Ротация на полицаи ще има, но е безмислена

Нели Чолашка 24 април 2013 в 18:20 2171 1

Полицаи. Снимка: БГНЕС
Полицаи. Снимка: БГНЕС

Реална ротация на полицаи за охрана на изборите ще има, но от нея няма да има никаква полза в борбата срещу търговията с гласове, стана ясно от днешното заседание на Изборния борд.

Ротацията беше поискана от служебния премиер Марин Райков като гаранция срещу злоупотреби в изборния ден.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев уж подкрепи идеята на Райков, но от всички негови изявления излизаше, че ротацията ще е формална.

След дълго чудене как точно да я саботират от МВР решиха, че ще засичат дали полицаите, които ще охраняват съответна секционна или районна избирателна комисия са в роднински връзки с членовете на комисията.

Последваха писма от шефовете на областните полицейски управления до СИК и РИК, с които са изискали информация за имената на членовете на комисиите, за да могат полицаите да ги видят и да кажат имат ли роднина сред тях.

Последва реакция от ЦИК, в която беше обяснено на МВР, че това са лични данни и хората от избирателните комисии не са длъжни да им изпращат тези данни.

На заседанието на Изборния борд днес зам.-вътрешният министър Филип Гунев обясни, че само на места полицейски шефове са "помолили" за имената на членовете на изборните комисии, като не са искани ЕГН-та.

"Запитванията са били в стил МВР и затова вероятно са приети като заповеди", коментира Гунев.

Междувременно имената на членовете на комисиите бяха публикувани в интернет, разпечатани са и са дадени на полицаите, уточни той.

"Можехме да си спестим всичко това, беше смешна работа. Членовете на изборните администрации обикновено нямат нищо общо с купуването и продаването на гласове. Смисилътъ е в това да се ловят дилъри, които продават гласове и те да бъдат наказани", коментира проф. Михаил Константинов.

Безмислена е организираната по този начин ротация на полицаите и според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. 

"Релацията между 80-100 хил. души и 35 хил. полицаи по-скоро напомня репликата от един филм: "Ще ги наредим роднина, полицай, роднина полицай..."

Цонева напомни, че важното е колко предварителни проверки по сигнали за купуване на гласове са направени и колко производства има по тях.

Филип Гунев отчете, че към миналия четвъртък са постъпили 23 сигнала за търговия с гласове.

„Установени са лица, които са се опитвали да продават гласове, както и лихвари, които използват  задлъжнялостта на други лица. Нищо по-различно от това, което сме виждали на други избори”, коментира зам.-вътрешният министър.

По тези и други сигнали се водят 7 досъдебни производства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!