Здравният министър: Властта е спокойна и стабилна

Вероника Шербанова 12 юли 2012 в 14:40 1820 1

IMG_5692
IMG_5692

"Изпълнителната власт е спокойна и стабилна", каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, докато инспектираше заедно с министъра на отбраната Аню Ангелов дейността на военните медици, които извършваха първични прегледи в градинката пред Народния театър.

От 15 юли в продължение на един месец два мобилни екипа от военни медици ще извършват първични прегледи в два труднодостъпни и отдалечени района на страната – областите Смолян - общините Доспат и Борино, и Кърджали – общините Кирково, Джебел, Черноочене и Ардино.

Двамата министри също поискаха да има бъде измерено кръвното налягане. Апаратът показа 110/70 за Атанасова и 120/80 за Ангелов.

„Виждате, че въпреки всичко, което се случва, аз съм с нормално кръвно, така че съм съвсем балансиран човек, нямам притеснения от някакви хипертониии“, каза здравният министър. „Няма нещо, което да ми повиши драстично кръвното“.

Военномедицинският отряд ще симулира действия на медицински екипи за подпомагане на населението при кризи и в изпълнение на третата мисия на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време“. В учението участие ще вземат и екипи на Българския червен кръст и на регионалните подразделения на Министерството на здравеопазването в координация с местната власт.

„Всяка година се провеждат такива учения, но тази година решихме да го проведем във връзка със зачестилите бедствия. Спомнете си Бисер, спомнете си пожара в „Бистришко бранище“. Участието на медицинския отряд за бързо реагиране е особено важно при такива случаи, когато се налага да се реагира с голяма бързина, да се окаже помощ в отдалечени райони. Затова сме планирали учението да се проведе по този начин, обясни министърът на отбраната.

Ученията ще струват 50 000 лева, които ще бъдат платени от Министерството на отбраната, а не от бюджета на Военно-медицинска академия, която по думите на министъра е в много тежко състояние.

„Надявам се това обучение да покаже полезността си както за медицинския персонал, така и за хората. След около месец ще имаме информация за това колко прегледа са извършени, какви хора са били прегледани“.

По време на учението в мобилните кабинети ще се извършват ЕКГ-изследвания и изследвания на кръв и урина. Нуждаещите се от допълнителни изследвания пък ще бъдат насочвани към клиниките и лабораториите на ВМА - София.

Десислава Атанасова определи прегледите с мобилни екипи като много полезни. Само през миналата година с помощта на мобилни екипи осигурени от здравното министерство са направени 2555 акушеро-генекологични прегледа и на около 639 жени са открити злокачествени заболявания, похвали се тя. „Ние залагаме на на профилактиката и на превенцията и е изключително добре, че две министерства заедно, в пълно взаимодействие, ще бъдат в полза на гражданите на България“, допълни Атанасова.

Хората пред Народния театър твърде плахо се съгласяваха на първичен преглед. Стойностите на повечето от престрашилите се обаче бяха добри. „Прегледите в момента са точно по обяд. Болните, които са с високо кръвно налягане, са си вкъщи по това време“, обясни Берислава Манчева, лаборант към Отряда за бързо реагиране. „Но в другите райони хората ще са предупредени, колите ще са там през целия ден, а не само в обедните часове. Тогава и аз самата, в качеството си на лаборант, ще се включа повече в учението“.

По покана на двете министерства в учението участие вземат и доброволци от Българския червен кръст. Ролята им е да привличат хора, да обясняват за какво става дума, да придружават възрастни хора или да поемат деца, докато трае прегледът на възрастните, обасни Никола Николов от БЧК.

„По-добре да се учим и да бъдем готови, отколкото да не сме подготвени за такава ситуация.

В Смолянско и Кърджалийско ще участват нашите регионални структури, които също разполагат с обучени доброволци, които ще помагат на екипите. По принцип хората имат доверие на Червения кръст и затова сме тук – да ги подканяме да се включат, да обясняваме, че няма нищо страшно, че прегледите са безплатни, че се прави с учебна цел“, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!