КПУКИ мотае производство срещу ексдепутат от ГЕРБ

Юлиан Христов 11 юни 2013 в 18:09 4284 5

Вяра Петрова Снимка: БГНЕС
Вяра Петрова Снимка: БГНЕС

Близо половин година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) разследва бившия депутат от ГЕРБ Вяра Петрова.

Срещу Петрова беше образувано производство, след като стана ясно, че през фирми на майка си тя е източила близо 700 хил. лв. европейски средства. Парламентарната комисия за борба с корупцията прати сигнала в КПУКИ, след като изслуша депутатката през ноември миналата година. 

От Комисията отказват да дадат подробности за това как протича производството, което по закон трябва да приключи в препоръчителен срок от два месеца. Кога е образувано производството срещу Вяра Петрова; колко и кои са лицата, които са били изслушани в комисията по случая; какви проверки, образувани от КПУКИ, съпътстват случая на г-жа Петрова са въпросите, на които комисията отказва да отговори, като се позовава на закона. В него е предвидено, че спрямо проверяващите от комисията действа забрана за разгласяване на факти и данни, които са им станали известни във връзка с разглеждането на конкретния сигнал. 

С посочените мотиви от комисията отказват да обяснят кога е образувано производството, въпреки че това не е информация, която е придобита по време на разглеждания случай. Единствено от публикации в медиите може да се гадае кога се е случило това.

Комисията не за първи път оставя случаи с висок обществен резонанс "на трупчета". Подобен беше случаят с ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров. Производство срещу него стартира през юни 2012 година, а произнасянето по случая дойде само дни, след като той открито обяви война на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Тогава КПУКИ излезе със "светкавично" решение, че Димитров трябва да бъде глобен с до 7000 лв., за това, че е уличен в конфликт на интереси. 

Подобен подход комисията имаше и към бившия началник на Комисията за конфискация Тодор Коларов, който напусна структурата, след като открито заяви, че правителството “Борисов” няма воля за реформа в сектора за вътрешна сигурност и правосъдие. Скоро след това КПУКИ образува производство срещу него за това, че е принудил служител на комисията да му продаде лаптопа си и мобилния телефон, който ползва. Комисията се произнесе, че Коларов е бил в конфликт на интереси, но по-късно съдът обяви решението за нищожно.

Въпреки, че в случая с Вяра Петрова има явни факти и обстоятелства за сериозни нарушения, комисията не дава обяснение какви са причините за дългия срок на работа по производството. След скандала Петрова сама няма напусна парламента.

Серия публикации на OFFNews и “Бесове” разкриха, че депутатката е източила стотици хиляди левове чрез програми за обучение на безработни и преквалификация на Агенцията по заетостта, финансирани по европейска програма. Източването е станало чрез фирма на майката на Петрова - Нели Димитрова Симова  през сдружение “Насърчаване на заетостта”. По една от схемите например е трябвало да се проведе обучение на персонала на к.к. “Елените”. По документи камериерките и чистачките на комплекса дълго време са слушали лекции по 8 часа на ден и това се е случило точно в разгара на летния сезон. На практика те едва ли са знаели за провежданото обучение.

“Насърчаване на заетостта” е регистрирано през април 2012 г. Получава пари по четири схеми на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Те са “Адаптивност” (400 хил. лв.), “Развитие” (100 хил. лв.), “Първа работа” (18 600 лв.), “Образователна интеграция на ученици от етническите малцинства” (180 000 лв.). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови