Швейцарска фирма съди болница „Св. Екатерина“ за милиони

Вероника Шербанова 19 септември 2013 в 18:10 4646 2

Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите
Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите

Столичната болница „Св. Екатерина“ може да бъде осъдена да плати неустойки в размер на повече от 8 млн. лева. Това съобщи председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

Така единствената болница, в която се правят сърдечни трансплантации, може да загуби една трета от годишния си бюджет по клинични пътеки, посочи Таушанов.

Болницата сключила договор за закупуване на компютърен томограф от швейцарската фирма през 2003 г., когато директор е проф. Александър Чирков. Тогава цената на скенера е 750 000 евро.

Според договора „Св. Екатерина“ трябва да плаща по 60 000 евро на месец за срок от пет години, което прави около 3 600 000 евро, като в цената влизат и необходимите консумативи за работа на апарата.

До 2006 г. лечебното заведение е изплатило 1 460 000 евро, което е двойно повече от цената на томографа, обясни Таушанов.

След смяната на проф. Чирков през 2006 г. новият директор спира плащанията.

През 2009 г. се прекратява и дейността с томографа и той е пакетиран, но по това време вече срещу болницата има заведени дела за над 4 млн. лева. Така към момента болницата може да бъде задължена да плати неустойки за сумата от 8 млн. лева.

С тези средства може да се купи нов апарат, например ядрено магнитен резонанс, категоричен е председателят на Асоциацията.

Два пъти съдебни институции отсъждат в полза на „Св. Екатерина“, но през февруари швейцарската фирма завежда дело във Върховния касационен съд.

От пациентската организация решили да направят проверка на казуса и открили фрапиращи нередности при завеждането на последния иск. По думите на Таушанов Върховният касационен съд е преработил по недопустим начин едно от основанията на жалбата на фирмата. Доставчикът е направил неправилна обосновка на своята жалба, но от съда са направили промяна на текста и така искът е станал годен за разглеждане, обясни председателят на БАЗП.

Ако се стигне до решение в полза на фирмата, това ще ощети пациентите, тъй като сумата ще трябва да се изплати от бюджета на болницата, коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови