно какво се случва в страната, а втората – да бъда активен и да поема отговорността за това да променям не само собствената си съдба, но и живота на родителите си и на всички хора в България. Надявам се участието ми в следващия парламент да доведе до по-добро. Освен това, крайно време е в политиката да влязат морални хора(имам себе си за такъв).

Кои са първите инициативи на „Движение България на гражданите“, ако влезете в парламента?

Първото, с което ще се захвана в качеството си на депутат, е създаването на по-добри условия за правене на малък и среден бизнес. В България той беше ударен през последните години и неслучайно днес имаме нови 400 хиляди безработни. Смятам, че колкото по-малко урегулираме малкия и среден бизнес с административни тежести, толкова по-добре ще се развива той. Много хора ме контрират – а откъде пари?! Веднага отговарям: като възстановим намалелите на половина през последните години приходи от акцизи. Ние като бъдещо управление трябва да запушим големите пробойни и да намалим свръх контрола върху малкия и среден бизнес, защото в моменти на криза това е вредно. Като бъдещ депутат ще направя всичко възможно корупцията по високите етажи на властта да се ограничи до минимум. Според мен е необходимо да се намали бюджетът на МВР за подслушвания, а тези средства да се насочат в борбата с битовата престъпност. Навсякъде хората са пропищели от набези на вандали, а нито един кмет не може да се похвали с полицейска подкрепа. Силно се надявам да променим това. Акцент в работата ми ще бъде и образованието, защото днешните деца след 20 години ще бъдат активните граждани на тази страна. За последните 4 години парите за просвета са намалели с 800 милиона лева. Като икономист мога да позная отговорното отношение към сферата като видя един бюджет за образование не по-малък от 4 процента от БВП. Важна за мен е и социалната политика – пенсиите, майчинските, детските надбавки. Там също има много какво да се желае. Парламентарната група на „Движение България на гражданите“ ще внесе законопроект за намаляване на държаните субсидии на политическите партии. Само за последните 4 години ГЕРБ са получили от бюджета над 80 милона лева. Тези средства спокойно могат да се използват за увеличаване на детските надбавки. Много сериозен е въпросът и с обществените поръчки. Това е факт и в Стара Загора. Непрекъснато те се печелят от монополи. Крайно време е да се вземат мерки и да се върне нормалността при възлагането на обществените поръчки.

Движения България на гражданите“ е единствената партия с предложения за реформи в местното самоуправление. Платформата ви е озаглавена „Повече власт за общините“. Кажете повече за нея.

Аз съм един от малкото кандидати в старозагорска област, който има пряко отношение към местната власт. Бил съм общински съветник и заместник-кмет на столична община. До болка познавам проблемите на общините и се надявам, че ако в Народното събрание има повече хора като мен, можем лесно да подпомогнем местните власти. Ние от „България на гражданите“ смятаме, че трябва да се делегират повече отговорности на общините. Не може всичко да е концентрирано в Министерски съвет, не може държавата да бъде блокирана, защото един месец няма нормално работещо правителство. Ще ви дам пример с Белгия, където почти 2 години държавата функционира без правителство, но нямаше сътресния. Ще работя за силна местна власт, която да поеме отговорностите, които я очакват през идните години.

Как ще се преборите за доверието на хората и какви са акцентите на „България на гражданите“ за Стара Загора?

Ще се боря за доверието на хората като ги гледам в очите. Много се надявам жителите на Стара Загора и региона да направят съзнателен избор, защото веднъж на 4 години се избира не между бяло и черно, а между сиво и още по-сиво. Ще положа усилия в две големи насоки – енергетика и екология. За хората от цялата област от съществено значение е енергийният комплекс „Марица изток“ да работи пълноценно, да се реализират нормални и честни обществени поръчки с участието на фирми от областта. Ще се постарая за това миньорите да работят в предвидима среда, а не както сега – на парче.

В каква България искате да живеете?

Мечтая за това България да не е от клуба на богатите само на хартия. Иска ми се нашата страна да е достойно позиционирана на картата на Европа с нормално живеещи пенсионери, надмогнали битието. Важно е и отношението ни към младите. Необходимо е да направим така, че учениците и студентите ни да не бягат в чужбина, а да имат желание да се реализират тук, при добри житейски параметри. Ще работя за това България да стане по-добро място за живеене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови