Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как ТИМ превзе плажната алея (снимки)

Елица Мартинова 05 септември 2012 в 17:17 8697 3

Ремонтните дейности по ската на
Ремонтните дейности по ската на "Алея Първа", Снимка: Facebook

Вече няколко месеца продължава протестната вълна в морската столица на България. Причините за недоволството на варненци са две – опасността от застрояване на Морската градина и завземането на плажната „Алея Първа“.

Макар че решенията около съдбата на морския парк удовлетворяват голяма част от протестиращите, варненци се опасяват, че съдбата на „Алея Първа“ все още е в ръцете на „Холдинг Варна АД“. Това е концесионерът на плажната алея, а според местните жители е и новото официално име на групировката ТИМ.

Една от най-спорните точки по темата са укрепителните дейности на надвисналия над „Алея Първа“ скат.

То започна през март тази година, след като суровата зима предизвика опасно свлачище.

В момента върху ската са разположени сонди, които изливат бетон в ронливата почва, за да я стабилизират. Опасните участъци от ската се свличат изкуствено, за да не представляват опасност за гражданите.

Според варненци целите на община Варна съвсем не са благородни.

Основната хипотеза и причина за недоволството на местните е, че укрепителната дейност обслужва интересите на концесионера на улицата. Според този слух чрез оронването на ската площта на Алея Първа ще се увеличи неимоверно.

Това ще е „добре дошло“ за концесионера, защото в договора му с общината не е определена конкретната квадратура. Като дефиниция за Алея Първа е посочено пространството „между пясъчната ивица и ската“.

Ако този слух или части от него са истина, концесионерът на плажната алея ще се сдобие със стотици квадратни метри „бонус“.

„Но за ТИМ и нейната общинска администрация Алея Първа се оказа недостатъчна. Те пожелаха да придобият и голямата част от територията на самата Морска градина над ската на морския бряг, за да я превърнат в луксозен квартал с частни резиденции и хотели за новите богаташи на Варна и на България. Вече повече от 10 години без всякакво законно основание в Морската градина между Акациите и Почивка никнат нови сгради, вили, хотели и резиденции, изтласкващи парковите площи и гражданите на Варна от достъп до зеленина и море. ТИМ и общинската олигархия газят обществения интерес за съхраняване на единствения парк в града с арогантността на феодали“, пише по темата известният български политолог Огнян Минчев.

По този начин, само няколко години след подетата в града кампания „Да върнем варненци на варненския плаж“, гражданите на морската столица се опасяват, че ще бъдат ощетени за сметка на частни интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews