Социолозите: Не закривайте НЦИОМ

Нели Чолашка 27 август 2013 в 10:20 2206 7

Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.
Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

Професионалната общност на социолозите в България излезе с декларация в защита на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), в която призовават управляващите да не го закриват:

"С настоящата декларация изразяваме своето категорично несъгласие НЦИОМ да бъде закрит, защото той е инструмент на демократичното представителство на гражданите в Народното събрание по време на целия му мандат.

Представителите на социологическата колегия и общност в България, изразяваме своето недоумение от намерението да бъде закрит НЦИОМ - като единствен държавен институт за регулярни, професионални, публични изследвания на общественото мнение в България и за политически рейтинги.

Това намерение за закриване бе изразено от председателя на 42-то НС г-н Михаил Миков. Няма информация този въпрос, дилемата НЦИОМ да бъде закрит или не, да е обсъждан в Народното събрание - на комисия, в пленарна зала, на целева Експертна среща.

Не можем да приемем, че въпрос от такава институционална и публична важност може да бъде еднолично решение.

НЦИОМ е публична изследователска институция. Данните и анализите от изследванията са публични и подлежат на обществен контрол. Това не може да се изисква от частните агенции.

НЦИОМ обслужва всички заинтересовани лица - управляващи и опозиция, активни граждани и професионалисти, държавни и частни медии, чуждестранни наблюдатели.

Освен това в НЦИОМ има изключително ценен методически архив, както и база данни от стотиците проведени изследвания. Това не бива да са погуби. Не бива да се затвори и достъпът до тази база данни.

От не по-малка важност е въпросът и за източника на финансиране на регулярните рейтингови изследвания. Тук нещата са ясни, има държавен механизъм за контрол. Относно частните агенции това не е така"

Отстраняването на шефката на държавната социологическа агенция Лидия Йорданова от председателя на парламента Михаил Миков не би трябвало да се обвързва със закриване на самата агенция, коментира пред БНР социологът Михаил Мирчев.

Тя е негова номенклатура и той решава с кого да работи, обяви социологът.

В началото на август Миков обяви, че ще закрие НЦИОМ и като мотив посочи вечните упреци към управляващите, че си осигуряват удобни резултати от изследванията на центъра, както и установени финансови злоупотреби.

На 21 август той уволни шефката на НЦИМ Лидия Йорданова. Причината - 211 879 лева, изплатени на външни лица, с които не е имало договор.

При проверката било установено, че роднини на социолозите от НЦИОМ са били използвани като анкетьори. Работещи в НЦИОМ получавали заплащане и по трудов, и по граждански договор.

НЦИОМ е създаден през октомври 1989 г. с решение на Политбюро на ЦК на БКП като организация към Народното събрание и Българската академия на науките с цел системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер; бързи сондажни проучвания; следене на състоянието на обществено-политическия климат в страната; разработка на прогнози за очаквани промени в него и в масовото поведение на хората, които да се използват за разработването на решения по назрели проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!