БСП напуска парламента

19 февруари 2013 в 15:48 3640 6

Михаил Миков, Сергей Станишев, Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС
Михаил Миков, Сергей Станишев, Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС

„Ще препоръчаме на ПГ „Коалиция за България“ да не участва в заседанията на парламента, когато ще се гласуват промените в кабинета. Те са козметични промени, a държавата има нужда от нова социална уредба.“, заяви на брифинг във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев.

Председателят на ПЕС обясни, че кабинетът е изчерпан и законовите промени, които ще влязат в парламента, са просто фарс, в който левицата няма да участва. Той уточни, че на днешното заседание на ПГ "Коалиция за България" ще бъде взето решение, с което да бойкотират пленарните заседания тази седмица. Позицията на  Станишев е още по-крайна и според него "партията няма какво повече да прави в парламента" и трябва да напусне окончателно.

„Какъв е смисълът в избор на шеф на ДКЕВР от парламента, след като днес премиерът Борисов еднолично определи цената на тока? Всичко това е козметично, за заблуда“, категоричен бе Станишев.

„Нищо не може да се промени с персонални промени, които имат за цел да отклонят вниманието от същинския проблем. Промените, които утре ще се гласуват, да си ги гласуват ГЕРБ“, допълни още председателят на левицата.

Той поясни, че БСП уважава гражданския характер на протестите и обеща, че партията няма да се опитва да ги политизира.

„Много хора се опитват да ги яхнат протестите. Ние подкрепяме хората, но нямаме намерение да ги яхаме, това са граждански протести“, каза Станишев.

Червените лидери коментираха и брифинга, който премиерът Борисов даде по-рано днес.

Депутатът на „Коалиция за България“ Ангел Найденов окачестви пресконференцията като „сценка с лош сценарий, наречена „Оценяване на правителството на всяка цена“.

В този сценарий участват хората около премиера Борисов и всичко това беше кризисен PR.

Отстраняването на Дянков няма да е последната стъпка в стремежа на Борисов да запази властта, обясни още Ангел Найденов. Той подчерта, че всички въпроси, споменати на брифинга, е трябвало да намерят отговор досега в четиригодишния мандат на ГЕРБ.

„С каква лекота премиерът обявява намаление на тока, от март, от юли? Познават ли управляващите себе си като правомощия? Всичко това е продукт на паниката на ГЕРБ“, заключи Найденов и заяви, че ако управляващите искат същински преговори, трябва да излязат при протестиращите.

БСП обяви, че започва консултации с всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, неправителствени организации и синдикати и ще търси изход от политическата криза.

„Всички имитации на ангажименти се правят, за да се спаси главата на г-н Борисов и неговата еднолична власт. Премиерът Борисов е готов на всичко, само и само да остане на власт и ГЕРБ да правят избори, т.е. г-н Цветанов. За да има фалшификации, манипулации, контролиран вот и купуване на гласове“, предупреди червеният лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови