1997 подкрепя 2013

25 октомври 2013 в 14:09 4069 8

Снимка: noresharski.com
Снимка: noresharski.com

Участници в студентския протест през януари 1997 г. се срещнаха с протестиращите студенти в 272 аудитория на СУ.

OFFNеws.bg излъчи на живо срещата,  в която взеха участие Димитър Бечев, Владимир Йончев и Роберт Леви.

Припомняме, че основният подстрекател за протестите през 96-97 г. е управлението на Жан Виденов и БСП, което изкара хората на улиците още в края на 1996 г. В дните преди Коледа започват първите шествия пред “Позитано” 20.

Първото шествие за новата 1997 г. е на 3 януари, а в 9,30 сутринта на 10 януари вътрешният двор на Софийския университет се изпълва със студенти, които потеглят на протест към Народното събрание. Протестът продължава до късно през нощта.

По-рано днес със студентите говориха Александър Димитров и Алфред (Фреди) Фосколо.

През 1968 г. Александър Димитров, заедно с Едуард Генов и Валентин Радев, организира протеста на студентите от Софийския университет срещу съветската инвазия в Чехословакия. И тримата са изключени от Университета и осъдени.

Днес и Асоциацията на европейските журналисти излезе с декларация в знак на солидарност с протестиращите студенти във Факултета по журналистика и останалите факултети на СУ и другите университети.

"Във времена, когато много хора гледат на журналистическата професия като на слугинаж към силните на деня, е похвално, че бъдещи журналисти изразяват публично несъгласието с предлагания им модел. Журналистиката не е предоставяне на услуги на онзи, които може да плати, а е преди всичко отговорност към обществото. 

Макар и малобройни, ранобудните студенти дават ясен сигнал и той е – можете да приспите много хора, но все някой ще остане буден; можете да подкупите много, но никога – всички, можете да изпръскате с кал навсякъде, но някои все ще се запазят чисти", се казва в текста ù.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews